
Deelvervoer
Het zal je niet ontgaan zijn: er is een deeleconomie! Gereedschap en spullen kopen? Je kunt ze ook lenen via Peerby. Een eigen kantoor huren? Dat kan. Maar je hebt ook co-working spaces. In veel steden kan je daar een werkplek huren met het voordeel dat je ook weer nieuwe contacten opdoet. En een verse maaltijd kan je zelf maken maar als dat niet lukt ook bestellen via een thuiskok bij jouw in de buurt via Thuisafgehaald, Stichting Thuisgekookt of een van de andere initiatieven die er zijn. Om van A naar B te gaan, kun je natuurlijk in je eigen auto stappen maar veel slimmer is om gebruik te maken van deelvervoer. We leggen het hieronder uit.
Als we het over deelvervoer hebben, gaat het over alle mogelijke vervoermiddelen, waar iedereen gebruik van kan maken. Als je met de trein gaat bijvoorbeeld, doe je al mee aan de deeleconomie. Maar ook (elektrische) auto’s, scooters, fietsen en bakfietsen kun je met elkaar delen. Je download de app van de deelvervoeraanbieder op je telefoon en daarna is het vervoer te reserveren, te betalen, te gebruiken (slot open en dicht) en rijden maar.
Dat deelvervoer steeds populairder wordt, is niet gek. Het past perfect in de groeiende economie, waarin we met z’n allen eigendommen delen. De trend van ‘iets bezitten’ schuift langzaam naar ‘iets gebruiken’. Vooral jonge mensen gaan meer weloverwogen om met hun consumptiegedrag en vinden het belangrijk om duurzaam bezig te zijn. Zo blijkt autodelen vooral populair te zijn onder de doelgroep van 25-40 jaar.
Voordelen deelvervoer
- Door het gebruik van deelvervoer komen er minder auto’s op de straat te staan. Juist nu er zoveel nieuwe woningen worden gebouwd (300.000 alleen al in de in de Randstad) wordt de ruimte steeds schaarser. Minder geparkeerde auto’s betekent meer speelruimte en meer groen.
- Het gebruik van deelvervoer scheelt heel veel files. Dit klinkt raar. Maar als je bewust gebruik maakt van vervoer dat past bij je reis, zal je niet altijd de auto pakken maar bijvoorbeeld het OV, de fiets of een scooter. En dat verbetert de bereikbaarheid!
- Deelvervoer is duurzaam. Van de 6.442 24/7 deelauto’s is 36,5% volledig elektrisch (2.364 24/7 deelauto’s) en 1,4% hybride (87 24/7 deelauto’s). Binnen het totaal aantal privéauto’s in Nederland is het aandeel elektrische personenauto’s: 3,4% volledig elektrisch (489.333 privéauto’s) en 1,9% hybride (179.113 privéauto’s). Peildatum: september 2022. Bron CROW.
- Deelvervoer is goedkoper. Deelvervoer is niet om elke dag naar het werk te reizen. Maar ga je bewust om met bijvoorbeeld een deelauto en rij je minder dan 10.000 tot 12.000 kilometer per jaar, dan ben je goedkoper uit dan met een reguliere auto.
- Deelvervoer geeft je de mogelijkheid om dat vervoer te gebruiken dat je nodig hebt. Dus een bakfiets als je grote zaken wilt vervoeren. Of op een drukke dag met drie kinderen naar het strand wilt (probeer dan maar eens een parkeerplek te vinden met je auto). Een kleine auto als je alleen reist en een grote als je met de hele familie op pad gaat.
Uitdagingen
Deelvervoer is nog niet perfect. Autovisie somt in een artikel uit juli 2022 een aantal nadelen op.
- Angst dat er geen vervoermiddel beschikbaar is. Echter in de grote steden zijn er veel alternatieven voorhanden en je kunt het vervoer van tevoren reserveren.
- Deelvervoer is niet altijd goedkoper. Wanneer je veel rijd is een eigen (kleine) auto goedkoper.
- Het niet altijd kunnen bepalen van het merk of type.
Doelgroepen
Voor wie is deelvervoer eigenlijk een goed alternatief?
- Mensen die een tweede auto bezitten en deze niet veel gebruiken zijn voor die tweede auto relatief duur uit. Dan is een abonnement op een deelauto veel goedkoper.
- Mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
- Mensen die vanuit een beroepsfunctie of maatschappelijke positie een goed voorbeeld willen geven aan anderen
- Mensen die vaak verschillend vervoer nodig hebben. Bijvoorbeeld doordeweeks alleen in de auto zitten maar in het weekend de hele familie willen meenemen. Of mensen die veel verschillende ritten maken. Korte stadsritten die ook met de e-bike of e-scooter kunnen afwisselen met lange ritten bijvoorbeeld naar afgelegen industrieterreinen. Dat heb je de mogelijkheid iedere keer vervoer op maat te gebruiken.
- Mensen die deelvervoer leuk en spannend vinden, omdat het onbekend is.
- Mensen van wie de brandstofauto is opgereden en die voor een vervangingsvraag staan. Of die elektrische vervoer eens een paar maanden willen uitproberen. Is het wel iets voor mij? Hoe werkt het in de praktijk?
- Bedrijven of overheden die een onderbezetting hebben in hun elektrisch wagenpark, of een wens hebben dit park te elektrificeren.
Deelvervoermiddelen in Zuid-Holland
Er zijn heel veel soorten deelvervoer. Bekijk het artikel op Ways2go.
In de CROW monitor van 2022 staan Rotterdam en Den Haag in de top 10 als we kijken naar het aanbod-per-inwoner en het totaal aantal deelauto’s.
De CO2-uitstoot van personenauto’s is natuurlijk afhankelijk van het type auto. Maar personenauto's zijn een belangrijke vervuiler en vertegenwoordigen 60,7% van de totale CO2-uitstoot van het wegtransport in Europa. De EU wil de CO2-uitstoot van transport fors verminderen waarbij een halvering bereikt moet zijn in 2030. Elektrische deelvervoer kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren.
Het is dan ook een positief gegeven dat het aantal deelauto’s in heel Nederland stijgt. Nederland beschikt in september van 2022 over 6.442 24/7 deelauto’s. Dit zijn deelauto’s die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor iedereen.
Regelgeving
Voordat een deelvoertuig op de markt kan komen, moet het een goedkeuring krijgen van de Rijkdienst voor het Wegverkeer, in het kort de RDW. Er is een aantal richtlijnen waar een voertuig aan moet voldoen, maar de belangrijkste is veiligheid. Niet alleen voor de bestuurder, maar ook voor de omgeving.
Het komt wel eens voor dat een voertuig niet door de keuring komt en er dus een boete tegenover staat als je er in rijdt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de elektrische step. In veel Europese steden mogen de e-steps al de weg op. In o.a. Berlijn en Parijs zijn veel stepjes in het straatbeeld te vinden, echter ook hier wordt gedacht om ze te gaan weren.
Toekomstbeeld
Het toekomstbeeld is dat het openbaar vervoer, deelauto’s, deelvervoersmiddelen en parkeerplaatsen samen komen in zogeheten hubs. Dit zijn knooppunten waar allerlei soorten vormen van mobiliteit bij elkaar worden gebracht. In het Deltaplan Mobiliteit 2030 wordt deelvervoer bestempeld als de milieuvriendelijke oplossing voor betaalbaar en toegankelijk reizen. De Mobiliteitsalliantie schetst de volgende situatie als ideaalplaatje voor 2030:
“ ‘s Ochtends ontvang je vanuit je agenda de pop-up melding ‘Uw reisplan staat voor u klaar’. Inderdaad, je hebt vandaag afspraken in Den Haag. Terwijl je auto zich netjes vanuit de parkeerplaats manoeuvreert, check je de automatisch gegenereerde reisindeling voor vandaag. Het reisplan is geïntegreerd met de routeplanner in de auto. Op de hoek van de straat schakel je de modus ‘zelf rijden’ uit en neem je het stuur over. Op de regionale weg schakel je de auto weer over op de autopiloot. Volgens aanwijzingen rijd je naar de reizigershub bij Amersfoort, waar al een parkeerplaats voor je is gereserveerd. Voor het ‘Hubplein’ stap je uit, de auto parkeert zich zelf. Jij haalt je favoriete kop koffie op, die je in de auto hebt besteld. Je stapt in de trein en tijdens de reis krijg je een melding dat de locatie van je meeting is veranderd naar de binnenstad. Het reisplan past zich aan. Je annuleert daarom de reservering van de deelauto en kiest voor de deelfiets waarmee je makkelijker en sneller op de bestemming kunt komen. Op Den Haag Centraal toont je smartphone waar de deelfiets klaarstaat. Relaxed en netjes op tijd kom je aan op je eerste afspraak. "