Andrea Brauns is Fietser van het jaar 2021

Andrea Brauns is Ways2go Fietser van het jaar 2021 in Zuid-Holland geworden. Ruim zeventig aanmeldingen, maar zij stak er met kop en schouders boven uit, vond de jury. Andrea is dan ook een rasechte fietser. Zij fietst naar haar werk, doet de boodschappen op de fiets, geeft fietslessen en probeert anderen ook op de fiets te krijgen. Een terechte winnares dus. Zelf vind Andrea het allemaal heel gewoon: “Fietsen is er met de paplepel ingegoten.”

Andrea Brauns fietst dagelijks van haar woonplaats Wassenaar naar haar werk op de ZMLK school in Den Haag om daar onderwijs te geven. Bij elkaar zo’n 9 kilometer. Vorig jaar toen zij nog in de ambulante dienst zat kwam ze met gemak op zo’n 25 a 30 kilometer per dag uit. Wind, regen of sneeuw zijn geen belemmering. “Daar kun je je op kleden, zeker die regenkleding van tegenwoordig is heel goed en zo vaak regent het nu ook weer niet,” zegt zij nuchter. Daarbij ontloop je met de fiets de files en ik denk daardoor zelfs dat ik er met de fiets korter over doe dan met de auto. Niet alleen naar haar werk ook boodschappen, of dat nu in Wassenaar zelf, in Den Haag of Leiden is, ze doet het allemaal op de fiets.

Als het op de fiets kan, doe je het op de fiets

Andrea: “De reden waarom ik eigenlijk alles op de fiets doe? Het is er met de paplepel ingegoten! Ook vroeger thuis gold de stelregel: als je het op de fiets kan doen, doe je het op de fiets. En dat geldt bij mij en in mijn gezin nog steeds. Mijn man fietst (buiten de corona periode om) elke dag naar Nieuw-Vennep, een afstand van 28 kilometer enkele reis. Mijn dochter zit op dansles in Leiden. In de donkere dagen willen we niet dat zij met haar vriendinnetjes alleen naar huis fietst. Dus dan fiets ik naar Leiden om hen op te halen. Andere ouders zeggen wel eens: laten we ze met de auto brengen en halen maar ik heb liever dat iedereen fietst. Veel beter.”

Verkeersjuf

Niet alleen fietsen Andrea en haar gezin zelf veel, zij is ook een echte fietsambassadeur. Op school geeft ze aan de kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking fietsles. Met de daarbij behorende verkeersregels. Andrea: “We hebben op school fietsen staan maar lang niet elk kind leert van huis uit fietsen. Dus loop ik menig rondje hard op het schoolplein naast de fietsende kinderen om het hen te leren. Op de basisschool van mijn kinderen in Wassenaar ben ik 10 jaar verkeersouders, vooral fietscommissielid geweest. Dat hield in dat ik het fietsen promootte en praktijkverkeerslessen gaf. Daarnaast organiseerde ik samen met mijn vader dagen dat we de fietsen van de kinderen controleerden op piepjes en kraakjes en op deugdelijke fietsverlichting. Ook zorgde ik met de gemeente Wassenaar dat er verlichting kwam bij het zebrapad, dat er een Kiss en Ride kwam bij de school en deed ik mee met de acties van School op SEEF om de veiligheid te bevorderen. Nog steeds kennen veel kinderen en jongeren in Wassenaar mij als de “verkeersjuf”. Dat is leuk en zorgt er tegelijk voor dat ik zelf geen enkele verkeersregel overtreed. Je moet wel het goede voorbeeld blijven geven. Als volwassenen al door rood licht rijden, dan kan je van kinderen hetzelfde gedrag verwachten. Niet doen dus! Maar wel lekker fietsen, want eigenlijk alles kan je op de fiets doen,“ zegt de kersverse winnares van de Zuid-Hollandse fietsaward met een glimlach.

Vierde fietsheld in Zuid-Holland

Sinds 2018 organiseren Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming in Zuid-Holland de verkiezing Fietser van het jaar. In 2019 won Remco Idema, fysiotherapeut, die zijn patiënten bezoekt met de bakfiets. In 2019 werd Iwan van Vliet gekozen als de fietsheld van het jaar omdat zijn fiets “een natuurlijk verlengstuk van zijn benen is.” Vorig jaar was Marian Klein de winnares die elke dag een fikse afstaand op de fiets aflegt naar haar werk omdat zij het leuk vindt. En dit jaar is Andrea Brauns de trotse winnares. Naast de eer heeft zij inmiddels ook een bos bloemen en een glazen award ontvangen. We danken iedereen die een fietser genomineerd heeft.