10 spelletjes voor op de achterbank

Auto ingepakt, picknickmand voorin en navigatie aan. Klaar om op vakantie te gaan! Maar na 50 kilometer klinkt er een geluid vanaf de achterbank. ‘’Zijn we er al?’’ En niet veel later slaat de verveling toe. Dit zijn 10 spelletjes en andere activiteiten om kinderen op de achterbank mee zoet te houden.

1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

“En de kleur is…” Misschien wel het bekendste spelletje ooit. Deze klassieker blijft het goed doen onder alle generaties en is voornamelijk in de auto leuk, door de omgeving die constant verandert.

2. Vakantieboeken

Kinderen zijn gemakkelijk zoet te houden met een vakantieboek. Ze staan vol puzzels, zoekplaatjes, stickers, kleurplaten en meer. Binnen elk denkbaar thema is er wel een vakantieboek te vinden, dus voor ieder wat wils.

3. Netflix Offline

Inmiddels heeft Netflix de optie om series en films te downloaden, zodat je ze later kunt bekijken zonder internetverbinding. Download voor vertrek een aantal leuke series en de achterbank is gegarandeerd muisstil.

4. Letter spelletjes

Het alfabet is een goede bron voor allerlei spelletjes. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk plaatsnamen op te noemen met een L. Andere opties zijn het maken van een woordenslang, waarbij de laatste letter van het eerste woord, de beginletter van het tweede woord wordt. Dit kan bijvoorbeeld in het thema ‘’dieren’’: Leeuw, Wesp, Penguin…

Ook kan het leuk zijn om woorden en zinnen te bedenken bij kentekenplaten die je tegenkomt. 1-PLD-23 kan vertaalt worden naar 1-Papa Lust Dropjes-23.

5. Eigen routekaart

Op vakantie gaan is leuk, maar het is voor kinderen nog leuker als ze bij kunnen houden waar ze inmiddels zijn. Met de ANWB Kinderroutekaarten leren kinderen meer over de vakantiebestemming en krijgen ze meer mee van de reis daarnaartoe. Klik hier voor de kinderroutekaarten.

6. Wie is het?

Post-it’s zijn erg handig, ook om bijvoorbeeld Wie Is Het? te spelen. Schrijf een naam van beroemdheid op een post-it en plak hem op iemand anders zijn voorhoofd, zodat ze de naam niet kunnen lezen. Probeer er door slimme vragen te stellen, zo snel mogelijk achter te komen wie op jouw post-it staat.

7. Bingo

ANWB heeft een Blijrijderspakket, met doe-boekje met stickers en kleurplaten. Klik hier voor het Blijrijderspakket.

8. Fidget spinners en andere gadgets

Een van de populairste trends op dit moment: fidgetspinners. Deze kleine speeltjes hebben kogellagers in het midden waardoor ze extreem lang blijven draaien. Daarnaast zijn ze stabiel en dus uitermate geschikt om trucjes mee te doen. Fidget spinners en fidget cubes zijn inmiddels en alle speelgoedzaken te koop en houden kinderen (en volwassenen!) gegarandeerd uren zoet.

9. Verrassingstas

Cadeautjes doen het altijd goed, dus wat is er nou leuker dan een verrassingstas? Een kinderhand is gauw gevuld, dus breng een bezoekje aan de Action of een lokale speelgoedwinkel en sla wat kleinigheidjes in. Laat de kinderen om de zoveel kilometer eens graaien in de verrassingstas, en ze hebben vanzelf weer nieuw vermaak.

10. Ik ga op vakantie en ik neem mee

Ook een klassieker onder de achterbankspelletjes. Train je geheugen en dat van je kinderen met Ik ga op vakantie ik neem mee… Iedereen die meespeelt begint met ‘’Ik ga op vakantie en ik neem mee’’, plus een item naar keuze. De volgende speler herhaalt wat er net is gezegd en voegt een item toe. Bijvoorbeeld: Persoon 1 zegt: ‘’Ik ga op vakantie en ik neem mee, een koffer.’’ Dan zegt persoon 2: ‘’Ik ga op vakantie en ik neem mee, een koffer en een handdoek.’’ De persoon die als eerste een item vergeet op te noemen, is af.