11 tips om thuis te werken met kinderen
Auteur
Bio

Er komen steeds meer manieren van reizen. Waarom zou je dan vasthouden aan een vervoermiddel? Ik probeer ze gewoon allemaal uit. Zo zoek ik naar de slimste manier van reizen.

Leestijd
4 min.
Publicatiedatum
06-04-2020

Normaal gesproken is de kans klein dat (kleine) kinderen aanwezig zijn als je thuiswerkt. Maar dit zijn andere tijden. Hoe organiseer je dan het thuiswerken en hoe vind je daar balans in?
We geven je tips.

1. Ritueel

Zorg voor een ochtendroutine met de kinderen. Ontwikkel een ritueel. Laat ze elke ochtend met schooltas de voordeur uit, klein stukje omlopen en kijk daar komen ze via de achterdeur weer naar binnen. Of begin elke dag met een liedje of dansje. Eindig de werk- en schooldag ook op een vaste manier.

2. Werkplek

Maak een duidelijke werkplek en een duidelijke school-werkplek voor de kinderen. Maak bijvoorbeeld een plek op de hoek van de tafel, zet een bureau op de kinderkamer of de zolder. Ook de tuintafel kan hiervoor heel geschikt zijn. Klein huis en maar 1 tafel. Maak met placemats dan een duidelijke afscheiding. Jouw plek, mijn plek!

3. Acceptatie

Accepteer de situatie, het is even niet anders. Regel de zaken waar je wel grip op hebt, o.a. met deze tips. Vergeet niet te genieten van de momenten samen.

4. Dagindeling

Maak samen met je kinderen een dagindeling. Wanneer gaat de wekker, wanneer wordt er aan school gewerkt, wanneer is er speeltijd, enz. Hang dit schema op in de kamer.

5. Verdeel de taken

We zijn allemaal verschillend, verdeel de taken zo dat iedereen dat doet waar hij/zij goed in is en lol in heeft. Maak eerst een overzicht van de taken en laat iedereen afhankelijk van leeftijd en tijd er een aantal kiezen. Net zolang totdat de taken verdeeld zijn. Waarom zou je daar eigenlijk mee stoppen als de crisis voorbij is?

6. Werk in shifts

Werk je samen met je partner thuis? Werk in shifts! Zorg dat er werkblokken in de agenda worden vastgelegd. Als de een werkt, zorgt de ander voor de kinderen. Beter vier uur op een dag geconcentreerd aan de slag dan 6 uur in chaos en onrust.

7. Opladen in rust

Kies voor momenten om je batterij op te laden. Er wordt veel van ons gevergd, dus neem af en toe rust, ga in bad, lees een boek. Dan ben je beter in staat om het vol te houden. Ook dat kun je afspreken met je partner en kinderen.

8. Afspraken maken

Maak afspraken met de kinderen wanneer ze wel en niet mogen storen of iets mogen vragen. Maak dat ook fysiek duidelijk. Voorbeeld: als die plant op mijn bureau staat, of als de deur dicht is, kan ik niet gestoord worden. Enne… houd je zelf er ook aan. Staat de plant op de tafel maar sta je over de heg met de buurman te praten dan is die afspraak natuurlijk snel van tafel. Maak ook afspraken over buitenspelen.

9.Flexibiliteit

Je kunt natuurlijk alles vastleggen in afspraken, maar wees ook flexibel. Een kind dat supergoed zijn best heeft gedaan om je niet te storen terwijl je wel heel lang aan het werk was, mag misschien wat langer gamen?

10. Frisse neus

Beweging is voor kinderen belangrijk. Probeer eens per dag een frisse neus te halen. Dat kan buiten, maar zorg dat je 1,5 meter afstand houdt en vermijd drukke plekken.

11. Gezellig

Maak het gezellig. In deze onzekere Coronacrisis is het belangrijk om goed voor elkaar te zorgen en samen te genieten.

Factsheet "Thuiswerken met kinderen tips"

Vind je dit artikel nou handig? Dan kun je hem hier downloaden en bij de hand houden wanneer je aan het thuiswerken bent.