5 dagen per week naar kantoor? Echt niet!
Auteur
Bio

Er komen steeds meer manieren van reizen. Waarom zou je dan vasthouden aan een vervoermiddel? Ik probeer ze gewoon allemaal uit. Zo zoek ik naar de slimste manier van reizen.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
02-03-2021

We werken alweer een jaar lang thuis. Wie had dat ooit gedacht? In het begin dacht ik nog dat dit een strenge maatregel was om de pandemie snel de kop in te drukken: gewoon even een paar weken thuis aan de slag en half april is het voorbij. Inmiddels weet ik beter en is thuiswerken gewoon geworden. Niet altijd even leuk: “Pfoe, weer een zoom.” Maar eerlijk is eerlijk: de kantoordagen waren ook niet allemaal even leuk. Ik bedoel maar: soms wist je niet wat je moest aantrekken, daarna stond je je in de file te ergeren, de koffie op kantoor was koud of slap of erger: alle twee, de verwarming stond te hoog, te laag of de airco bleef hinderlijk zoemen, je kreeg het bureau of de stoel niet op de goede hoogte ingesteld en dan waren er soms ook zeurende collega’s…

Vroeger was altijd alles beter, wat mij betreft ligt dat iets anders. Natuurlijk mis ik mijn collega’s: vooral om eens lekker bij te kletsen, slap te liggen van het lachen, te brainstormen en gezamenlijk een vaag idee tot een concreet project te smeden. Maar verder?

Als je trui maar goed zit

Eigenlijk zitten er aan het thuiswerken heel veel voordelen. Zo is het best gemakkelijk dat je ’s morgens niet voor dag en dauw naar buiten hoeft. Geen drukte op de weg of in het ov. Douchen, ontbijten en de werkdag starten met koffie die ik lekker vind. Prima!

En als mijn trui die zichtbaar is in het scherm maar goed zit, kan ik daaronder lekker mijn oude trainingsbroek aantrekken, samen met mijn sloffen of slippers. Kleurt het allemaal niet bij elkaar. Nou en!

Voordeel is ook dat ik daar werk waar ik wil. Starten aan de keukentafel en daarna achter mijn bureau? Geen probleem! Even tijd voor de kinderen om een kopje thee te drinken als ze uit school komen? Of na de lunch een ommetje maken? Je hebt het toch wat meer zelf in de hand. Omdat je alles vanuit huis regelt ben je de meeste dagen toch wat flexibeler in je tijd.

Juist nu we Teams en Zoom wat meer onder de knie hebben zie je dat de nadelen die er in het begin waren niet meer zo opgaan. De internetverbindingen worden thuis steeds beter. En ook digitaal kan je bijkletsen met je collega’s. Steeds vaker plannen we de meetings wat korter in zodat er tijd overblijft om koffie te halen en je benen te strekken voordat je de volgende Teams indrukt.

Maatschappelijke voordelen

Alles bij elkaar zie ik een heleboel voordelen in het thuiswerken. Voor mij persoonlijk maar er zijn ook maatschappelijk heel veel voordelen te benoemen: minder files, wat ook heel fijn is voor die mensen die vanwege hun beroep wel de weg moeten. Die krijgen meer ruimte. Het is beter voor het milieu en de leefbaarheid in de stad. Ik ben heel erg benieuwd hoe de komende jaren de kantoren zullen veranderen. Komen er meer ontmoetingsruimtes? Of wordt het normaal om je collega’s in de lunchroom en/of kroeg te ontmoeten?

Natuurlijk ga ik straks mijn collega’s ook weer fysiek ontmoeten: ik zie er heel erg naar uit. Maar gewone overleggen kunnen wat mij betreft prima via Zoom. En het werk dat ik toch al altijd individueel deed zoals het schrijven van stukken en verslagen, kan ik perfect thuis. Dat ben ik nu gewend. Dus: binnenkort weer vijf dagen per week naar het werk? No way! Ik kan mijn tijd wel beter en flexibeler besteden. Wat zijn voor jullie de voordelen van het thuiswerken? Laat het ons weten.