Deelvervoer in alle soorten en maten

Zeker in de grote steden zie je steeds meer deelvervoer: vervoer dat je gebruikt als het nodig is en dan weer weg zet zodat een ander er gebruik van kan maken.

Deelvervoer is reuze handig. Door het gebruik van deelvervoer heb je altijd passend vervoer: dus een fiets voor kleine afstanden, een bakfiets als er veel bagage is of een scooter en/of auto bij grote afstanden. En...je draagt bij aan een leefbare omgeving: veel minder auto's op straat dus meer speelplekken en groen en heel veel deelvervoer is elektrisch. Van de deelauto's is maar liefst een derde elektrisch!! 

Deelvervoer is er in soorten en maten. Denk aan fietsen, e-bikes, bakfietsen, scooters en auto's in verschillende typen.  Maar er is ook verschil in de manier waarop je het gebruikt. Soms moet je het vervoer vooraf reserveren, bij een ander systeem kan je het vervoer ter plekke op straat reserveren. Soms moet het vervoer weer terug naar de locatie waar je het geleend hebt (retourtje), bij andere systemen kan je het vervoer een eind verderop weer parkeren en afsluiten. 

Kosten
De kosten voor het deelvervoer zijn verschillend per type en aanbieder. Natuurlijk is het ook afhankelijk hoe lang je het vervoer leent en (bij auto's) hoeveel kilometer je er mee rijdt. Prettig is dat je bij deelvervoer geen bijkomende kosten hebt als wegenbelasting, verzekering en afschrijving.Dat zit allemaal in de huurprijs. Deelvervoer is vooral bestemd voor af en toe. Dan kan je precies dat vervoer lenen dat je nodig hebt. Om met deelvervoer elke dag naar je werk te gaan, is relatief duur. Heb je elke dag hetzelfde vervoer nodig denk dan aan het aanschaffen van een fiets, e-bike of elektrische deelscooter. 

OV fietsen
De OV-fiets is herkenbaar aan de blauw-gele kleur. Hij is er al jaren en is heel populair bij treinreizigers. De OV-fiets staat op 300 plekken in Nederland bij de stations. Daar breng je de fiets ook altijd weer terug. Lees hier meer over de OV-fiets.

Deelfietsen
Naast de OV-fiets zijn er in veel gemeenten ook andere typen deelfietsen van verschillende merken. Zoals Donkey Republic, Vaimoo, Lime en GO Sharing. Voordeel van deze fietsen is dat je ze kunt lenen op de ene plek en kunt stallen op de andere plek. Je kunt er dus een enkele reis mee maken. 

Ga je naar een andere gemeente en wil je gebruik maken van deelvervoer? Bekijk dan van tevoren welk deelvervoer wordt aangeboden. Dan kan je de betreffende app vast downloaden (als je die nog niet hebt) en kan je snel gebruik maken van het gewenste vervoer.

Bakfietsen
Wil je meer vervoeren dan alleen jezelf? Bouwmaterialen, je kerstboom, of wil je met de kinderen, emmers en schepjes naar het strand? Denk dan eens aan een bakfiets. Deze zijn vaak elektrisch dus trappen licht. Cargoroo en BAQME zijn de bekendste deelbakfietsen. Ook voor bakfietsen geldt: Download eerst de app in de Googleplay en Appstore. Kijk waar de bakfietsen staan en reserveer er een. Openen en sluiten van het slot gaat met je smartphone. De bakfiets moet je weer terugzetten waar je hem hebt opgehaald, het gaat dus altijd om een ‘retourtje’. Met BAQME hoef je de bakfiets niet op dezelfde plek terug te zetten, maar beëindig je de rit binnen de stadszone met de app.

Swapfietsen
De term zegt je misschien niets maar grote kans dat je wel eens een Swapfiets hebt zien staan bij jou in de buurt. De fietsen zijn herkenbaar aan de blauwe voorband. Voor een vast bedrag per maand krijg je een fiets in bruikleen.  Gaat ‘ie kapot of wordt er een gestolen? Dan heb je dezelfde dag al een nieuwe. Moet je natuurlijk wel aantonen met je fietssleuteltjes dat de fiets op slot stond!

Deelscooters
Voor langere ritten zijn deelscooters ideaal. Ze zijn er onder andere van felyx, Check en GO Sharing. Kijk vooraf waar de deelscooters in jouw gemeente staan. 

Deelauto's
Ook in deelauto's heb je keuze. Zo zijn er onder andere van MyWheels en Greenwheels. Dit zijn auto's die op straat staan en bij OV-stations. Je kunt ze via de app reserveren en lenen.

Er zijn ook systemen waarbij je je eigen auto kunt delen met andere mensen. Dat is bijvoorbeeld bij Amigo Mobility. Via de app geef je aan wie er in jouw auto mogen rijden. Het grote voordeel is dat er minder auto's op straat stil staan en dat je eigen kosten naar beneden gaan. Het bemiddelend bedrijf zorgt vaak voor verzekering, tankpas en dergelijke. 

Amber is een deelauto systeem dat met name geschikt is voor het MKB en voor ZZP'ers. Er wordt een inschatting gemaakt hoe vaak je de auto denkt nodig te hebben en op basis daarvan wordt een abonnement afgesloten. De auto’s worden dan op afroep geleverd wanneer dat nodig is.