Get your motor runnin'
Auteur
Bio

Het ov vind ik ideaal. Want mijn reistijd zie ik als vrije tijd. Hoe chill is dat?

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
18-06-2020

De motor staat in coronatijd in de schijnwerpers als alternatieve vervoerwijze. Dat de motor diverse voordelen heeft wisten we natuurlijk al: geen files, geen parkeerproblemen, geen parkeerkosten, nauwelijks bijtelling voor zakelijke rijders, gunstig benzineverbruik, etc. Oh ja en een mondkapje/spatscherm hadden we al: een mooie integraalhelm ☺

Als enthousiasteling rijd ik alweer meer dan 25 jaar motor waarvan een groot aantal jaren zakelijk: zo’n 50% van mijn verplaatsingen. Daarnaast pak ik veelvuldig het openbaar vervoer (40%). Nu het openbaar vervoer (tijdelijk) geen volwaardig alternatief is, kan de motor helpen voorkomen dat de files en daaraan gekoppeld parkeerproblemen weer toenemen

Heropstappers

Er zijn zo’n 1,5 miljoen mensen met een motorrijbewijs waarvan er bijna 700.000 daadwerkelijk een motor bezitten, dus laten we dat potentieel nu aanboren! Voor deze groep is zelfs een naam: de ‘heropstappers’. Dus aarzel niet langer en pak een motor in plaats van de auto!

Veiligheid is een van belangrijkste onderwerpen rond motorrijden, met defensief rijden kom je al een heel eind. Voor heropstappers geldt dat ze extra aandacht moeten besteden aan twee zaken:

  • De motor die ‘uit het stof’ wordt gehaald moet technisch 100% goed zijn, dus altijd laten controleren door een erkende monteur.
  • Zorg dat je er ‘even inkomt’ dus niet gelijk op de motor springen en naar je werk gaan rijden. Neem bij twijfel eerst een paar extra motorrijlessen. Daar worden de rijscholen, die maanden hebben stilgelegen, ook blij van.

Wat ik echt niet kan aanzien, zijn motorrijders die in een korte broek en blote handen op de motor zitten. Onverantwoordelijk en super gevaarlijk! Bekijk ook als je mij niet gelooft hieronder de link naar een oud filmpje van Blik Op Weg. Na deze uitzending was de motorkleding in no time uitverkocht. Dus nooit bezuinigen op motorkleding en altijd aandoen ook als het warm is.

Veel werknemers gebruiken de motor al voor hun woonwerkreis en bij een groot aantal werkgevers zijn inmiddels motorparkeerplaatsen ingericht. Daar worden we blij van.

Wat weinigen weten, is dat onze Minister van Infrastructuur en Waterstaat ook tot het motorgilde behoort https://youtu.be/jHKViPv8WH0

Ben je ook een enthousiaste motorijder in het woon-werkverkeer? Laat het ons weten en deel jouw verhaal.

Rob Soeters

Handige links

Hieronder wat links naar waardevolle informatie:
Veilig Verkeer Nederland: Alles wat je wil weten over motoren in de file
Motorplatform: Samenspel in de file
Filmpje van Blik op Weg (let op heftige beelden!).