8 milieubewuste manieren om naar je werk te reizen

In 2015 werd in Parijs het Klimaatakkoord ondertekend door 195 landen, ook door Nederland. In dit akkoord staat dat landen aan de slag gaan met een vermindering van 55% van hun CO₂-uitstoot in 2030. Het mooie is dat iedereen aan de klimaatdoelen bij kan dragen door bewuste keuzes te maken in het dagelijks leven. Ook als het aankomt op mobiliteit. Hoeveel impact heeft jouw favoriete manier van reizen op de omgeving? Bekijk ook de interactieve infographic (alleen voor smartphones).

Er zijn verschillende redenen om voor een bepaald vervoermiddel te kiezen. Bijvoorbeeld gemak, comfort, reistijd en kosten. Ook duurzaamheid is voor steeds meer mensen een belangrijke factor bij de keuze voor een reiswijze. Vooral bij reizen die je vaak maakt, zoals naar je werk of studie, kan de keuze voor een alternatief vervoersmiddel een groot verschil maken voor de omgeving. Misschien wil je graag milieubewuster reizen, maar heb je nog geen passende alternatief gevonden. Geen nood, want we zetten de opties voor je op een rijtje.

Een kleine rekensom

De gemiddelde Nederlander woont op ongeveer 22 kilometer afstand van het werk (Bron: CBS, 2018). Werk je vijf dagen in de week op locatie, dan komt dat neer op bijna 900 kilometers aan woon-werkverkeer per maand per persoon. Reis je meestal in je eentje met de auto naar je werk, zoals ruim driekwart van de Nederlanders, dan komt dat neer op een gemiddelde uitstoot van 200 kg CO2 per maand voor alleen het heen- en terugrijden naar werk. Ter vergelijking: dat is net zoveel als de gemiddelde uitstoot van je televisie, stereo en randapparatuur in een heel jaar (Bron: Milieu Centraal)! En dan hebben we het nog niet eens over de file gehad. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je te verplaatsen die elk hun eigen voordelen hebben.

1. Werk thuis of in de buurt

Misschien is thuiswerken niet het eerste waar je aan denkt als het gaat over duurzame manieren van reizen. Maar een rit die niet plaatsvindt, stoot ook geen CO2 uit. Kun jij je werk plaatsonafhankelijk uitvoeren, omdat je bijvoorbeeld alleen een laptop nodig hebt? Dan kun je behoorlijk wat tijd, kilometers en uitstoot besparen door je werk thuis of dichter bij huis te doen! Bij hybride werken wissel je af tussen werken op kantoor en werken op een andere locatie. Behalve duurzaamheid zitten hier nog veel meer voordelen aan vast. Zou je best een dag in de week thuis willen werken, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Met de ‘Waar werk jij?’ actie helpen we werknemers en werkgevers om afspraken met elkaar te maken over hybride werken.

2. Wandelen naar je werk

De meest milieuvriendelijke manier van woon-werkverkeer is met de benenwagen. Oftewel: lopend. Zo blijf je ook nog eens in beweging. Zeker in de stad ben je lopend vaak sneller op je bestemming dan met de auto. Maar ook als je niet op loopafstand van je werk woont, kun je een deel van je woon-werkreis te voet afleggen. Bijvoorbeeld door het eerste of laatste stuk van je reis, zoals naar het dichtstbijzijnde station, te lopen. Je kunt ook de auto verder weg parkeren of een halte eerder uitstappen dan normaal. Je kunt er ook een wedstrijd van maken met je collega’s voor extra motivatie!

3. Op díe fiets!

Fietsend naar je werk, kan het nog Hollandser? Zelfs ministers zie je regelmatig op de fiets het Binnenhof oprijden. Voor iets meer dan een kwart van de werkenden is de fiets het belangrijkste vervoersmiddel om op het werk te komen (Bron: CBS, 2019). Fietsen kent veel vrijheid: je kunt zelf je vertrektijd bepalen en je hoeft zelden lang te zoeken naar een parkeerplek voor de deur. Daarnaast word je er fitter van en heb je geen last van CO2-uitstoot bij het trappen.

4.Wind tegen? Pak de e-bike

Zou je meer willen fietsen, maar woon je net iets te ver weg? Of kom je liever niet hijgend en zwetend aan omdat je onderweg over de brug moet? Dan is een elektrische fiets of e-bike perfect! De e-bike is een fiets met trapondersteuning en wordt steeds populairder in Nederland. Je hebt als e-biker namelijk alle voordelen van fietsen, maar kunt dankzij de trapondersteuning met gemak tot wel 25 kilometer per uur afleggen. Hierdoor is het een gezond alternatief voor bijvoorbeeld korte auto- of busritten. Twijfel je nog over de aanschaf? Houd Ways2go in de gaten voor e-bike uitprobeeracties of kortingsregelingen in jouw regio.

5. Met de speed pedelec de spits voorbij

Speed pedelecs zijn een bijzondere vorm van een elektrische fiets. Je kunt er tot wel 45 kilometer per uur mee halen. Officieel is de speed pedelec een bromfiets. Er gelden daarom andere regels voor speed pedelecs dan voor een normale e-bike. Je hebt bijvoorbeeld een rijbewijs, een (bromfiets)kenteken en een helm nodig. Ook mag je niet met een speed pedelec over het gewone fietspad rijden. De speed pedelec is daarom vooral geschikt voor de langere woon-werkafstanden buiten de bebouwde kom. Sta je elke dag in de file of werk je op een locatie waar je met het openbaar vervoer lastig kunt komen? Dan is de speed pedelec misschien wel iets voor jou.

6. Het OV is OK

Treinen, bussen, trams en metro’s kunnen veel passagiers tegelijkertijd vervoeren waardoor de CO2-uitstoot per persoon per rit laag blijft. Het openbaar vervoer is daardoor de meest duurzame manier van verplaatsen, op lopen en fietsen na. Sinds 2017 is reizen met de trein in Nederland zelfs volledig CO2-neutraal. Vanaf 2030 moet ook al het Nederlandse busvervoer emissievrij zijn. Bij de bouw en het beheer van stations en halte is ook steeds meer oog voor duurzaamheid, bijvoorbeeld door te kiezen voor zonnepanelen of slimme verlichting.

7. Op pad met deelvervoer

Als je in de trein zit, dan deel je natuurlijk ook je coupé. Maar gaat het over deelmobiliteit, dan hebben we het meestal over het delen van vervoersmiddelen die we gewend zijn om zelf in bezit te hebben. Bijvoorbeeld een fiets, scooter of auto. Veel deelscooters en deelfietsen zijn elektrisch en zijn een duurzame optie voor korte ritjes, bijvoorbeeld het laatste stuk vanaf het station naar werk. Er bestaan zelfs elektrische deelbakfietsen! Ideaal voor als je ’s ochtends eerst de kinderen wegbrengt en na het werk gelijk even boodschappen wilt halen.

8. Energie-efficiënt autorijden

Kies je toch voor de auto? Nieuwere auto’s moeten aan strengere milieueisen voldoen en zijn tegenwoordig vaak (deels) elektrisch. Hierdoor is de uitstoot al minder vergeleken met een oudere auto die op fossiele brandstof rijdt. Maar je hoeft niet direct een nieuwe, zuinigere auto aan te schaffen. Iedereen kan milieubewuster rijden. Door bijvoorbeeld eerder gas los te laten in plaats van te remmen, de juiste versnelling te kiezen en langzaam op te trekken. Daarnaast hebben veel auto’s tegenwoordig een automatisch start/stopsysteem of cruise control waarmee je zuiniger kunt rijden.

Experimenteer en kies wat bij je past

Er is tegenwoordig zoveel keuze uit vervoersmiddelen. Hoe weet je dan wat het beste bij je past? Via Ways2go kun je regelmatig meedoen aan leuke uitprobeer- of kortingsacties om verschillende manieren van reizen zelf eens te proberen. Je kunt ook je werkgever vragen om samen met onze mobiliteitsmakelaars op zoek te gaan naar duurzame mobiliteitsoplossingen die passen bij jullie bedrijf, zoals een e-bike pool.

Wat zijn jouw tips om milieubewust op pad te gaan? Deel het met ons via Twitter, Facebook of Instagram.