Deelvervoer: Een duurzame oplossing
Auteur
Bio

Why stick to one means of transport? If you have so many options. That’s why I try them all. This is how I explore the smartest way to travel.

Leestijd
10 min.
Publicatiedatum
30-10-2019

In Nederland wonen ongeveer 17 miljoen mensen en gezamenlijk bezitten we 25 miljoen fietsen en 8,5 miljoen auto’s. Dat is erg veel, nietwaar?

Dit levert niet alleen problemen op in het verkeer, maar heeft ook een slechte invloed op het milieu en is zonde van de oppervlakte die Nederland kwijt is aan al deze vervoermiddelen. 

Maar gelukkig is er een mogelijke oplossing voor dit probleem, namelijk deelvervoer! 

Hieronder vind je drie deelvervoermiddelen die jij kunt gebruiken voor een duurzamere wereld. 

Een Deelfiets

Laten we beginnen met het vervoermiddel dat wij het meeste bezitten: de fiets. Zoals eerder vermeld zijn er 25 miljoen fietsen, terwijl er 17 miljoen Nederlanders zijn. Dit maakt als snel duidelijk dat er een heleboel onnodige fietsen zijn. 17 miljoen zou immers het absolute maximaal aantal fietsen moeten zijn.

Maar zeg eens eerlijk:

Hoeveel mensen ken je die een fiets bezitten, maar deze niet gebruiken? 

Je ouders? Je vrienden? Jijzelf? 

Een groot deel van de mensen bezit een fiets die enkele keren per jaar wordt gebruikt. En als deze dan tevoorschijn wordt getoverd, is vaak de band lek, doet een licht het niet of staat het zadel te laag.

Dat moet handiger kunnen – bijvoorbeeld met een deelfiets.

Als iedereen in Nederland een deelfiets zou gebruiken zal het aantal fietsen minimaal halveren. 

Maar dat is niet het enige voordeel… 

De gebruiker van de deelfiets heeft een goed werkende fiets, omdat iemand er de dag ervoor nog gebruik van heeft gemaakt. Mocht er iets niet werken? Dan kun je eenvoudig een vervangende fiets pakken. Ook hoef je niet naar de fietsenmaker als je fiets kapot is. Het enige wat je hoeft te doen is een melding maken in de applicatie. 

Er zijn verschillende aanbieders van deelfietsen. Hier vind je een overzicht van enkele aanbieders in Rotterdam. Bij deze meeste aanbieders werkt het proces als volgt: 

Eerst download je de applicatie van de aanbieder en registreer je je. Vervolgens koppel je jouw betalingsgegevens aan de applicatie.  

Nu is het tijd om een fiets te vinden. Dit doe je door de kaart te openen in de app. Op de kaart is zichtbaar waar beschikbare fietsen staan. 

Als je een fiets gevonden hebt, kun je je via de app aanmelden en dan krijg je toegang tot de app.

Een Deelauto

Een groot deel van de Nederlanders pakt elke dag de auto naar het werk, maar lang niet iedereen. Veel mensen wonen dichtbij hun werk en gaan daarom naar hun werk op de fiets of met openbaar vervoer. Bovendien zijn er veel mensen die parttime werken. 

Het is erg zonde als er een ongebruikte auto voor de deur staat!

Greenwheels heeft in verschillende steden, waaronder Rotterdam, deelauto’s staan. Dit zijn dus auto’s die jij ook kunt gebruiken wanneer je je aanmeldt bij Greenwheels. 

Nadat je je hebt aangemeld, kun je via de app een auto reserveren. Dit kan tot enkele minuten voor je vertrek. Vervolgens haal je de auto op, bekijk je goed of deze schade heeft en als dit niet het geval is, kun je eenvoudig met een ov kaart of Greenwheels pas inchecken. 

Door gebruik te maken van een deelauto aanbieder als Greenwheels, heb je geen vaste kosten. Als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, bespaar je ook op de kosten. Bovendien hoef je niet na te denken over verzekeringen en kun je een auto pakken waar je wil. 

Conclusie 

Deelvervoer is een geschikte oplossing voor het verkeersprobleem in Nederland. Gebruik maken van deelvervoer is duurzaam en bovendien zorgt het ervoor dat gebruikers geen zorgen aan hun hoofd hebben zoals verzekeringen en vaste lasten.

Maak jij wel eens gebruik van deelvervoer?