Hoe verf ik mijn fiets?
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
4 min.
Publicatiedatum
12-11-2019

Hoe verf ik mijn fiets?

BikeMakeover_6

Benodigdheden

Ben je een beetje uitgekeken op je fiets, maar heb je geen zin om geld uit te geven aan een nieuwe? Waarom geef je hem dan niet een vers nieuw kleurtje? Hieronder een kleine handleiding om makkelijk zelf je fiets te verven.
Laten we eerst alle spullen bij elkaar zoeken die we nodig hebben.  Gelukkig kun je alles kopen bij een bouwmarkt, of misschien heb je het wel in de schuur liggen:
• Je fiets
• Schuurblokje met een fijne korrel schuurpapier
• Moersleutel
• Schroevendraaier
• Oude lap of doek
• Afplaktape en eventueel plastic (zakken)
• Groot stuk karton, oude kranten of anders een zeill voor de ondergrond
• Spuitbus primer
• Spuitbus met kleur(en) naar keuze

BikeMakeover_1

Vooraf

1. Voor we beginnen met het uit elkaar halen van de fiets is het handig om een aantal goede gedetailleerde foto’s te maken van de fiets, zodat je straks weer weet hoe hij in elkaar moet en je geen onderdelen vergeet.

2. Haal de fiets deel voor deel uit elkaar. Als je een deel los hebt gehaald, bijvoorbeeld het achterwiel, doe dan alle schroeven die bij dat onderdeel horen in een zakje en schrijf er ‘achterwiel’ op. Dan weet je straks weer waar welk schroefje terug moet.

BikeMakeover_2

Bedek de onderdelen die niet moeten worden geverfd

3. Als je de fiets zo ver mogelijk uit elkaar hebt gehaald, gaan we de onderdelen afplakken die niet geverfd hoeven te worden, zoals de handgrepen en trappers. Voor grotere onderdelen, zoals de kettingkast, kan je ook wat plastic gebruiken en dat eromheen tapen.

4. Mocht er roest op je fiets zitten, is het verstandig om dat eerst te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met een roestreiniger, staalborstel of schuurwol.

5. Nu gaan we de hele fiets schuren. Dit kost veel tijd, maar hier heb je later profijt van, de verf zal namelijk beter blijven zitten op een schone fiets. Na de fiets volledig te hebben geschuurd ga je alle onderdelen even langs met een oude lap, maak deze eventueel even vochtig. Zo haal je alle stof er vanaf en zullen er geen korrels onder de verf komen te zitten.

6. Het verven kan beginnen! Start met de primer, dit doen we zodat de uiteindelijk kleur mooier uitkomt en beter blijft zitten. Spuit de primer vanaf een afstandje op de fiets, kijk voor uitgebreide instructies op de spuitbus. Laat eerst de primer drogen voor je naar de volgende stap gaat.

7. Als de primer volledig droog is (dat kan wel een hele dag of nacht duren) breng je de kleur aan op de fiets. Volg de instructies die op de spuitbus staan en zorg ervoor dat je geen druipers krijgt tijdens het verven. Laat de verf goed drogen voor je de andere kant van het frame gaat spuiten. Waarschijnlijk moet je meerdere lagen verf aanbrengen, zorg er voor dat de vorige laag goed droog is voor je de volgende laag aanbrengt.

8. Als alle lagen zijn aangebracht is het verstandig om de fiets een dag te laten drogen. Dan kunnen we hem weer terug in elkaar gaan zetten. Kijk goed naar de foto’s die je gemaakt hebt en gebruik de zakjes met schroeven die je gesorteerd hebt.

Je fiets is nu weer zo goed als nieuw en kan er weer een paar jaar tegenaan. Heb jij zelf nog leuke tips voor het verven van je fiets of leuke foto’s van jouw opgefriste tweewieler? We zijn benieuwd!

BikeMakeover_3

Eindresultaat