Top 5 fietschecks

Ben je net lekker bezig aan je fietstochtje en dan loopt je ketting opeens vast. Door simpel onderhoud aan je fiets had je dit kunnen voorkomen. Doe dus eens een fietscheck en voorkom een lekke band of iets anders vervelends.

Goede spanning

Zorg ervoor dat je je banden goed opgepompt zijn voordat je weggaat. Een goed opgepompte band zorgt voor meer rolweerstand en dus fijner fietsen en minder schade. In een band moet echter niet te veel lucht zitten. Bij een slecht wegdek zorgt dit namelijk voor een minder plezierige fietsrit. Zorg er dus voor dat je de route van tevoren uitstippelt als je ver weg gaat.

Daarnaast is het handig om altijd een bandenplakset mee te nemen. Als je dan een lekke band krijgt kan je na het plakken meteen weer de weg op.

Makkelijk drinken

Bij het fietsen moet je er dan natuurlijk voor zorgen dat je genoeg drinkt. Door een bidonhouder aan je fiets vast te maken hoef je geen tas mee te nemen. De bidonhouder hoeft niet persé aan de onderste stang bij je benen te worden vastgemaakt. Er kan ook een bekerhouder aan je stuur worden vastgemaakt. Hier kan niet alleen koffie in maar bijvoorbeeld ook een flesje water.

Light it up

Als je verdwaalt of in de avond de natuur wil verkennen is verlichting handig. Elke fiets heeft wel een voor- en achterlicht en anders zijn afneembare lichtjes ook een goede optie.

Take a brake

Controleer je rem voordat je de weg opgaat. Als je te hard in de greep van de rem moet knijpen kun je de kabel wat aanspannen. Bij een fiets met een handrem is die kabel makkelijker aan te spannen dan bij een fiets met alleen een terugtraprem.

De motor van de fiets

Na een fietstocht is het belangrijk om je ketting (of je hele fiets) schoon te maken als hij vies is geworden. Modder, zand en ander vuil dat niet van de fiets wordt afgehaald gaat tussen de schakels van de ketting zitten waardoor de ketting sneller slijt of vast loopt. Met een kettingreiniger kun je je ketting snel en goed schoonmaken.

Naast deze vijf checks is het aan te raden om de fiets binnen te stallen en één keer per jaar naar de fietsenmaker te brengen voor een onderhoudsbeurt. Zo zorg je ervoor dat je fiets langer meegaat en zorgelozer kan genieten van een fietstochtje.

Welke zaken van je fiets check jij regelmatig?