‘Okay Google, haal mij uit de file’
Auteur
Bio

Why stick to one means of transport? If you have so many options. That’s why I try them all. This is how I explore the smartest way to travel.

Leestijd
4 min.
Publicatiedatum
12-11-2019

We zitten allang niet meer met een plattegrond op schoot achter het stuur. Waarom zou je ook, want je hebt óf een navigatiesysteem aan je voorruit hangen óf je mobiel aan het ventilatierooster. Met de slimme assistenten van je smartphone kun je gewoon je ogen op de weg houden. Maar wat vraag je je Google Assistent als je in de file dreigt te komen?

Waarschuwing: Lees en gebruik dit bericht niet achter het stuur. Ga op een P staan of vraag de assistent het bericht voor te lezen.

‘Okay Google…’

Sinds oktober vorig jaar is het mogelijk om de Google Assistent in het Nederlands te gebruiken. Iets later werd deze Assistent ook beschikbaar gemaakt in de Google Maps-app. Handig! Als je die app gebruikt kun je dus nu vragen om een liedje te zingen (‘Okay Google, zing een liedje’) als je ‘carpoollega’ vervelend stil begint te raken. Of als diezelfde persoon de stilte net iets eerder probeert te doorbreken met een slechte grap dan kun je je Assistent vragen hem te overtroeven (‘Okay Google, vertel een grap’). Maar veel interessanter zijn de zoekopdrachten over de situatie op de weg.

Heb je je huis- en werkadres ingesteld op je telefoon? Dan kun je je telefoon vragen hoe lang je onderweg bent (‘Okay Google, Hoelang doe ik erover om naar mijn huis/werk te rijden?‘). Wil je die reistijd vergelijken met een ander vervoermiddel en/of een andere locatie dan is dat natuurlijk ook mogelijk (‘Okay Google, Hoe lang doe ik erover om met de fiets bij de Markthal te komen?‘).

Onderweg

Ben je onderweg dan kun je je Assistent ook allerlei vragen stellen over de weg of je route. Vraag hem bijvoorbeeld je verwachte aankomsttijd (‘Okay Google, Wat is mijn verwachte aankomsttijd?‘) of wanneer je de snelweg af moet (‘Okay Google, Wat is mijn volgende afslag?‘). Begint het verkeer langzamer te rijden dan vraag je gewoon naar de verkeersdrukte (‘Okay Google, Hoe is het verkeer op mijn route?‘ of ‘Hoe is het verkeer naar Schiedam?‘) of om de file te vermijden (‘Okay Google, laat mij alternatieve routes zien‘).