Ruim 4.200 aanmeldingen voor probeeractie e-scooters
Auteur
Bio

Het ov vind ik ideaal. Want mijn reistijd zie ik als vrije tijd. Hoe chill is dat?

Leestijd
6 min.
Publicatiedatum
22-12-2020

In september begonnen we met een interessante actie, waarbij je je kon aanmelden om kosteloos 45 minuten een deelscooter van Felix, Check en/of GO Sharing kon proberen. En jeetje, dat viel in de smaak! Maar liefst 4.248 mensen meldden zich aan! 

Nieuwsgierig naar deelvervoer

Uit de eerste enquete bleek dat deelnemers vooral nieuwsgierig zijn naar deelvervoer. Hoe rijdt zo’n scooter, hoe is het om elektrisch te rijden en is het voldoende om aan mijn behoefte te voldoen? Na gebruik zijn de meeste mensen tevreden over het gebruiksgemak, maar de zones waar geparkeerd mag worden, zijn nog lastig. 

Wat ook vaker wordt genoemd is snel (54%), makkelijk voor het eerste of laatste stukje van de reis (44%) en goedkoper dan het bezit van een eigen vervoermiddel (28%). 

De e-scooters werden vooral gebruikt met een bewust doel in het hoofd, namelijk een uitje/winkelen (52%), familiebezoek (32%), het doen van boodschappen (27%), om naar studie of school te gaan (25%) om naar het ov te komen (23%) en om naar het (vrijwilligers) werk te gaan (14%).

Vervanging van eigen vervoer

Maar zouden de deelnemers hun eigen vervoer ook vervangen door deelvervoer? Ja!

Bijna 80% ziet de deelscooter als vervanging van andere vervoermiddelen zoals het ov (38%), de fiets (29%), auto (15%) en lopen (18%). Van de respondenten zou 56% het deelvervoer missen in de stad als het er niet meer was. Regelmatig gebruiken de deelnemers naast de deelscooters ook andere deelvervoermiddelen zoals deelfietsen en deelauto’s.

En hoe zit het met veiligheid op een elektrische deelscooter? 81% geeft aan zich veilig te voelen, al schrokken sommige fietsers zich een hoedje, omdat ze de elektrische scooter niet aan horen komen. 

Over de actie

De probeeractie voor e-scooters is een initiatief van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland, De Verkeersonderneming en werd gesteund door de gemeenten Den Haag en Rotterdam. Het doel was om mensen laagdrempelig kennis te laten maken met deelvervoer. 

De actie vond plaats in Den Haag, Rotterdam, Delft, Lansingerland, Schiedam, Vlaardingen, Hoek van Holland, Barendrecht, Albrandswaard en op Voorne-Putten. Onder de eerste 250 deelnemers is een enquête uitgezet. 

 

Ben jij van plan om in de toekomst een deelscooter te proberen?