
12 tips voor de thuiswerker
Hoe werk je slim en handig thuis? Voor de een ‘n eitje, voor de ander taaie kost. Hieronder wat handige tips.
1. Wees een gewoontedier
Juist met thuiswerken ben je misschien in een keer al je routines kwijt. Geen probleem, maak nieuwe! Bepaal de tijd dat je aan de slag wilt en houd je eraan. Dat is misschien een paar dagen lastig maar daarna is dat het nieuwe ‘gewoon’.
2. Zakelijk of sjofel?
Er is natuurlijk niets mis om thuis in je gewone (verwassen) kloffie te werken of in je sportkleding. Bedenk wel hoe dit staat als je met klanten gaat teamsen of via de camera gaat overleggen. Je vertegenwoordigt nog steeds je werkgever. Staan die piekharen en slaapogen echt zo professioneel?
3. Goed meubilair
Wanneer je niet goed zit en de hoogte van je stoel en de hoogte van je werkblad niet goed op elkaar afgestemd zijn, kan je allerlei klachten krijgen. Een aantal tips om stoel, werkblad en scherm goed in te stellen.
- De hoogte van je stoel is afhankelijk van je lengte. Maar een eenvoudige vuistregel is dat je knieën in een hoek van 90 graden moeten kunnen zitten (Wanneer de voeten plat op de grond staan).
- De rugleuning van de stoel ondersteunt je gehele rug (dit betekent ook dat je zelf niet op het puntje van je stoel moet gaan zitten!).
- Je armen zouden losjes naar beneden hangend een hoek van 90 graden moeten kunnen maken op de armleuning van de stoel.
- Vervolgens stel je je werkblad net zo hoog af als je armleuning (en niet andersom).
- De bovenkant van het beeldscherm staat recht voor je ogen op een afstand van circa 60 cm.
Wanneer je nu plotseling thuiswerkt en dit nooit eerder hebt gedaan, dan kan het natuurlijk voorkomen dat je stoel, werkplek en scherm allemaal niet zo netjes zijn afgesteld op elkaar. Probeer met bijvoorbeeld stapeltjes boeken onder je werkplek of onder je scherm toch een heel eind te komen. En lukt het niet helemaal, verander dan vaak van positie en beweeg tussendoor zoveel mogelijk.
4. Kies jouw plek
Ineens werk je hele dagen thuis en dat is toch wat anders dan alleen een ochtendje. Van belang is dat het jouw plek is. De een wil met zijn neus naar de muur zitten om niet afgeleid te worden, de ander wil naar buiten kunnen kijken. Wat je kiest maakt niet uit, maar zorg dat het bij jou past.
Probeer evt. een paar plekjes uit voordat je echt kiest. Maak daarna van die plek ook echt jouw WERKplek. Dus maak ruimte om je laptop, pc of andere benodigdheden goed neer te zetten. Ook hier geldt weer: kijk even hoe die werkplek eruit ziet als je gaat skypen.
5. Trek (werk)sprintjes
Juist thuis is het verleidelijk om de pauzes over te slaan en in een keer door te werken. Maar 8 uur geconcentreerd achter elkaar doorwerken is iets voor robots of machines. Dat ben je niet. Maak per dag een werkplan of lijstje. Wat wil je vandaag echt doen en afmaken? Wat is fijn om mee te beginnen? Waar heb je anderen voor nodig en kun je daar vandaag afspraken mee maken?
Calculeer ook in dat je wilt lunchen (sla het ontbijt en het bakje koffie ook niet over). Probeer in ‘sprintjes’ van iedere keer twee uren te werken. Vind je dat teveel? Halveer het dan naar 1 uur. Houd het overzichtelijk voor jezelf en voor je collega's.
6. Duidelijke afspraken intern
Maak met je collega’s duidelijke afspraken waar je aan werkt en wanneer je iets af hebt. Op het werk bespreek je dat vaak tussentijds. Nu heb je die mogelijkheid niet. Wees ook transparant als de opgegeven datum niet haalbaar is.
7. Maak thuis duidelijke afspraken
Wanneer je opeens met een partner of huisgenoten samen thuiswerkt is dat even wennen. Vooral wanneer je samen in een klein appartement woont. Maak samen met je partner of huisgenoten duidelijke afspraak over het gebruik van de beschikbare ruimte. Probeer elkaars videogesprekken of telefoontjes niet te veel in de weg te zitten.
8. Voorkom bijgeluiden
Laat de klant niet merken waar je werk, dat doet er immers niet toe. Zijn er kinderen of huisgenoten thus, probeer dan op een plek te werken waar je de achtergrondgeluiden niet hoort. Kan het echt niet anders. Leg dan uit aan de klant wat hij hoort en waarom dat deze keer zo is. Laat echter onverlet dat als er gecommuniceerd gaat worden over bedrijfsgevoelige informatie je natuurlijk een andere, afgesloten ruimte opzoekt. Daar waar je huisgenoten maar ook de buren (denk aan open ramen in de zomer!) de informatie niet meekrijgen.
9. Strek je benen
Hoogstwaarschijnlijk beweeg je op een thuiswerkdag veel minder dan op een werkdag. Dat begint er natuurlijk al mee dat je het huis niet uit hoeft om naar je werk te gaan. Probeer dus tijdens de pauzes maar ook tijdens het werk te bewegen. Telefoneren kan vaak ook als je loopt. Hoe klein je kamer ook is, een paar stappen kun je altijd wel zetten. Dus ijsberen maar!
10. Kletsen bij de koffie
Bij het koffieautomaat kletsen we vaak heel wat af. Vaak ook heel nuttig. Zo weet je waar je collega’s mee bezig zijn, maar leef je ook mee met hun wel en wee. Het koffiezetapparaat is nu anders, maar wat let je om elke dag even contact te hebben met een of twee collega’s om te vragen hoe het met ze gaat? Doe dat bijvoorbeeld via Whatsapp. Dat is een makkelijk medium en kun je ook naast je neerleggen als je het druk hebt. Ook In Teams kan je met elkaar chatten.
11. Help elkaar
Wanneer je werkt is er altijd wel hulp van collega’s dichtbij. Je weet wel die fijne ’nerdy’ collega die je even snel helpt met een ict-probleempje. Of die collega die altijd wel een creatief idee uit haar mouw schudt. Die handige hulp is nu ineens weggevallen terwijl het werk hetzelfde blijft. Laat je collega’s merken dat je er nog steeds bent en ga ruimhartig om met hulpvragen van collega’s.
12. Stop met werken
Hiermee bedoelen we: stop op tijd met werken. Juist als je thuiswerkt heb je de neiging om maar door te gaan. Doe dat niet. Rond je werk zorgvuldig af. Zet op een lijst wat je morgen gaat doen, zodat je bij de start direct een goed overzicht hebt. Alleen bij dringende gevallen ga je door.