Het raadsel rond de fileloze vrijdag

Je kent het vast wel. Op vrijdagmorgen, het weekend staat voor de deur, ga je op weg naar je werk en alles zit mee. Zonder files en gestress kom je aan. Was het maar elke dag vrijdag! De vraag is natuurlijk hoe het komt dat je op vrijdag wel snel op je werk bent. Komt dat omdat er op vrijdag veel mensen vrij zijn en er dus minder verkeer is op de weg? Niet helemaal!

De Verkeersonderneming heeft dit onderzocht voor de A20 en wat blijkt? Van maandag tot en met donderdag rijden de meeste voertuigen op de A20 ter hoogte van Schieplein tussen 6:15 uur en 6:30 uur. Een derde van deze voertuigen zijn bestelbusjes. Eigenlijk zijn er twee soorten voertuigen te zien op de weg: bestelbusjes/vrachwagens en personenauto’s. Het verschil op vrijdag is dat de bestelbusjes nog steeds tussen 6:15 uur en 6:30 uur een piek vormen. De piek van personenauto’s is er op vrijdagochtend ook, maar een half uurtje later dan op de andere dagen. Het gevolg is dat de bestelbusjes als eerste prima doorrijden en dat daarna de personenauto’s ook vrij baan hebben. Beide binnen de ochtendspits.

De oplossing

Het lijkt er dus op dat het fileprobleem enigszins op te lossen is als we de pieken verspreiden. Dus personenauto’s altijd een beetje later de weg op, net als op vrijdag. De vraag is natuurlijk of de mensen in de personenauto’s ook dezelfden zijn als die op maandag tot en met donderdag op de A20 rijden. Blijkbaar kunnen zij op vrijdag wel hun reis anders plannen. Of zitten zij op vrijdag, omdat het weekend voor de deur staat, relaxter achter het stuur? En… hoe kan je hen verleiden dat andere reisgedrag ook op de rest van de werkdagen toe te passen? Of gaan deze mensen niet naar het werk maar zijn ze om andere redenen onderweg en daardoor dus een half uurtje later?

Ben jij iemand die op vrijdagmorgen op de weg zit? En zie je dit ook op de A13 of de A20? Ga je dan zelf ook wat later? Of..?? Laat het ons weten via info@ways2go.nl. Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhaal!