Thuiswerkplek groot risico voor vertrouwelijke data
Auteur
Bio

Er komen steeds meer manieren van reizen. Waarom zou je dan vasthouden aan een vervoermiddel? Ik probeer ze gewoon allemaal uit. Zo zoek ik naar de slimste manier van reizen.

Leestijd
5 min.
Publicatiedatum
20-04-2020

Inmiddels werkt een groot deel van Nederland thuis, namelijk zo’n 68%. Wist je dat 67% daarvan met belangrijke en vertrouwelijke gegevens werkt? Vaak worden deze belangrijke gegevens niet op de goede manier behandeld, waardoor de thuiswerkplek een groot risico vormt voor vertrouwelijke data.

Risico’s op je thuiswerkplek

32% van de mensen die thuiswerken, doen dit op een computer die niet door de werkgever is verstrekt. 21% zegt ook geen speciale software te hebben om vertrouwelijke informatie te delen. Daarnaast blijkt dat 16% geen idee heeft of de thuiswerkplek genoeg beveiligd is en 3% weet zeker dat er geen goede beveiliging is.

E-mail vaak gebruikt voor delen

Vooralsnog wordt e-mail het meeste gebruikt om vertrouwelijke gegevens te delen, namelijk in 76% van de gevallen. De rest van de top 5 worden lang niet zoveel gebruikt, namelijk 33% (VPN), 17% (WeTransfer), 16% (OneDrive) en 8% (Google Drive).

bestanden delen

Wat kan ik zelf doen?

Om je thuiswerkplek zo veilig mogelijk te houden, kun je een aantal dingen doen.

  • Controleer of je internetverbinding beveiligd is. De Consumentenbond heeft een heldere uitleg hoe je dat doet.
  • Check daarnaast hoe het zit met de beveiliging van je laptop of computer. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een sterk wachtwoord, of het gebruik maken van je vingerafdruk, als je laptop dit ondersteunt. Ook is het belangrijk om je data te versleutelen en regelmatig een backup te maken.
  • Houd je software up to date. Hier zitten vaak ook updates in beveiliging bij.
  • Gebruik ook een virusscanner, hierdoor wordt het moeilijker om je computer te kraken.
  • Regel een VPN, een Virtual Private Network. Met een VPN kun je een beveiligde netwerkverbinding opzetten tussen je huis (of andere externe locatie) en het bedrijfsnetwerk.
    Let erop dat je voor een betaalde versie van een VPN gaat, wanneer deze niet door je werkgever wordt geregeld. Wanneer je voor de gratis variant gaat, is de kans bijzonder groot dat je data niet veilig is.
  • Let ook op met welke foto’s je deelt op social media, vooral wanneer je thuiswerkplek erop staat. Je wil natuurlijk niet een belangrijke mail op de foto hebben staan die je met je vrienden deelt.

 

Welke maatregelen tref jij om een veilige thuiswerkplek te creëren?

 

Bron: Multiscope, MT