Iwan van Vliet is fietser van het jaar 2019

Zijn medewerkers weten het zeker: hun baas Iwan van Vliet is de fietsheld van het jaar 2019. Zijn fiets is een natuurlijk verlengstuk van zijn benen en fietsen is een onderdeel van zijn ”psycho- en lichamelijke hygiëne”. Uit handen van Mobiliteitsmakelaar Bert van Rijssen ontvangt hij de glazen award die behoort bij de “Ways2go Fietser van het jaar actie” en een lekkere taart om te delen met zijn medewerkers.

Van Vliet is partner bij WestlandSeeds, een paprikaveredelingsbedrijf waar allerlei soorten nieuwe paprika (zoet en heet) worden ontwikkeld. “Het klopt dat ik een ‘diehard’ fietser ben. Alleen als het echt moet, pak ik de auto. Dat breng ik ook mijn kinderen bij. Mijn woon-werkverkeer is maar zo’n 8 kilometer maar vaak rijd ik nog even om, zo fijn vind ik het om op de fiets te zitten. Fietsen is vrijheid en levert een betrouwbare reistijd op. Geweldig dat juist mijn medewerkers mij hebben genomineerd. Een hele eer. Temeer, omdat ze zelf lang niet allemaal fietsen en ik dat bij hen wel probeer te stimuleren.”

Wat bedoelen je medewerkers eigenlijk als ze zeggen “fietsen draagt bij aan zijn psycho- en lichamelijke hygiëne”? Van Vliet: “Fietsen en bewegen is voor mij onderdeel van mijn leven. Op de heenweg naar het werk geeft het mij de mogelijkheid om lekker wakker te worden en alert te zijn als ik op mijn werk aankom. Als ik weer naar huis fiets, kan ik door het bewegen de dag van mij af zetten en ben ik er bij thuiskomst helemaal voor mijn gezin. Dat is zo mooi aan bewegen. Je hebt er baat bij. Met de auto mis je dat echt. Als ik een paar dagen niet voldoende heb bewogen, word ik kribbig. Het liefste zou ik willen dat de medewerkers ook allemaal gaan fietsen en dat ze ervaren hoe fijn het is. Maar ik heb wel een tip voor iedereen die gaat fietsen: zorg dat je een goede fiets hebt. Op een roestige barrel gaat de lol er snel af.”