Automobilisten hebben de meeste extra reistijd in Leiden
Auteur
Bio

Graag zou ik vaker gebruik maken van het ov. Maar vooralsnog voel ik mezelf erdoor beperkt. Daarom vertrouw ik nu nog steeds op mijn auto.

Leestijd
2 min.
Publicatiedatum
29-01-2020

TomTom heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar files en vertragingen in het verkeer wereldwijd. In de Indiase stad Bengalore nam de vertraging met 71% toe en daarmee staat de stad op nummer 1 van meeste vertragingen ter wereld. En in Nederland? Bij ons staat Leiden op nummer 1, met 30%.

30% extra reistijd

Leiden staat in Nederland dus op nummer 1 met de meeste extra reistijd. Gemiddeld is dat 30%, maar in de spits wordt het nog iets meer. Dan doet een weggebruiker zo’n 18 minuten langer over een ritje van een half uur.

Toch valt dit mee, wanneer je het met de Europese en wereldwijde top vergelijkt. Binnen Europa staat Leiden op de 75e plek en wereldwijd op de 131e plek. In Europa spant Moskou de kroon met 59% meer reistijd en wereldwijd dus Bangalore.

Binnen Nederland vinden we ook Den Haag op de tweede positie, met 28% meer reistijd en Rotterdam staat in de top 10, met 25% meer reistijd. Dat is een daling van 2% ten opzichte van vorig jaar. In 2018 stond Den Haag nog op de eerste plek met de meeste vertraging, maar dat is vorig jaar gelijk gebleven.

De groeiende vertraging in Leiden valt waarschijnlijk te verklaren door de werkzaamheden rondom het station en op de N44 naar Den Haag. Daarnaast vond er onderhoud plaats aan allerlei bruggen. Dit kan ook bijgedragen hebben aan de groeiende vertraging.

Wat kun je zelf doen?

Je hebt natuurlijk een aantal keuzes om vertraging op de weg en files te voorkomen. Je kunt beginnen met het delen van data via je navigatiesysteem. Deze data kan gebruikt worden door TomTom en andere navigatiesystemen om actuele verkeersinformatie te bieden. Ook Rijkswaterstaat kan de data gebruiken om patronen van vertragingen ter herkennen en hier op in te spelen door bijvoorbeeld extra rijstroken beschikbaar te maken.

Ook kun je er voor kiezen om een andere route of vervoermiddel te pakken. In de file staan en de hele tijd optrekken en remmen kost naast tijd ook nog eens extra brandstof en geld. Wanneer je kiest voor een ander vervoermiddel, bijvoorbeeld het openbaar vervoer, kun je de tijd die je normaal in de file staat, ook anders gebruiken. Wat dacht je van een goed boek lezen of een presentatie voorbereiden?

Een derde optie is om op andere tijden te reizen, mits je werkgever dit toelaat natuurlijk. Wanneer je niet bent gebonden aan specifieke kantoortijden, kun je ook voor of na de spits vertrekken naar werk of naar huis.

Wil je ook alternatief vervoer proberen? Dat kan met een van onze probeeracties!

Wat doe jij om file te voorkomen?

 

Bron: TomTom, NOS

 

 

Ways2go is een intitiatief van: