6 interessante weetjes over fietsen, die jij nog niet kent

Nederland is het grootste fietsland ter wereld… Dat is inmiddels wel duidelijk. Maar ken jij ook de onderstaande feitjes? Lees verder en laat het weten in de reacties!

Weetje 1: 356 rondjes om de aarde

Nederlanders fietsen gemiddeld 880 kilometer per jaar(!). Wanneer je de afstand van alle Nederlanders bij elkaar optelt, kom je uit op 15 miljard kilometer. Dat klinkt als een groot getal, maar wat betekent dit getal in praktijk?

De evenaar, lees een rondje om de wereld, is iets meer dan 40.000 kilometer, dit betekent dat alle Nederlanders bij elkaar ruim 350 rondjes om de wereld fietsen. Fantastisch, toch?

Weetje 2: Van Nederland tot Australië en weer terug

In Nederland zijn 25 miljoen fietsers. Best gek met 17 miljoen inwoners, nietwaar? Ruim 30.000 kilometer is de rij wanneer je al deze fietsen achter elkaar zet. Dit is een rij van Nederland tot Australië… En weer terug!

Weetje 3: Een miljoen nieuwe fietsen

Ondanks het grote aantal fietsen worden er jaarlijks nog 1 miljoen fietsen verkocht. Waarom? 40% van de mensen koopt een elektrische fiets. Zij hebben dus behoefte aan een luxere variant. 

Tevens worden er jaarlijks tussen de 468.000 en 772.000 fietsen gestolen. Al deze mensen hebben een fiets nodig en een deel koopt deze nieuw. 

Tot slot komt er elk jaar weer een nieuwe bevolkingsgroep bij die begint met fietsen. 

Weetje 4: 6,8 miljoen Nederlanders heeft kans op een boete

Door de politie wordt steeds strenger gecontroleerd op het hebben van een goed werkend voor- en achterlicht en slechts 60% van de Nederlanders heeft dit.  Dit betekent dat 40% en dus 6,8 miljoen van de gebruikers kans loopt op een boete. Ben jij hier één van?

Pas dan op, want niemand zit te wachten op een onnodige boete!

Weetje 5: Het aantal fietsvakanties nog steeds erg groot

Hoe ga jij op vakantie? De kans dat je deze vraag met de auto of het vliegtuig beantwoord is groot. De kans dat je deze vraag beantwoordt met ‘auto’ of ‘vliegtuig’ is groot. Hoewel deze vervoermiddelen populair zijn om mee op vakantie te gaan, is de fiets ook een populaire manier.  Ruim 1,1 miljoen mensen fietsen namelijk naar hun vakantiebestemming. 

Weetje 6: Mensen fietsen gemiddeld 15,8 kilometer per uur

Hoe snel mensen rijden, verschilt per provincie. In Zeeland fietsen mensen het hardst. Gemiddeld fietsen mensen 15,8 kilometer per uur.  En dat kan harder! Een Tour de France wielrenner fietst namelijk 46-50 kilometer per uur. 

Nederland is grootste fietsland ter wereld en dat is maar goed ook, want fietsen heeft veel voordelen voor het klimaat. 

Welke van de bovenstaande feitjes vind jij het meest opvallend? Laat het ons weten!