Vernieuwd Ecostars-programma helpt ondernemers op weg naar slimme en schone stadslogistiek
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
02-06-2021

Ecostars, het waarderingsprogramma van de Gemeente Rotterdam dat ondernemers op weg helpt naar schone en slimme logistiek, is vernieuwd! Het gratis programma biedt kansen voor ondernemers en zzp’ers in (de regio) Rotterdam die zich willen klaarmaken voor invoering van de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek die Rotterdam in 2025 invoert. Naast het rijden met uitstootvrije voertuigen wordt ook de inzet van slimme, logistieke oplossingen gewaardeerd, zoals efficiënt laden en het maken van minder kilometers.

In het vernieuwde programma wordt onderscheid gemaakt tussen vervoer in de stad en rond de stad.

  • Ecostars City richt zich op ondernemers die regelmatig in de binnenstad van Rotterdam rijden.
  • Ecostars Road richt zich op ondernemers die regelmatig op de wegen rondom Rotterdam rijden.

Advies op maat

Deelnemers aan het programma krijgen gratis advies op maat van logistiek makelaars. Zij kijken samen naar een goed moment om over te stappen op schoon vervoer, en geven meer informatie over elektrisch rijden en wat daarbij komt kijken. Op basis van de stappen die het bedrijf zet, krijgt de deelnemer een Ecostars-waardering toegekend.

Kijk voor meer informatie over het programma, het waarderingssysteem en om te zien wie er nu al deelnemer is op de website van Logistiek 010.

Community Logistiek 010

Ook kunnen deelnemers (online) bijeenkomsten bezoeken en zich aansluiten bij de community Logistiek 010. Hét netwerk voor ondernemers in de logistieke sector die kennis willen opdoen en delen over slimme en schone logistiek in Rotterdam.

Concept ZES-zone op straatniveau

In het Convenant Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) is eind 2020 de globale omvang van de ZES-zone in Rotterdam gepresenteerd. Hierin is een zoekgebied opgenomen waarbinnen de exacte grens komt te liggen. In samenspraak met de ondertekenaars van het Convenant ZES is een concept contour van de ZES-zone op straatniveau bepaald en is te zien op deze interactieve kaart. Deze contour wordt definitief bij de publicatie van het verkeersbesluit. Dit verkeersbesluit is eind 2023/begin 2024 voorzien.

Samen op weg naar nul week + webinars

Alles wat je moet weten over de ZES-zone
De week van 14 juni – 18 juni is de Samen op weg naar nul-week die in het teken staat van de ZES-zone. Aan bod komen onderwerpen zoals; wat betekent de ZES-zone voor ondernemers in de stad en daarbuiten, van welke subsidies kan je gebruik maken en welke stappen naar zero emissie kan je beter nu al zetten? In de weken erna worden drie verdiepende webinars georganiseerd op basis van de meest belangrijke onderwerpen. Via de nieuwsbrief en LinkedIn houden we je op de hoogte. Volg je Logistiek 010 nog niet, sluit je dan aan via deze link.

5 nieuwe convenantpartners

Op 1 december 2020 ondertekenden 57 partners het Convenant Zero Emissie Stadslogistiek. We zijn verheugd dat we binnen een half jaar tijd vijf nieuwe convenantpartners mochten verwelkomen: Groen Aannemingsbedrijf Punt B.V., RTR, Shell, Total en Zegro. Benieuwd naar deze bedrijven en welke acties zij gaan uitvoeren? Lees het op Logistiek 010.

Samen zijn we op weg naar nul: nul inefficiënte ritten, nul uitstoot en nul opstoppingen.