De 5e fietsheld in Zuid-Holland is bekend!

Pim de Wit is Ways2go Fietser van het jaar 2022 in Zuid-Holland. In totaal werden ruim zestig personen genomineerd maar de jury vindt hem de absolute winnaar. Pim is dan ook niet zomaar een fietser. Zijn motto luid: “Een dag niet gefietst, is een dag niet geleefd.”

 

Bij de overhandiging van de award en een lekkere taart op het kantoor van zijn werkgever het Havenbedrijf Rotterdam geeft Pim aan heel bij te zijn met zijn prijs. “Ik wist niet dat ik door een aantal collega’s genomineerd was maar toen ik het hoorde ben ik het gelijk aan iedereen gaan vertellen. En ja, fietsheld past wel een beetje bij mij.”

Ik woon te dichtbij het werk
Dat Pim veel fietst en hier heel veel plezier in heeft, is duidelijk. Zijn woonwerkafstand bedraagt zo’n 5 kilometer en dat vind hij eigenlijk te weinig. “Ik woon te dichtbij”, zegt hij zelf. Maar dat maakt hij goed door voor zijn werk ook veel door de haven te fietsen en dat zijn toch echt wel langere afstanden. Wel 30 kilometer of meer. De jury waardeerde het enorm dat Pim het fietsen combineert met het vragen van aandacht voor duurzaamheid. Zo fietste hij in juni de Cycling 4 Climate. Een fietstocht langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver stijgt: Breda – Utrecht - Zwolle – Groningen. Een tocht van 375 kilometer in een dag af te leggen. Pim fietste daarbij in peloton een gemiddelde van 30 kilometer per uur! Daarnaast organiseert Pim voor zijn collega’s al jarenlang fietstochten en clinics.

Duurzame ontwikkeling
Pim: “Het onderwerp duurzaamheid spreekt mij aan maar ik zoek ook de uitdaging. Bij het Havenbedrijf Rotterdam werk ik als adviseur duurzame ontwikkeling. Ook daarin zoek ik iedere keer naar mogelijkheden om slim met materialen om te gaan en CO2 te verlagen. Zo dragen we bij aan een steeds duurzamere haven.”

Opknappen van oude fietsen
De enige fiets die Pim niet heeft, is een e-bike. Hij is een echte verzamelaar en heeft ze in alle soorten en maten: mountainbikes, oude gazelles, klassieke racefietsen. Pim: “Dat komt omdat ik geen fiets kan weggooien. Als ik een oude fiets tegenkom of er een krijg dan ga ik toch proberen die weer op te lappen en vaak lukt dat. Dan heeft die fiets weer een nieuw leven en kan hij weer jaren mee. Mooi toch? “

Vijfde fietsheld in Zuid-Holland
Sinds 2018 organiseert Zuid-Holland Bereikbaar (ZHB) de verkiezing Fietser van het jaar. In 2018 won Remco Idema, fysiotherapeut, die zijn patiënten bezoekt met de bakfiets. In 2019 werd Iwan van Vliet gekozen als de fietsheld van het jaar omdat zijn fiets “een natuurlijk verlengstuk van zijn benen is.” In 2020 was Marian Klein de winnares omdat zij elke dag met plezier een fikse afstand op de fiets aflegt naar haar werk. Vorig jaar was Andrea Brauns de trotse winnares. En dit jaar is het Pim de Wit. Hij ontving uit handen van Roger Demkes, portefeuillehouder mobiliteitsmanagement van ZHB een glazen award en er werd taart gegeten. We danken iedereen die een fietser genomineerd heeft

Lees hieronder hun verhalen.

Andrea Brauns

Fietser van het jaar 2021

Marian Klein

Fietser van het jaar 2020

Iwan van Vliet

Fietser van het jaar 2019
Remco Idema is fietser van het jaar 2018

Remco Idema

Fietser van het jaar 2018