E-bakfiets binnen 3 dagen volgeboekt
Auteur
Bio

Er komen steeds meer manieren van reizen. Waarom zou je dan vasthouden aan een vervoermiddel? Ik probeer ze gewoon allemaal uit. Zo zoek ik naar de slimste manier van reizen.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
07-07-2021

Probeeractie bij kinderdagverblijven

Bij kinderdagverblijf Wasko Benjamin in Papendrecht stond de afgelopen twee maanden een elektrische bakfiets. Ouders en anderen konden de bakfiets gratis een week reserveren om te proberen of het iets voor hen zou zijn. Binnen drie dagen nadat het kinderdagverblijf erover communiceerde richting ouders en via social media, waren alle weken volgeboekt. Mary Opperman is locatiemanager: “Wasko is een maatschappelijke kinderopvang organisatie, die werkt aan het predicaat ‘Gezonde Kinderopvang’. Een project dat onder andere bewegen in de buitenlucht stimuleert en dat ook nog eens goed is voor het milieu, is ons op het lijf geschreven”. Zoals te merken was aan het aantal inschrijvingen waren de ouders enthousiast over het initiatief.

Ook twee maanden een elektrische bakfiets bij jouw kinderdagverblijf? Kijk hier voor meer informatie over de actie.

Deze elektrische bakfiets actie maakt deel uit van een breder pakket aan mobiliteitsmaatregelen waar bewoners en bedrijven tijdens het groot onderhoud van de N3 gebruik van kunnen maken en is een initiatief van Rijkswaterstaat.

Kinderdagverblijf Wasko Benjamin is een kinderdagopvanglocatie in Papendrecht waar de kinderen uit ca. 120 gezinnen wekelijks één of meerdere dagen genieten van ontwikkelingsgerichte kinderopvang. Mary: “Ik hoorde van de actie via een collega. Er was namelijk een mailing uitgestuurd alle Wasko locaties. Veel ouders brengen de kinderen nu of lopend of met de auto naar het kinderdagverblijf. Dat is ook logisch, want er moet soms behoorlijk wat bagage mee zoals een Maxi-Cosi, kinderwagen en kantoorspullen. Dan is de fiets niet altijd praktisch. Deze actie was een laagdrempelige manier om ouders de elektrische bakfiets te laten ervaren.” Mary nam contact op om Wasko Benjamin aan te melden. Er werd een elektrische bakfiets geleverd en het reserveren konden mensen zelf doen via de website. “Ik heb mijzelf aangemeld voor de eerste week, ook om eens te kijken hoe dat reserveren zou gaan. Dat was heel makkelijk. Er zat zelfs een routebeschrijving bij van Google Maps naar onze locatie. Ik heb het daarnaast ook gedaan om te voorkomen dat de bakfiets direct de eerste week stil zou staan.”

Dus de eerste week probeerde Mary de elektrische bakfiets zelf uit. “Ik vond het super leuk en de kinderen waren erg enthousiast. De eerste meters moet je even oefenen met sturen, want je voorkant is langer, maar het trappen gaat heel licht.” De e-bakfiets neemt meer ruimte in dan een gewone fiets. “Maar hij is ook heel degelijk, dus als je ‘m onder een afdak kunt zetten, gaat het prima. Wij vonden het echt een avontuur en hebben ‘m met Koningsdag ook mooi versierd.” Ook veel andere ouders waren enthousiast. “Je ziet wel dat het weersafhankelijk is, dus met mooi weer zijn de reacties enthousiaster dan wanneer het de hele week regent. Maar over het algemeen waren de reacties erg positief. Wat ook leuk was, is dat ook mensen die geen kind op ons kinderdagverblijf hebben zich aanmeldden voor de actie. We leerden zo ook weer andere mensen uit Papendrecht kennen en ze konden direct ons kinderdagverblijf zien. Dat was een mooie win-win.”

Als Mary gevraagd wordt naar verbeterpunten voor de actie, reageert ze: “Ik heb eigenlijk niet direct verbeterpunten en vond alles goed geregeld. Het enige is dat de medewerkers van het kinderdagverblijf toch best wat tijd kwijt zijn geweest met het beantwoorden van vragen van iemand die bijvoorbeeld niet meer wist voor welke week hij zich had ingeschreven. Dat doen we natuurlijk ook omdat we graag willen helpen, maar stiekem kost dat toch wat tijd.”

Inmiddels heeft de elektrische bakfiets twee maanden op deze locatie gestaan en gaat deze nu weer door naar een andere locatie van Wasko, namelijk Trossen Los.

Hoe werkt het?

Kinderdagverblijven in Dordrecht en/of Papendrecht die enthousiast zijn, kunnen een mail sturen naar info@verkeersonderneming.nl onder vermelding van ‘elektrische bakfiets’. Met het kinderdagverblijf wordt contact opgenomen en worden afspraken gemaakt over wanneer de elektrische bakfiets gebracht kan worden. Staat de e-bakfiets eenmaal bij het kinderdagverblijf; dan kunnen ouders via de website van www.ways2go.nl kosteloos een reservering doen. Het kinderdagverblijf ontvangt communicatiemateriaal om de actie te promoten. In het systeem kunnen ouders aangeven voor welke week zij de elektrische bakfiets willen proberen. Op de betreffende dag overhandigt het kinderdagverblijf een tas met alle benodigdheden om de bakfiets te gebruiken.

Mobiliteitsmaatregelen tijdens groot onderhoud N3

Naast de bovengenoemde actie kunnen automobilisten die nu regelmatig gebruik maken van de N3 met korting een (elektrische) fiets aanschaffen, mits ze die gebruiken om naar het werk te gaan. Bedrijven in de omgeving kunnen een mobiliteitsadvies op maat ontvangen, er is een communicatietoolbox N3 ontwikkeld en er kunnen e-bike probeerpools bij bedrijven worden ingezet. De mobiliteitsmaatregelen worden uitgevoerd door De Verkeersonderneming en het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar.