Zó houd je werk en privé gescheiden tijdens thuiswerken

Thuiswerken kent vele voordelen. Het is duurzaam. Je hebt geen reistijd, geen parkeergeld en je vermijd files en vertragingen. In de spits en bij wegwerkzaamheden kan dat enorm schelen. Als je thuis werkt kan het nadeel wel zijn dat het lastig is om te stoppen met werken. Daarom een aantal tips voor een gezonde balans tussen werk en privé. 

1. Goedemorgen!

Start je dag met dezelfde ochtendroutine zoals je die normaal ook altijd doet.
Douchen, ontbijten en je aankleden. Blijf niet de hele dag in je pyjama of huispak zitten.

2. Welkom op kantoor

Zorg ervoor dat je een plek in huis creëert waar je ongestoord je werk kan doen. Zorg voor een comfortabele stoel en scherm op ooghoogte.
Zijn jij en je partner samen thuis, probeer dan tijdens het bellen of tijdens de videocall niet dezelfde ruimte te delen. Voorkom storend achtergrondgeluid omdat je door elkaars videocall heen praat.

3. Hey kids!

Ben je lekker aan het werk, komen de kinderen uit school. Die willen een knuffel en ze willen hun verhaal kwijt. Probeer hier van te voren met hen afspraken over de te maken. Of maak het visueel. Heb ik mijn koptelefoon, dan moet je mij niet storen. Je kunt dan zelf eventueel een geschikt moment in de call vinden om je geluid en beeld even uit te zetten of de kids te begroeten. 

4. Lunch!

Vergeet niet pauze te nemen. Als je thuis werkt ben je sneller geneigd door te werken. Sta op, maak een lekker lunch voor jezelf. Video bel je collega’s, zo kan je toch nog een beetje samen lunchen. Ga na de lunch even een frisse neus halen. 

5. Ring Ring!

Blijf in contact met je collega’s. Kijk of het mogelijk is om samen elke dag te beginnen met een videocall. Bespreek wat jullie die dag gaan doen en waar je hulp bij kan gebruiken. Merk je dat dat toch te weinig is, sluit dan ook de dag samen af en bespreek hoede werkzaamheden zijn verlopen.

6. Afleidingen

Even snel de was doen, toch even nog een aflevering afkijken van gisterenavond. Allemaal heel verleidelijk, de baas kijkt toch niet mee in huis? Probeer dergelijke dingen te bewaren voor het einde van de dag of het weekend. Dat blijft werk en prive beter gescheiden.