Deelauto’s - Hoe werkt dat?
Auteur
Bio

Graag zou ik vaker gebruik maken van het ov. Maar vooralsnog voel ik mezelf erdoor beperkt. Daarom vertrouw ik nu nog steeds op mijn auto.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
08-01-2020

Steeds meer mensen leveren hun auto in. Vooral in een grote stad kun je met een fiets aardig uit de voeten. Maar het kan gebeuren dat je toch een keer een auto nodig hebt. Die ene meeting bij een klant in niemandsland is toch net wat makkelijker bereikbaar met een auto. In dit soort gevallen kun je een deelauto overwegen.

Waarom deelauto’s?

De meeste gezinnen in Nederland hebben een auto voor de deur staan. Makkelijk om naar werk te reizen en kinderen met grote tassen bij de sportvereniging af te zetten. Maar wat gebeurt er met de auto buiten die ritten? Helemaal niets. Voor een bepaalde tijd per dag gebruik je de auto, maar het merendeel van de tijd staat hij stil.
Deelauto’s spelen hier op in door, de naam zegt het al, de auto te delen met veel mensen, waardoor er dus veel meer gebruik van wordt gemaakt. Daarnaast heeft het delen van een auto als voordeel dat de parkeerdruk afneemt. Eén auto kan genoeg zijn om aan de behoeftes van meerdere gezinnen te voldoen, waardoor er dus meerdere auto’s uit het straatbeeld verdwijnen.

Hoe werken deelauto’s?

Je kunt autodeelsysteem grofweg in drie categorieën verdelen.

Klassiek autodelen

Bij klassiek autodelen stelt een bedrijf een aantal auto’s beschikbaar die gehuurd kunnen worden voor een bepaalde periode. Een voorbeeld hiervan is Greenwheels. Het voordeel hiervan is dat het onderhoud, verzekeringen en administratie geregeld wordt door het bedrijf. Klassiek autodelen kan ook particulier opgezet worden, maar dan moet er dus zelf geïnvesteerd worden in de aanschaf van de deelauto, het onderhoud etcetera.

Peer-2-peer

Peer-2-peer wordt ook wel particulier autoverhuur genoemd en houdt in dat de eigenaar van een auto deze verhuurt aan vrienden en buren. Het voordeel is dat de (onderhouds)kosten van de auto gedeeld kan worden met meerdere mensen en dat er niet geinvesteerd hoeft te worden in een nieuwe deelauto. Dit lokale initiatief kan gemakkelijk opgezet worden in je eigen buurt.

One-way

One-way is vergelijkbaar met fiets- en scooterdeelsystemen zoals Felyx. De auto wordt op bepaalde plekken in de gemeente neergezet, ook wel free-floating genoemd. Hier kan de auto ook weer opgehaald worden door een volgende huurder. Een noodzaak hierbij is een parkeervergunning waarmee binnen de hele gemeente geparkeerd kan worden. Dit soort deelauto’s kun je vaak unlocken met een ov-chipkaart, app of code.

Deelauto’s in Den Haag, Rotterdam en omstreken

Buurauto

De Buurauto is een elektrische auto die je deelt met je buren! Alles wordt gefaciliteerd via een app op je smartphone. Zo kun je de auto reserveren, openen en sluiten. Heb je interesse in de buurauto?
Klik dan hier voor meer informatie.

Naast deelauto’s zijn er nog veel meer vormen van deelvervoer. Ga jij binnenkort een deelauto proberen?

Bron foto: autodelen.info