Hoe verf ik mijn fiets: Technieken
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
8 min.
Publicatiedatum
02-09-2020

Waarschijnlijk weet je inmiddels wel hoe je je fiets kunt verven. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om je stalen ros van een nieuw kleurtje te voorzien. We lichten er een aantal toe.

De voorbereiding

Je kunt niet zomaar starten met schilderen, want dan komt binnen de kortste keren de verf alweer los. Doorloop daarom de volgende stappen:

 1. Zet alle benodigdheden klaar en vergeet niet om de grond te beschermen tegen spetters en druppels.
 2. Haal je fiets uit elkaar en maak een foto van alle onderdelen, zodat je later nog weet wat waar hoort.
 3. Maak je fiets goed schoon, haal roest weg met een oplosmiddel en verwijder alle stickers en oude verf.
 4. Schuur alle onderdelen zodat het oppervlak ruw wordt. Verf hecht namelijk beter op een ruwe ondergrond.
 5. Veeg je fiets af met een natte doek, zodat je alle (stof)deeltjes weghaalt en plak de delen af die niet geverfd hoeven te worden.

Optie 1: Spuitverf

Spuitverf is de gemakkelijkste manier om een net en professioneel resultaat te krijgen. Spuitverf is in bijna elke bouwmarkt te verkrijgen, maar ook bijvoorbeeld bij de Action.

Dit heb je nodig:

 • Een bus primer verf
 • Een bus verf in een kleur naar keuze
 • Eventueel een bus doorzichtige verf/lak
 • Een groot zeil of oude kranten om de vloer te beschermen tegen verf

spuitverf

Hoe je te werk gaat:

 1. Begin met een laag primer (grondverf) op het frame van je fiets. Dit beschermt je fiets tegen roest, zorgt voor een egaal resultaat en haalt de kleur meer naar boven. Laat de primer drogen volgens de beschrijving. Binnen een dag zouden bijna alle primers wel droog moeten zijn.
 2. Nu begint het leuke werk, de kleur! Ga liever voor meerdere dunne lagen in plaats van één dikke laag, als je een goede dekking en egaal resultaat wil. Geef je fiets ook nu weer voldoende tijd om te drogen. De verf die je gebruikt, heeft gewoonlijk de tijd op de bus staan.
 3. Deze stap is optioneel, namelijk het aanbrengen van een laag doorzichtige verf, die zorgt voor een mooi glanzend resultaat. Houd ook voor deze verf de manier van stap 2 aan.
 4. Zet je fiets weer in elkaar en je bent klaar!

 

Optie 2: Plakkaat- of acrylverf

Dit is misschien wel de makkelijkste en goedkoopste manier om je fiets te verven en een heel makkelijke manier om zelf al je creativiteit er over uit te storten. Daarnaast is gewone verf bij elke hobbywinkel en bouwmarkt te koop. Het nadeel is dat het moeilijk is om het er professioneel uit te laten zien.

verf

Dit heb je nodig:

 • Primer
 • Verf in één of meerdere kleuren
 • Top coat of doorzichtige lak

Hoe je te werk gaat:

 1.  Start ook nu weer met een laag primer, zodat je een goede basis hebt om overheen te schilderen. Geef je fiets voldoende tijd om te drogen.
 2. Nu kan al je creativiteit naar buiten komen! Ga los met alle kleuren die je mooi vindt, of houd het bescheiden bij één kleurtje. Denk er ook nu weer aan dat meerdere dunne lagen een mooier resultaat geven dan een dikke laag.
 3. In dit geval is het wel noodzakelijk om een laag top coat of doorzichtige lak aan te brengen. Gewone verf geeft namelijk af wanneer het nat wordt en je wil natuurlijk wel je kleding, schoenen en andere mensen beschermen.
 4. Zet je fiets weer in elkaar en klaar is Kees!

 

Optie 3: Professionele verf of Epoxy

Epoxy is de verf die gebruikt wordt door professionals. Je krijgt er een veel mooier resultaat door, maar de verf is dan ook duurder dan gewone verf of een standaard spuitbus. Epoxy is daarnaast minder gemakkelijk verkrijgbaar. Je vindt het gewoonlijk niet in een bouwmarkt of hobbywinkel. Probeer een gespecialiseerde verfwinkel of online winkels.

epoxy fiets

Het is een vervanger van gewone verf en wordt ook gebruikt om boten of vloeren te verven, in combinatie met een ander materiaal zoals glasvezel. Omdat epoxy heel slijtvast en hard is, gaat het veel langer mee dan gewone verf, zonder speciaal onderhoud. Daarnaast is epoxy watervast en droogt het glad op, waardoor je na het verven niets meer hoeft te doen. Alleen even wachten tot het droog is en je kunt je fiets weer in elkaar zetten!

Waarschuwing

Epoxy geeft mooi resultaat, maar de niet uitgeharde verf is erg ongezond voor je! 1 op de 5 mensen krijgt last van een allergische reactie en de dampen moeten niet ingeademd worden. Draag dus beschermende kleding, handschoenen, een mondmasker en verf de fiets niet in een afgesloten ruimte.

 

Leef je uit!

groene fiets

Het verven van je fiets is een relatief makkelijk karweitje, maar je kunt het zo creatief maken als je zelf wil! Gebruik verschillende kleuren, patronen, texturen, glitter, en ga zo maar door. Heb je zelf ervaring met het verven van je fiets? Wij horen het graag!