Alles over de Speed Pedelec
Auteur
Bio

Het ov vind ik ideaal. Want mijn reistijd zie ik als vrije tijd. Hoe chill is dat?

Leestijd
5 min.
Publicatiedatum
17-06-2020

Een speed pedelec is een super snelle elektrische fiets, waarmee je snelheden tot 45 kilometer per uur kunt halen. De fiets is razend populair in Nederland, want tussen 2017 en 2019 groeide het aantal met maar liefst zestig procent. Sinds 1 januari 2017 is de speed pedelec, door zijn snelheid, gekwalificeerd als een bromfiets. Dit betekent dat elke speed pedelec een bromfietskenteken moet hebben. En dat het dragen van een helm ook verplicht is. Daarnaast gelden nog een aantal andere regels voor speed pedelec fietsers, deze bespreken we later.

Speed pedelec vs. e-bike

De speed pedelec wordt ook wel een high speed e-bike genoemd. Omdat het een fiets met trapondersteuning is. Maar wel een maximale snelheid van 45 km per uur kan halen. In tegenstelling tot zijn iets minder snelle broertje, de e-bike. Bij de e-bike behaal je met een trapondersteuning een gemiddelde snelheid van 25 km per uur.

Het voordeel is wel dat je bij een e-bike geen helmverplichting hebt en gewoon op het fietspad mag fietsen binnen de bebouwde kom. Het nadeel is dat je waarschijnlijk iets minder snel van A naar B komt. Al is dit natuurlijk relatief als je het afzet tegenover de gewone fiets.

Ways2go_Speed_Pedelec

Voor wie is een speed pedelec geschikt?

In principe mag iedereen met AM-rijbewijs fietsen op een speed pedelec. Maar woon je nu in een drukbevolkte stad. Dan is het raadzaam om je keuze voor de speed pedelec eens te heroverwegen. In de bebouwde komen mogen speed pedelec’s namelijk maar maximaal 30 km per uur. Als je dit afzet tegenover de gemiddelde snelheid van een e-bike (25 km per uur) dan is die snelheid verwaarloosbaar. Daarbij bereik je bij beide die snelheden alleen als het rustig is en als je fietst op wegen zonder al te veel bochten of verkeerslichten.

De speed pedelec wordt pas echt interessant voor het woon-werkverkeer op de iets langere afstanden. Sta je nu elke dag in de file voor je werk, gaat het om een afstand van circa 15 tot 30 kilometer en/of moet je met het ov vaak overstappen dan is een speed pedelec heel handig. Dan kom je zonder enige vertraging op je werk. Waarbij het je ook nog eens relatief weinig inspanning kost en blijf je in beweging. Want ook met een speed pedelec moet je zelf natuurlijk gewoon blijven trappen.
Hij valt wel in de categorie bromfiets maar is een fiets.

Speed_Pedelec_Ways2go_3

Overzicht van alle regels voor de speed pedelec:

Zoals je had gelezen moet je je als speed pedelec bestuurder een aantal regels volgen. Voor het gemak hebben we ze nog eens op een rijtje gezet:

 • Een goedgekeurde bromfietshelm (norm ECE 22.05) of een goedgekeurde speed-pedelec-helm (norm NTA 8776:2016) dragen. Kijk voor meer informatie over speed-pedelec-helm op de website van de NEN.
 • In het bezit zijn van het AM-rijbewijs.
 • Minimaal 16 jaar oud zijn.
 • Een gele bromfietskentekenplaat achterop de speed pedelec hebben.
 • Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben voor de speed pedelec.
 • Het kentekenbewijs bij je dragen.
 • Een achteruitkijkspiegel gemonteerd hebben op de speed pedelec.
 • Binnen de bebouwde kom op het bromfietspad of de rijbaan rijden.
 • Buiten de bebouwde kom op het bromfietspad rijden.
 • Binnen de bebouwde kom max. 30 km per uur rijden.
 • Buiten de bebouwde kom max. 45 km per uur rijden (alleen op de rijbaan).

Kijk voor meer informatie ook eens op de website van de Fietsersbond.