Van dagenlang op pad naar opeens thuis achter het scherm
Auteur
Bio

Er komen steeds meer manieren van reizen. Waarom zou je dan vasthouden aan een vervoermiddel? Ik probeer ze gewoon allemaal uit. Zo zoek ik naar de slimste manier van reizen.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
08-07-2020

Voor mijn baan als communicatieadviseur was ik gewend om week in week uit netjes naar kantoor te gaan en het hele land door te reizen voor afspraken. Tot ik op 6 maart een bericht ontving met de mededeling dat we door het coronavirus voorlopig vanuit huis gingen werken. Nog geen week later werd de intelligente lockdown aangekondigd.

Het idee dat ik niet meer om 05.00 uur mijn bed uit hoefde om op tijd op werk te verschijnen beviel mij wel. Tegelijkertijd maakte de gedachte dat ik wekenlang tussen de verhuisdozen (in verband met een aankomende verhuizing) zou zitten mij erg nerveus.

Het leed dat videovergaderen heet

Wanneer je werkt met ZZP’ers, verschillende eisen van klanten en samenwerkingspartijen word je flexibel in het gebruik verschillende online vergadertools. Van Zoom tot Google Hangouts. Ik heb het allemaal mogen proberen. Natuurlijk werkt het ene programma beter dan het andere. Wat ook zorgt voor hilarische situaties. Stilstaande beelden, vervormde stemmetjes, onbedoeld uit een vergadering worden geschopt. Alle thuiswerkers hebben het vast en zeker zelf meegemaakt.

Maar met beeldbellen leer je collega’s ook weer een beetje beter kennen. Voordat iedereen doorhad dat je achtergronden kunt instellen kreeg je een kijkje in het persoonlijke leven van de mensen die je normaal gesproken alleen zakelijk spreekt. De collega in zijn natuurlijke omgeving zorgt wederom voor leuke situaties. Kinderen die af en toe in beeld verschijnen met de mededeling dat het toiletpapier op is, een vogel die opeens op iemand z’n hoofd zit en een partner die niet doorheeft dat hij op beeld te zien is.

Nu we een aantal maanden verder zijn en iedereen de ‘etiquette’ van het beeldbellen kent, verloopt dat een stuk makkelijker.

Voordelen

Natuurlijk heeft thuiswerken ook zijn voordelen. Zoals de kledingdracht. Van boven netjes gekleed en van onder lekker in je trainingsbroek met slippers. De dagen dat er geen video overleggen zijn, kun je ongestoord doorwerken zonder om de haverklap onderbroken te worden door een collega die ‘even kort’ wat komt vragen en die het na een kwartier nog steeds over zijn belevenissen van het afgelopen weekend heeft. De uitgebreide zelfgemaakte lunch smaakt toch een stuk beter dat de 4 crackers met smeerkaas die ik normaal even snel in mijn tas gooi en na een evenement hoef ik ’s avonds laat niet nog eens een uur naar huis te reizen.

Tja, thuiswerken… Het heeft even geduurd maar ik kan er inmiddels wel aan wennen.