Fietsheld 2019: een eervolle vermelding voor Willem Verlaan
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
10-03-2020

De tweede editie van Fietsheld van het jaar zorgde voor veel meer inzendingen dan het jaar ervoor. Eerder kon je al lezen over winnaar Iwan. Uit alle nominaties viel ook de volgende inzending op: Willem Verlaan werd genomineerd door zijn dochter Tamara. “Mijn vader fietst altijd. Naar het werk, op zijn vrije dag met zijn kleinkinderen, met mijn moeder en op zondag nog zo’n 100 kilometer met vrienden op de racefiets.” Reden genoeg om deze heuse fietsfanaat te verrassen met een eervolle vermelding.

Verlaan werkt als conciërge in Gouda “Vanuit mijn woonplaats is dat 20 kilometer enkele reis. En ja, de laatste tijd regent het wat meer. Maar eigenlijk valt dat in het algemeen reuze mee. Ik heb wel een goed regenpak hoor, maar die gebruik ik liever niet.”

Willem heeft twee fietsen. Zijn racefiets wordt niet gebruikt voor zijn dagelijkse ritten, maar wordt bewaard voor zijn weekendtochten met vrienden. Een leven zonder fietsen kan hij zich niet voorstellen. “Ik zou de gezelligheid met mijn vrienden uit het wielrenclubje niet willen missen. Dat doen we al meer dan 25 jaar.” Dit jaar staat een fietstocht richting Brabant, Limburg en België op de planning.”

Wanneer er wordt gevraagd naar zijn grootste wens, weet hij er zelf 2 te noemen. “Ik zou graag mee willen doen aan een fietstocht in Zweden, maar nog liever droom ik van een bakfiets waarmee ik mijn kleinkinderen kan ophalen en met hen kan fietsen.”

eervolle vermelding fietser van het jaar 2019