Het openbaar vervoer op anderhalve meter
Auteur
Bio

Het ov vind ik ideaal. Want mijn reistijd zie ik als vrije tijd. Hoe chill is dat?

Leestijd
5 min.
Publicatiedatum
22-04-2020

Sinds een paar weken werkt zo’n 44% van de Nederlanders thuis, of doet het vaker dan eerst. De gemiddelde afstand die we afleggen, verminderde daardoor ook van 94 naar 30 kilometer in drie dagen. Er wordt opgeroepen om alleen met het openbaar vervoer te reizen wanneer dit strikt noodzakelijk is. Maar hoe zit dat over een tijdje, wanneer we weer naar buiten kunnen, maar wel anderhalve meter afstand moeten houden?

Massavervoer

Hoe de toekomst van het ov eruit komt te zien, is nog lastig te zeggen. Op een gemiddelde werkdag gebruiken zo’n 5 miljoen reizigers het openbaar vervoer. In de huidige crisistijd zijn dit er nog maar 500.000 per dag. Alsnog veel mensen, maar nog geen 10% van het gemiddelde.

Pedro Peters, directeur van OV-NL legt uit dat er aan wordt gewerkt, om het ov draaiend te houden binnen de anderhalvemeter maatschappij. Als aan alle regels wordt gedacht, kan maximaal 20% van de gewone capaciteit blijven reizen met het openbaar vervoer. Dat komt dus neer op zo’n 1 miljoen dagelijkse reizigers, oftewel nog 500.000 meer per dag momenteel.

Essentiële reizigers

Het is voor nu dus belangrijk om uit te zoeken voor welke mensen het essentieel is om met het openbaar vervoer te reizen, maar dat is een lastige kwestie. Vakbond FNV is daar nu mee bezig. Er wordt aan het kabinet gevraagd om richtlijnen op te stellen voor wie het openbaar vervoer essentieel is.

Het blijft wel een lastige puzzel. Studenten die met het ov reizen vormen al 25% van de dagelijkse reizigers, waardoor de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden. Daarom wordt er nu vooral een beroep gedaan op mensen zelf, waarbij wordt gevraagd alleen te reizen wanneer er geen andere optie is. Gelukkig wordt daar gehoor aan gegeven. Voor veel mensen is thuiswerken een optie, waardoor het ov niet belast hoeft te worden.

Hoe denk jij dat we gaan reizen binnenkort? En denk je dat er bijvoorbeeld een groei in (elektrische) fietsen merkbaar zal zijn?

Op 4 mei kondigde de NS aan dat er een aantal nieuwe maatregelen worden doorgevoerd. 

Op de grond en bij trappen worden speciale stickers aangebracht om te herinneren aan de anderhalve meter. Via omroepberichten zullen de regels nog extra benadrukt worden.

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Houd zoveel mogelijk rechts.
  • Raak zo weinig mogelijk aan.
  • Houd vier treden afstand op roltrappen.
  • Gebruik de lift met maximaal twee personen.
  • Houd vijf tegels afstand op het perron.

Bron: NOS, Nu, EenVandaag

De Verkeersonderneming doet momenteel onderzoek naar de ervaringen van mensen die
met het ov reizen. Vul het onderzoek hier in.