
Top 9: Bijzondere busstations in Nederland
We deelden al eerder de mooiste treinstations van Nederland. Natuurlijk is de trein niet de enige vorm van openbaar vervoer. Met name in gebieden die niet goed aangesloten zijn op het railnet, biedt de bus uitkomst. Bij het ontwerpen van bussen wordt tegenwoordig ook steeds meer gelet op reiscomfort. Is je telefoon bijvoorbeeld leeg? In de nieuwere bussen zitten vaak usb-oplaadpunten! De Nederlandse busvloot is daarnaast Europees koploper als het gaat om zero emissies: eind 2020 was ruim 22% van de Nederlandse bussen uitstootvrij. Ook bij het ontwerp van busstations is steeds meer aandacht voor schoonheid en duurzaamheid.
Hoog tijd voor een ode aan de bus, dus! We nemen je mee langs 8 bijzondere plekken om in de bus te stappen.
9. Waterbushalte Hollandse Biesbosch
De Waterbushalte Hollandse Biesbosch is dubbel bijzonder, zowel door de omgeving als door het vervoer zelf. Al bijna 20 jaar is er openbaar vervoer over water op de Maas en Merwede. Inmiddels vervoert de Waterbus met haar snelle schepen jaarlijks 1.9 miljoen passagiers en is daarmee in Nederland de grootste openbaarvervoerder over water. Deze halte is het perfecte startpunt voor een dagje in Nationaal Park de Biesbosch, het grootste zoetwater getijdengebied van Europa. Extra handig: je mag op de Waterbus je eigen fiets gratis meenemen, maar Hollandse Biesbosch is ook een deelfietsstation. Het eerste halfuur maak je zelfs gratis gebruik van de deelfiets, die je bij het Bezoekerscentrum Biesbosch weer kunt neerzetten. Makkelijker kan bijna niet!
8. Busstation Rotterdam CS
Bij Rotterdam CS denk je natuurlijk al gauw aan de trein en aan de opmerkelijke architectuur die je vanaf het stationsplein kunt bewonderen. Maar het busstation direct daarnaast mag zeker niet vergeten worden! Naast het stads- en streekvervoer kun je hier ook voor lange-afstandsbusvervoer goed terecht. Uit een onderzoek van FlixBus, de aanbieder van internationale buslijnen met het grootste Europese busnetwerk, kwam Rotterdam CS zelfs naar voren als favoriet in Europa. Met name de ligging ten opzichte van het centrum, de vele mogelijkheden om op ander vervoer over te stappen en de vele voorzieningen rondom het busstation worden gewaardeerd door binnen- en buitenlandse reizigers.
7. Busstation Leidsche Rijn Centrum
Leidsche Rijn Centrum ligt in het geografisch centrum van de gemeente Utrecht en daarmee dus midden in Nederland. In dit gebied kun je uitstekend terecht om te shoppen en daarna een hapje te eten of een drankje te doen. De architect van dit busstation ontving in 2020 zelfs een prijs voor het bijzondere ontwerp. De overkapping van het station is gemaakt van tentdoek. Dit doek hangt tussen een driehoekig stalen frame dat aan metershoge kolommen is bevestigd. De “kelken” die ontstaan leiden het regenwater weg door de stalen kolommen en geven het effect van een kathedraal. Naast de prijswinnende architectuur, is het ook een uitstekend bereikbaar busstation: het treinstation ligt slechts een steenworp afstand verderop, wat dit tot een ideaal knooppunt maakt om van streekvervoer over te stappen op het landelijke OV-net.
6. Busstation Heerlen
Dwars door het Zuid-Limburgse Heerlen ligt een spoorweg die de stad in tweeën splitst. Dit prachtige busstation is onderdeel van het ‘Maankwartier’, een nieuw stadsdeel dat door de kunstenaar Michel Huisman werd ontworpen om de twee stadsdelen weer met elkaar in verbinding te brengen. Het busstation werd in 2008 opgeleverd en sinds 2019 is ook het vernieuwde treinstation ernaast in gebruik. Dankzij de ligging aan het spoor is het busstation dus niet alleen dé plek om van het ene naar het andere deel van Heerlen over te steken, maar ook een belangrijk knooppunt voor reizigers die de stad in en uit gaan.
5. Busplatform Den Haag Centraal
Den Haag Centraal is een belangrijke schakel in zowel het regionale als landelijke OV-netwerk. Op dit knooppunt komen namelijk trein, tram, metro en bus samen. Daarnaast kun je er een OV-fiets of deelfiets pakken om je reis naar het autoluwe centrum voort te zetten. Sinds 2020 is het busplatform volledig vernieuwd. Bij de aanleg is vooral aandacht besteed aan verkeersveiligheid en reizigerscomfort. Al bij aankomst in het station kun je informatie over de bussen aflezen op de borden. Eenmaal boven kun je vanuit de wachtruimte in de stationshal het hele platform overzien. De perrondisplays met actuele reisinformatie zijn groot genoeg om van binnen te kunnen lezen. Zo weet je snel bij welk perron je moet zijn. Eenmaal buiten op het platform stap je altijd droog de bus in dankzij het windscherm en de golvende overkapping.
4. Busstation Schiphol Noord
Knooppunt Schiphol-Noord heeft een duidelijke link met de luchthaven. Voor de overkapping is namelijk een oude vliegtuighangar gebruikt die begin jaren ’40 werd gebouwd in Groot-Brittannië. De zogenaamde Type T2-hangar werd in 1958 aangekocht door de gemeente Rotterdam en deed jaren dienst op Rotterdam The Hague Airport. Nadat hij daar zijn functie verloor is de hangar in 2015 aan zijn derde leven begonnen op het terrein van Schiphol. Het dak is voorzien van 22 clusters van 20 zonnepanelen die het busstation volledig energieneutraal maken. Schiphol-Noord is een belangrijk overstappunt in de regio. Naast het busstation bevinden zich daarom ook een “Kiss & Ride”-zone voor automobilisten en een grote fietsenstalling, om de reis van deur tot deur te vergemakkelijken. Daarnaast is er een watertappunt en zelfs een buitenwerkplek waar je je mobiele telefoon of laptop op kunt laden.
3. Busstation Tilburg
Net naast het treinstation van Tilburg is dit busstation te bewonderen. Het nieuwe busstation wekt evenveel energie op als dat het verbruikt, dankzij de 250 m2 aan zonnepanelen op het dak. De overkapping filtert overdag het zonlicht en biedt bescherming tegen de regen, ’s avonds is het een lichtbron. In de rand van de luifel namelijk bewegingsmelders opgenomen, die reageren op de aanwezigheid van bussen en reizigers. Zo is er dus altijd voldoende verlichting. De zonnepanelen voorzien ook de informatieborden van energie. Op koude dagen kun je hier zelfs op verwarmde bankjes wachten op de bus. Dat is pas comfort! Aan beide kanten van het nabijgelegen spoor zijn ook twee grote fietsstallingen gecreëerd die permanent worden bewaakt en waar je de eerste 24 uur gratis je fiets kunt parkeren.
2. ‘Groene’ abri Arnhem Zuid
Je telefoon opladen via de USB-aansluiting van een bushokje en ondertussen over het web surfen via de wifi-verbinding van die abri? In Arnhem kan het! De bushalte is niet alleen ‘groen’ omdat het dak en de zijwanden vol planten en bloemen staan, maar ook vanwege zijn circulair materialenpaspoort. Daarin is voor alle onderdelen vastgelegd welke materialen gebruikt zijn, zodat de halte bij demontage volledig kan worden hergebruikt. De abri maakt onderdeel uit van een experiment. Als de groene bushalte bevalt, zullen er ook op andere plekken in de regio zulke abri’s worden geplaatst.
1. Busstation Kralingse Zoom
Kralingse Zoom is een belangrijk OV-knooppunt in de regio en verbindt het bus- en metronetwerk van en naar Rotterdam. Naast het station is een grote parkeergarage die permanent wordt bewaakt. Automobilisten die hier hun auto stallen en hun reis naar het centrum van Rotterdam met openbaar vervoer vervolgen, kunnen de auto zelfs gratis parkeren. Ook kun je op Kralingse Zoom in de ParkShuttle stappen, Nederlands eerste autonome voertuig. De ParkShuttle verbindt het metro- en busstation met het bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel. Het systeem werkt als een lift: je kunt bij de halte de shuttle oproepen met een druk op de knop. Het ParkShuttle traject zal zelfs worden uitgebreid tot aan de Nieuwe Maas, waardoor een OV-verbinding ontstaat tussen de Rotterdamse metro en de Waterbus.
Welk busstation vind jij het mooiste? Of reis je zelf wel eens met de bus en ken je een bijzonder busstation dat wij totaal over het hoofd hebben gezien? Deel het met ons via Facebook, Instagram of Twitter.