Fietsen in de zeelucht op e-bike of speed pedelec

Van de Maasvlakte naar Oud-Beijerland, van Hellevoetsluis via Zuidland naar Spijkenisse en Hoogvliet. Voorne-Putten en de Rotterdamse haven bieden veel ruimte. Heerlijk dus om in zo’n gebied op de fiets te stappen, want het landschap is heel afwisselend. Je kunt de frisse zeelucht opsnuiven, molens bekijken, maar ook boerderijen, tankers en natuurlijk allerlei havenactiviteiten spotten. Je kunt het zo gek niet bedenken of op Voorne-Putten kom je het tegen. En op de website OP Voorne-Putten staan ze netjes onder elkaar. Routes van 25 kilometer maar ook van 77 (Ronde Voorne-Putten). Daar zijn de routes ook als GPX bestand te downloaden. Hier vind je ook nog een mooie route door de duinen.

E-bike en speed pedelec

Zo’n gebied met ruime afstanden heeft dan wel als nadeel dat je echt wel even moet trappen om van A naar B te komen. Het voordeel is dat je daar tegenwoordig snelle fietsen voor hebt. Naast de al bekende racefietsen zijn er ook de e-bikes en de speed pedelec.

Met een e-bike kun je een snelheid van circa 25 kilometer per uur halen. Dankzij de trapondersteuning is het een stuk minder vervelend als je een keer wind tegen hebt. Wel doortrappen he? Want de fiets doet niets als jij niet trapt! De e-bike kan gewoon op een van de vele mooie fietspaden op Voorne-Putten en je hoeft geen helm op. Hoewel dat met hoge snelheden misschien wel handig is.

De speed pedelec is een supersnelle elektrische fiets geschikt voor wat langere afstanden. Deze fiets groeit enorm aan populariteit; inmiddels rijden er 21.000 van rond in Nederland! Ook bij een speed pedelec moet je zelf trappen, maar door de sterke motor op de fiets kan je een snelheid van wel 45 kilometer per uur halen. Dan is een langere afstand toch snel overbrugd. Sinds 1 januari 2017 valt de speed pedelec officieel onder de bromfietsen. Dat betekent dat er een geel kentekenplaatje op de fiets zit. En net als voor bromfietsers is de helm verplicht , moet je in het bezit zijn van je AM rijbewijs en WA verzekerd zijn . Er zijn speciale lichte helmen voor de speed pedelec te koop. Jammer is dat een speed-pedelec niet op het fietspad mag rijden, tenzij er een verplicht fiets/bromfietspad is. Dan is het zelfs verplicht daar te rijden.

Keuze voor welke fiets?

Zoals gemeld kan je op Voorne-Putten en in de haven heel wat af fietsen. Wil je op de fiets af en toe eens lekker een beetje uitwaaien en een toertochtje maken? Dan heb je aan een gewone degelijke fiets voldoende als je een beetje sportief bent. Wil je de rit binnen een bepaalde tijd afleggen en ben je fit (of wil je lekker fit worden!), dan is wellicht een racefiets iets voor jou. Fiets je vaker afstanden tot ongeveer 15 kilometer, bijvoorbeeld elke dag naar je werk? Dan raden we je een e-bike aan. Zijn de afstanden langer, denk aan 25 kilometer of meer? Dan ben je zeker op de lange rechte wegen in Voorne-Putten en in de haven goed af met een speed pedelec. Denk je nu: dat is wel wat voor mij? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een korting tot €300,- op de aanschaf van een nieuwe (elektrische) fiets of speed pedelec!

En weet je wat het allerleukste is aan de e-bike en de speed pedelec? Zelfs dichtbij zee en op open terrein zoals in de haven voelt het altijd, heen en terug, alsof je de wind in je rug hebt!