Deelvervoer in alle soorten en maten
Auteur
Bio

Graag zou ik vaker gebruik maken van het ov. Maar vooralsnog voel ik mezelf erdoor beperkt. Daarom vertrouw ik nu nog steeds op mijn auto.

Leestijd
10 min.
Publicatiedatum
24-01-2020

Zeker in de wat grotere steden zie je steeds meer deelvervoer: vervoer dat je even gebruikt en dan weer weg zet zodat een ander er gebruik van kan maken.

Deelvervoer is reuze handig. Als je bijvoorbeeld uit de trein stapt, kun je in de grote steden natuurlijk een paar haltes in een bus of tram stappen maar je kan ook een deelfiets pakken of soms zelfs een deelscooter of een kleine deelauto. Je betaalt dan alleen voor het ritje dat je maakt. Vaak moet je wel eerst een app downloaden of een starttarief betalen. Dat deelvervoer populair is, blijkt wel uit het feit dat deelvervoer er in steeds meer soorten en maten komt. We zetten ze op een rij.

OV fietsen

De ov-fiets is herkenbaar aan de blauw-gele kleur. Hij is er al jaren en is heel populair bij treinreizigers. De ov-fiets staat op 300 plekken in Nederland bij de stations. Kijk hier of het station waar jij naar toe gaat ook ov-fietsen verhuurt.

Hoe werkt het?

Om een ov-fiets te kunnen huren, heb je een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Hierop kun je gratis het ov-fiets abonnement zetten. Vervolgens kun je met je ov-chipkaart een ov-fiets huren. Nu maak je de fiets nog met een sleutel open maar de NS is bezig om dat te veranderen zodat je de fiets ook met de app kan openmaken.

Kosten

Voor het gebruik van een ov -fiets betaal je €3,85 per keer, tot 24 uur.

Handig om te weten: een ov-fiets huur je dus bij een station en daar moet je de fiets ook weer terugbrengen. Het gaat dus altijd om een “retourtje”. Tussendoor kun je gerust van de ene gemeente naar de ander fietsen.

Meer weten?

Mobike

Een Mobike fiets is herkenbaar aan de oranje met zwarte kleuren. Deze deelfietsen staan in Delft en Rotterdam.

Hoe werkt het?

Om een Mobike te kunnen gebruiken moet je eerst de app downloaden en jezelf registeren.

Daarna kun je overal op straat een Mobike pakken waar je er een ziet. Ook op de app staat aangeven waar de Mobike fietsen staan en je kunt er dan via de app gelijk een reserveren (voor een kwartier, zodat je ernaartoe kunt lopen). Dit hoeft niet. Je kunt ook een fiets pakken die je al ziet staan. Met de QR-code op de app haal je de Mobike van het slot. Na afloop zet je de fiets neer waar dat voor jou handig is (in de app staan een aantal zones waar het niet is toegestaan). Je zet de fiets op slot (dat lijkt op hoe je dat doet bij normale fietsen. Je hoort dan een piep als het is gelukt.)

Omdat je de fiets overal kunt neerzetten is een enkele rit hierbij dus ook mogelijk. Fietsen van de ene stad naar de andere is niet toegestaan.

Kosten

Er zijn twee mogelijkheden om de fiets te huren. Of je neemt een abonnement voor een €10,–per maand (prijspeil 2019) en vervolgens kun je onbeperkt een fiets lenen voor 40 minuten per keer. Handig dus als je vaak kortere ritten hebt.

Heb je geen abonnement dan betaal je €1,–per 20 minuten. Je moet dan wel eerst saldo opladen en dat is minimaal €5 per keer.

Meer weten?

Jump

De Jump is ook een deelfiets maar dan een elektrische deelfiets. Dit betekent natuurlijk niet dat je zelf niets hoeft te doen, je moet gewoon fietsen maar dat gaat wel een stuk gemakkelijker. De Jump gaat tot ongeveer 25 kilometer per uur, en is dus handig om grotere afstanden te overbruggen. Deze deel e-bike wordt ook wel de Uberfiets genoemd omdat dat het bedrijf is dat er achter zit. In onze regio is de Jump tot nu toe alleen in Rotterdam beschikbaar.

Hoe werkt het?

Om de Jump te gebruiken moet je eerst de Uber-app downloaden. Vervolgens ga je naar Fiets en step. Met de app kun je een fiets reserveren of die gewoon pakken op straat. Openen van het slot gaat ook met de app. Binnen de toegestane zone (zie de app) kun je de fiets ophalen en overal terugzetten waar je wilt. Een ‘enkele’ reis is dus ook mogelijk.

Kosten

De Jump kost om te vergrendelen per keer €1,– en vervolgens €0,20 per minuut.

Meer weten?

Cargoroo

Cargoroo is een elektrische bakfiets. Handig als je grotere of zwaardere boodschappen wilt doen, bij de bouwmarkt materialen op gaat halen of een paar kinderen wil vervoeren. Het kan allemaal. Doordat de bakfiets of vrachtfiets zoals hij ook wordt genoemd elektrisch is, is het trappen licht. Tot nu toe is de deelCargoroo er alleen in Den Haag.

Hoe werkt het?

Download de Cargoroo op Googleplay en Appstore. Kijk waar de bakfietsen staan en reserveer er een. Openen en sluiten van het slot gaat met je smartphone. De bakfiets moet je weer terugzetten waar je hem hebt opgehaald, het gaat dus altijd om een ‘retourtje’.

Kosten

Het inschrijven bij Cargoroo is gratis. Na het invullen van je gegevens, wordt je bankrekeningnummer geverifieerd. Er wordt dan €0,01 afgeschreven. Voor het gebruik betaal je €1,00 starttarief per keer, vervolgens €3,50 per uur / €0,06 per minuut.

Meer weten?

HTM fiets

De Haagse HTM fiets is te herkennen aan de rood-witte kleur. De fietsen staan verspreid over circa 150 locaties in Den Haag, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg. Een overzicht van deze ‘dropzones’ staan in de app. Daar kun je een fiets ophalen en terugbrengen. Je hoeft de fiets niet op dezelfde locatie terug te brengen als je hem gehaald hebt. Een ‘enkeltje’ is dus mogelijk.

Hoe werkt het?

Download de HTM Fiets App Googleplay en Appstore en maak een account aan. De eerste keer moet je je registreren, en saldo opladen bij “tegoed”. Daarna zoek je met de app waar een fiets staat Openen en sluiten van het slot gaat met de QR-code op je app.

Kosten

De HTM fiets kost €1 per 30 minuten met en maximum van €5 per 24 uur.

Meer weten?

Birò

Hoe werkt het?

De Birò is een superkleine, elektrische auto waarmee je gemakkelijk door de stad kan rijden. Hij rijdt maximaal 45 kilometer per uur en is daardoor vooral binnen de stad handig. Door de geringe afmetingen kan de Birò gemakkelijk ook in kleine straatjes rijden en kan overal gemakkelijk langs. De Birò mocht altijd op de stoep parkeren en op het fietspad rijden, maar er komen steeds meer gemeenten die dit niet willen verbieden.

Met behulp van het Birò Share platform kun je de auto ook delen met vrienden, familie of buren. Het platform geeft inzicht in registraties en gebruik. Je bepaalt je eigen tarief en kan onderscheid maken tussen reistijd en parkeertijd. Iedereen met wie je binnen je groepje de auto deelt is een gebruiker met een eigen unieke Birò Card. Ieder betaalt per minuut.

Meer weten?

Hely

Hoe werkt het?

Hely is een aanbieder van verschillende soorten deelvervoer zoals e-bikes, bakfietsen of verschillende soorten en modellen deelauto’s die je met 1 app allemaal kunt huren. Je kunt dus thuis of vanaf je werk via de app het soort vervoer huren dat je wenst.

In onze regio is Hely beschikbaar in Den Haag, Rotterdam en Delft. Hely is de organisatie die het vervoer organiseert, het vervoer zelf is van verschillende aanbieders (te zien in de app). Het vervoer dat je via de app hebt gereserveerd staat klaar in de Hely hub, een plek in de stad waar al het deelvervoer bij elkaar staat. Daar moet je dus wel eerst naar toe en daar breng je het vervoer ook weer terug. Ook hier gaat het dus om “retourtjes”.

Kosten

Het abonnement kost €4,95 per maand. (prijspeil 2019). In feite is dit voor de app. Daarnaast zijn er de kosten van het vervoer dat je huurt. Aangezien het verschillende soorten vervoer zijn is dit lastig aan te geven. Maar om een idee te geven: een e-bike kost ongeveer €1,50 per uur (met een maximum van €9,– per dag) en een stadsauto circa €7,50 per uur met een maximum van €45,– per dag. Let op: de prijzen kunnen per hub verschillen. Het abonnement is per maand opzegbaar.

Meer weten?

Lev

De LEV is een Lightweight Electric Vehicles voor korte ritjes door de stad. Ze rijden maximaal 45 kilometer per uur. Ze zijn bijvoorbeeld handig als je zware boodschappen wilt halen (maar niet al teveel anders passen ze er niet in). Op dit moment is de LEV alleen in Rotterdam beschikbaar.

Hoe werkt het?

Ga naar Apple store of Google play en download de app en maak een account. Voer je betalingsgegevens en rijbewijs in. Na verificatie (kan 24 uur duren) kan je de LEV boeken.

De auto is van 7:00 tot 23:00 te huren.

Net als bij veel ander deelvervoer zijn er afspraken gemaakt met de gemeente zodat je de LEV alleen binnen het servicegebied, of de “Thuis Zone”, kan boeken en parkeren. Een ‘enkele’ reis is dus ook mogelijk. Met de app is de auto te reserveren (of je neemt er een die je ziet), te openen en af te sluiten.

Kosten

Je betaalt €1,00 bij het ontgrendelen van Lev en daarna €0,40 per minuut. Wanneer je pauzeert en een tussenstop maakt, betaal je €0,15 per minuut.

Meer weten?

Felyx

Felyx biedt een elektrische scooter waarmee je binnen de stad gemakkelijk naar je bestemming kan komen. Je herkent ze aan de donkergroen kleur. In onze regio tref je Felyx aan in Den Haag en in Rotterdam.

Hoe werkt het?

Om gebruik te maken van de Felyx scooters download je eerst de app beschikbaar in de App Store en Google play store. Klik op “registreer” en voeg je betaalgegevens toe. Daarna voeg je via het verificatiesysteem je rijbewijs toe. De eerste keer betaal je euro 0,40 om je gegevens te valideren.

Vervolgens kun je via de kaart op de app zien waar de scooters op straat staan. Op die manier kan je er een reserveren of je pakt er gewoon een die je ziet staan. Per gemeente zijn (ruime) servicegebieden aangewezen waar je de scooters staan, daar moet je ze ook terugbrengen. Deze staan in de app. Je kunt wel buiten de servicegebieden rijden. Openen en sluiten gaat net de app. Binnen het servicegebied kun je de Felyx overal neerzetten. Een ‘enkele’ reis is dus ook mogelijk.

Kosten

De eerste keer betaal je €0,40 om je gegevens te valideren. Vervolgens betaal je €8,– voor het registeren maar daar krijg je 30 minuten gebruik voor retour. Het gebruik van de Felyx kost daarna €0,30 per minuut.

Meer weten?

Amber

De Amber deelauto’s zijn herkenbaar aan de oranje witte kleuren. De elektrische Amber is zowel inzetbaar door werkgevers die hem willen gebruiken als zakelijke deelauto maar is ook geschikt om privé te gebruiken.

Hoe werkt het?

Met werkgevers sluit Amber een contract af met daarbij een inschatting wordt gemaakt hoe vaak een deelauto nodig is. Op basis daarvan wordt een abonnement afgesproken, daarnaast wordt betaald per rit. De auto’s worden dan op afroep geleverd wanneer dat nodig is. Amber geeft daarbij de garantie dat er altijd een auto wordt geleverd. Van de werkgever wordt wel verwacht dat die een of meerdere oplaadplekken heeft staan.

Wil je een Amber inzetten voor persoonlijk gebruik dan kan je op hun website kijken of er een hub is bij jou in de buurt. Zo niet, dan gaan ze graag met je in overleg om te bezien of een hub bij jou in de buurt rendabel is.

Ben je klant dan is de auto met de app te openen en af te sluiten. Geen gedoe dus met sleutels.

Meer weten?

Greenwheels

De deelauto’s van Greenwheels vind je op meer dan 1.850 locaties in Nederland en zijn goed herkenbaar door de opvallende rode kleur. In de app vind je waar de dichtstbijzijnde Greenwheels auto staat en kun je hem direct reserveren. Je opent de auto met behulp van je ov-chipkaart of Greenwheels kaart.

Hoe werkt het?

Download de app via Google Play of de App Store, of registreer via de website. Met je ov-chipkaart, Greenwheels kaart of app kun je de auto openmaken. Uit het dashboardkastje pak je de boardcomputer, die je unlockt met een pincode. Haal de sleutel eruit en start de auto. Wanneer je klaar bent met je Greenwheels auto, zet je hem terug op de originele parkeerplaats.

Kosten

De prijzen van Greenwheels variëren van €0 per maand tot €25 per maand, €3 per uur tot €11 per uur en van €0,12 per kilometer tot €0,39 per kilometer. Bekijk de website voor meer informatie.

Meer weten?

Mywheels

Mywheels is jaren geleden ontstaan vanuit het idee om een auto met de buren te delen. Het is immers zonde wanneer meerdere auto’s vaak stilstaan, terwijl ze gedeeld kunnen worden. Inmiddels zijn er ruim 75.000 autodelers actief via Mywheels.

Hoe werkt het?

Maak een account aan, zoek een auto die je wilt huren en vul in wanneer en hoe laat je de auto nodig hebt. Alle auto’s kun je openen met je smartphone en de meeste auto’s ook met je ov-chipkaart. Je kunt een account aanmaken als je een rijbewijs en bankrekening hebt en minimaal 18 jaar oud bent.

Kosten

Er is een uurprijs en een dagprijs beschikbaar bij Mywheels. Op de website vind je meer informatie over de prijzen. 

Meer weten?

Snappcar

Snappcar werkt ook volgens het principe van autodelen met je buren. Er staan dagelijks zo’n 8 miljoen auto’s 23 uur lang stil. Dat is zonde en daarom wil Snappcar auto-eigenaren en mensen zonder auto met elkaar verbinden.

Hoe werkt het?

Vul je postcode of woonplaats in en bekijk welke auto’s er in jouw buurt worden aangeboden. Wanneer je een geschikte auto hebt gevonden, vul je een huurverzoek in bij de eigenaar van de auto. Als de verhuurder accepteer, betaal je het tarief en kun je de auto ophalen.

Meer weten?

ConnectCar

ConnectCar is vergelijkbaar met Greenwheels, omdat ze eigen auto’s aanbieden, in plaats van auto’s van inwoners van jouw regio. Binnen 10 minuten ben je geregistreerd en kun je een auto huren. 

Hoe werkt het?

Download de app, registreer jezelf en voeg een betaalmiddel toe. Via de app maak je een reservering aan voor een auto en kun je de auto ook openmaken. Na je rit krijg je per e-mail een factuur voor de tijd, brandstof en kilometers die je gereden hebt. Dit betaal je gemakkelijk via iDeal.

Meer weten?