Slimme stoplichten
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
8 min.
Publicatiedatum
02-01-2021

We hebben je laatst al verteld hoe stoplichten, eigenlijk verkeerslichten, werken. Maar op het gebied van stoplichten is er veel gaande. Ze worden namelijk steeds slimmer en spelen in op het verkeer, in plaats van op vooraf ingestelde programma’s. In Nederland worden alle iVRI’s geregeld door Talking Traffic

iVRI’s, wat zijn dat? 

De term iVRI staat voor intelligente verkeersregelinstallaties, de officiële benaming van slimme verkeerslichten. Standaard verkeerslichten registreren een voertuig door lussen in de weg, maar iVRI’s krijgen signalen binnen van auto’s, navigatiesystemen en smartphones. Het grote voordeel daarvan is dat de iVRI weet welke en hoeveel voertuigen of reizigers er bij een verkeerslicht staan. De verkeersregelinstallatie kan dan bijvoorbeeld langer groen geven aan vrachtverkeer, waardoor deze minder vaak hoeft op te trekken en remmen. Het gevolg hiervan is dat de doorstroming soepeler verloopt en er minder onnodige uitstoot is. 

De iVRI’s registreren ook wanneer er bijzondere voertuigen aankomen, zoals de hulpdiensten. Deze voertuigen krijgen dan voorrang en alle andere stoplichten gaan op rood, waardoor er minder gevaarlijke situaties ontstaan. 

Volgens de laatste cijfers waren er eind 2019 zo’n 500 iVRI’s in Nederland actief en in 2020 zijn er nog 800 bijgekomen. Jaarlijks worden er van de 5.500 oude verkeersregelinstallaties in Nederland, zo’n 550 vervangen. Er worden alleen nog maar iVRI’s geïnstalleerd, geen oude verkeersinstallaties meer.  

Voor fietsers

Talking Traffic heeft meerdere apps ontwikkeld, die kunnen communiceren met slimme verkeerslichten. Wanneer je je bestemming instelt in de app, communiceert de app onderweg met verkeerslichten die je tegenkomt. Wanneer mogelijk, krijg je eerder of langer groen licht. Momenteel zijn er twee apps aangesloten op het Talking Traffic netwerk, namelijk RingRing en Tracefy. In de toekomst komen daar naar verwachting ook Schwung en CrossCycle aan toegevoegd. 

RingRing

Download in de App Store

Download via Google Play

Tracefy

Download in de App Store

Download via Google Play

 

Voor automobilisten

Op dit moment zijn er twee apps die Talking Traffic ondersteunen. 

 1. Onderweg
  Toont meest actuele en gedetailleerde flits- en verkeersinformatie
  Download via Google Play
 2. Flitsmeister
  Bespaart boetes, waarschuwt voor files en voorkomt ongelukken.
  Download in de App Store
  Download via Google Play

 

Ben je benieuwd waar je een iVRI in jouw buurt kunt vinden? Via het ivriportaal kun je gemakkelijk zoeken binnen je woonplaats.