Hoe kan ik mijn CO2-uitstoot compenseren?

In Nederland wordt driekwart van al het woon-werkverkeer per auto afgelegd. Dit heeft een grote impact op het milieu. Een deel van deze mensen maakt zich zorgen over de CO2 die hierbij uitgestoten wordt, maar kunnen lastig het openbaar vervoer pakken. Maar niet getreurd! Je kunt CO2 uitstoot namelijk makkelijk compenseren.

Hoe?

Dat lees je hieronder! 

#1 Meer bomen dankzij Trees for All

Elk jaar verdwijnen er 10 miljard bomen en dit heeft rampzalige gevolgen voor dieren en mensen. Trees for All is een goed doel en heeft als doel het planten van meer bomen om zo je CO2 uitstoot te compenseren. Dit doen ze in Nederland, maar ook op andere continenten. Ze planten deze bomen niet alleen maar beschermen en herstellen ook bestaande bossen. Voor € 12,50 zijn ze al in staat om 2 bomen te planten. Het is ook mogelijk om te doneren vanuit een bedrijfsnaam. 

Trees for All heeft ruim 5 miljoen bomen en stuiken geplant, 15 bossen beschermd en 280 duizend ton CO2 gecompenseerd. Best indrukwekkend, toch?

#2 Red de noordpool via WWF

In een toenemende snelheid smelt het ijs in de polen. De noordpool wordt niet alleen bedreigd door smeltend ijs, maar ook door visserij en vervuiling. 

Het WWF strijdt voor beschermde gebieden waar dieren veilig kunnen opgroeien. Tevens wil de organisatie de CO2 uitstoot terugdringen en het gebruik van fossiele grondstoffen beperken. Een ander belangrijk speerpunt van WWF is het verduurzamen van de visserij. Dit doen ze door te lobbyen bij verschillende overheden. De organisatie kan bij al haar activiteiten goed jouw hulp gebruiken. Steun WWF vandaag nog en red de noordpool en de dieren die zich hierop bevinden. 

#3 Cool Earth

Cool Earth is geen Nederlands fonds, maar dat maakt het zeker niet minder goed!

Cool Earth beschermt regenwouden in strategische gebieden door de lokale bevolking van voldoende geld te voorzien, zodat ze deze niet hoeven te verkopen. Dit klinkt misschien ineffectief, maar dat is zeker niet het geval.  Met € 1,18 compenseert de organisatie een ton CO2 blijkt uit onderzoek van Giving What We Can. Hiermee zijn ze één van de effectiefste bedrijven ter wereld. 

#4 Investeer in duurzame bedrijven bij Triodos

Geef jij je geld liever niet weg, maar wil je wel bijdragen aan een duurzame wereld? Onder andere bij Triodos is het mogelijk om te investeren in groene beleggingen. Het geld dat jij bij hen investeert wordt dan dus uitsluitend geïnvesteerd in duurzame bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan het milieu. 

Op die manier ontvang je niet alleen een rendement, maar draag je ook jouw steentje bij aan een betere wereld. Overigens heb je ook een aantal belastingvoordelen wanneer je investeert in groene beleggingen. Mooi meegenomen dus!

Conclusie

Veroorzaak je een hoge CO2 uitstoot door het gebruik van de auto en wil je deze graag compenseren? Tegenwoordig zijn er voldoende mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan het verbeteren van het klimaat! 

Welke milieuorganisatie ontbreekt op deze lijst en kan volgens jou wel een handje gebruiken? Laat het weten in de reacties!