Fietsen langs de mooie Vliet
Auteur
Bio

Het ov vind ik ideaal. Want mijn reistijd zie ik als vrije tijd. Hoe chill is dat?

Leestijd
4 min.
Publicatiedatum
09-12-2020

Om op mijn flexwerkplek in Den Haag te komen fiets ik iedere week in 9 kilometer vanaf mijn huis in Delft om er te komen.

Het fietsen is voor mij echt even een rustmoment. Oordopjes in, rugzak om en ik stap op mijn analoge fiets. Het voelt echt even als een moment voor mezelf. Ik merk dat het me ontspant om een flink stuk te fietsen. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar een half uur lang hoef ik even aan niks anders te denken dan vooruit te trappen op weg naar mijn bestemming.

IJzig koude vingers

Of ik nu op fiets stap op zo’n typische winterse dag waar mijn vingers zo ijzig koud van worden (ja, ik ben die persoon die zijn handschoenen vaak vergeet) of als het juist lekker zonnig is. Het hele jaar door probeer ik deze afstand naar mijn werkplek op de fiets af te leggen.

Op ongeveer de helft van de route fiets ik langs de Vliet, een lang kanaal met een strak geasfalteerde weg waar auto’s te gast zijn en waar fietsers ruim baan hebben. Het is heerlijk om zo langs de Vliet te fietsen waar zich in het water, naast een enkel vrachtschip ook, eenden, ganzen en zwanen zich voortbewegen.

En waait het een keer wel erg hard? Dan trap ik net even wat harder door om niet door de wind tot stilstand te komen. Ik zie het dan ook maar als een extra work-out, dan hoef ik weer een keertje minder naar de sportschool.

Druk fietstraject

En ik ben niet de enige die deze route graag aflegt. Mensen op mountainbikes, ouders met kinderen in de bakfiets, e-bikes, transportfietsen, scooters – het is een drukte van jewelste op dit fietstraject. Gelukkig werken veel gemeenten (waaronder Delft, Den Haag en Rotterdam) aan logische doorgaande fietsroutes en willen ze meer fietssnelwegen aanleggen. Zodat fietsen nog veiliger, sneller en comfortabeler gemaakt wordt.

De drukte op het fietspad neemt alleen af als er druppels uit de lucht komen vallen. Dan is het opeens verrassend stil met medefietsers op de route. Nergens voor nodig trouwens, want de website hetregentbijnanooit.nl hield 11 jaar lang bij hoeveel regenbuien hij tijdens zijn dagelijkse fietstocht van en naar zijn werk heeft gehad. Wat bleek? In slechts 9,7% van de gevallen kwam hij enigszins nat op zijn werk aan.

Gelukkig ben ik redelijk flexibel als het om werktijden aankomt. Regent het als ik op de fiets wil stappen? Dan check ik de app van Buienradar om te zien hoelang de bui naar verwachting zal duren. Eventueel kan ik ‘s ochtends thuis nog even een uurtje werken, want het komt zelden voor dat het uren achter elkaar regent.

Op weg naar huis maakt het me overigens niet uit of het regent of niet. Gewapend met regenbroek trap ik mezelf in een net iets hogere versnelling terug naar huis. Eenmaal thuis aangekomen gun ik mezelf een warme douche en hijs ik mezelf ik comfortabele kleding.

En heb ik om wat voor reden dan ook geen zin om op de fiets te stappen? Dan is er altijd nog de trein die me in slechts een paar minuten van de ene naar de andere stad brengt.


Billy van der Gaag van leukegeit.nl schreef dit gastblog. Lees ook zijn ervaringen met het thuiswerken.