Waarom je je bestelauto beter kunt inruilen voor een bakfiets
Auteur
Bio

Het ov vind ik ideaal. Want mijn reistijd zie ik als vrije tijd. Hoe chill is dat?

Leestijd
8 min.
Publicatiedatum
11-05-2020

Zweterige handen, hart in mijn keel. Ik ben helemaal hyper, want ik fiets op ‘s werelds eerste mobiele energieneutrale juicebar. Peter Blesgraaf heeft ‘m ontwikkeld voor zijn bedrijf Juice on Wheels en ik mag een proefrit maken in Leidschenveen.  Over smalle dijken en bruggen gaat het met een cargobike met ingebouwde zonnepanelen en een sinaasappelpers aan boord. Een juicebar met pedalen. Peter laat mij zien wat er allemaal kan met een bakfiets, ik ben om.

Dat was op 5 november 2014. We zijn ruim vijf jaar verder en de bakfiets is aan een grote opmars bezig. Peters bakfiets is geen uitzondering meer. Voor bijna elke vervoersvraag is er een oplossing en dus een reden om je bestelbus in te ruilen voor een bakfiets.

Een bakfiets is goedkoper dan een auto

Niet alleen in de aanschaf zijn bakfietsen goedkoper dan auto’s. Ook in gebruik. Of zoals de CEO van DHL zegt: “De total cost of ownership over de levensduur is minder dan de helft van die van een bestelbus”.

Een bakfiets is stiller dan een auto

Is het je ook opgevallen? De rust, de stilte? De intelligente lockdown heeft geleid tot een afname van het autoverkeer met veertig procent. Het gemiddelde geluidsniveau in Nederland is zo’n drie decibel lager dan in januari. Dat is een halvering van het geluid. Met een bakfiets kun je een blijvende bijdrage leveren aan de stilte. Mooi toch?

Een bakfiets is schoner dan een auto

Een bakfiets rijdt niet op benzine of diesel, maar op boterhammen met pindakaas. En misschien op een beetje stroom als het een e-bakfiets is (met elektrische ondersteuning). Dat scheelt een heleboel CO2 en fijnstof. Goed voor de aarde en de luchtkwaliteit. En je bent klaar voor de emissievrije binnenstad. Vanaf 2025 mag je de binnenstad van Den Haag alleen nog emissievrij bevoorraden. Better be ready.

Een bakfiets kun je makkelijker parkeren dan een auto én gratis

Een bakfiets is kleiner dan een auto. Dat is handig voor als je een pakket moet afleveren. Je kunt ‘m namelijk makkelijker parkeren. Hij mag zelfs op de stoep staan. Niet overal, niet altijd, maar meestal is er wel een plekje te vinden waar hij mag staan. Gratis! Zorg wel dat voetgangers nog kunnen passeren.

Zeker in de stad is de bakfiets sneller en efficiënter dan een bestelauto

DHL kan volgens haar CEO met een bakfiets per uur twee keer zo vaak een pakket afleveren dan met een bestelbus. De bakfiets rijdt namelijk langs de files en is makkelijker te parkeren. Bovendien daalt de gemiddelde snelheid van een auto in de stad door toegenomen drukte. Autovrije binnensteden en verlaging van de maximumsnelheid voor auto’s zorgen ervoor dat de bakfiets in de toekomst alleen maar nog sneller is dan de auto.

Een bakfiets is niet alleen geschikt voor het vervoer van kinderen en pakketten

DHL en PostNL vervoeren in verschillende steden al pakketten met de bakfiets. Coolblue vervoert zijn eigen pakketten op de fiets.

Bakfiets van DHL in het Haagse Bos, foto: Roel Lenoir

Maar er kan veel meer in een bakfiets dan pakketten. Els in the city vervoert verf voor Sigma.

Els in the City in actie voor Sigma, foto: Gerrit de Heus

Fysiotherapeut Fysioeffect komt voor behandeling aan huis met de bakfiets.

De bakfiets van Fysioeffect, foto: Roel Lenoir

Ja, je kunt zelfs taarten met de fiets bezorgen. Je kunt de vrachtruimte op maat laten maken en de vrachtruimte laten isoleren. Heel geschikt voor bederfelijke waar zoals taarten, bloemen en belegde broodjes.

De Babboe bakfiets van Fleurop. Foto: Babboe

Ja leuk, maar om nu meteen mijn bestelauto te verkopen?

Probeer het dan eerst eens twee weken uit. Bereikbaar Haaglanden en Rijnland organiseert samen met vier aanbieders van bakfietsen een probeeractie. De actie ‘Fietsen met je vracht’ is bedoeld voor bedrijven die hun spullen nu nog met een bestelbus of auto vervoeren. Bedrijven die benieuwd zijn hoe het is om dat met een cargobike te doen. Bijvoorbeeld voor huisartsen, bloemisten, cateraars, logistieke dienstverleners, onderhouds- en servicebedrijven. Een deelnemend bedrijf krijgt gedurende twee weken een (elektrische) vrachtfiets te leen.

En als ik het niet zelf wil doen?

Je kunt je vracht natuurlijk ook per fiets láten vervoeren. Dan huur je een fietskoerier in. Ik noemde Els in the City al. Zij proberen de stad Den Haag op een schone en voordelige manier bereikbaar te maken voor zakelijk transport. Lessgo doet dit in Alphen a/d Rijn. En fietskoeriers zoals Cycloon kunnen je ook verder helpen.