Wandel jij erop los?
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
5 min.
Publicatiedatum
02-09-2020

Sinds we meer thuiswerken zijn we meer gaan wandelen. Lopen is niet alleen gezond, maar het werkt ook nog eens ontspannend. Wil je eens verder wandelen dan je eigen buurt? Lees dan snel verder!

Wandelknooppuntennetwerk

Wist je dat in Zuid-Holland een wandelknooppuntennetwerk is aangelegd van meer dan 4400 kilometer? In dit wandelknooppuntennetwerk (ook wel wandelroutenetwerk genoemd), kan je als wandelaar kennis maken met de typische Hollandse landschappen en de rijke cultuurhistorie van de provincie.

Knooppunt

Maar wat is dat nu, een wandelknooppunt? Waarschijnlijk heb je ze zelf wel eens gezien tijdens een wandeling, of je dagelijkse blokje om. Een wandelknooppunt is een genummerde kruising of splitsing, die vaak wordt weergegeven op een houten paaltje. Deze paaltjes bevinden zich langs wandelpaden en deze paden vormen op hun beurt weer een wandelnetwerk. Bij elke verandering in de weg, staat een paaltje of bordje. Deze geeft de richting aan en het nummer van het volgende knooppunt. Hierdoor hoef je alleen maar deze paaltjes met nummers in de gaten te houden.

Ways2go_Wandelknooppunt_Zuid_Holland

Want onderweg staan er af en toe grotere informatiepanelen met daarop een kaart van het betreffende wandelnetwerk in de regio. De netwerken zijn altijd in twee richtingen bewegwijzerd, waardoor verdwalen zo goed als onmogelijk is. Ook al verschilt de bewegwijzering per regio, over het algemeen is deze te herkennen aan een eenvoudige driehoek met een pijl. Op basis van een netwerk kun je vervolgens een eigen wandelroute samenstellen. En zo kan je van je dagelijkse blokje om in een handomdraai een lange dagtocht maken.

Ways2go_routebordje_wandelknooppunt+pijl

Op basis van een netwerk kun je vervolgens een eigen wandelroute samenstellen. En zo kan je van je dagelijkse blokje om in een handomdraai een lange dagtocht maken. Daarnaast bieden de informatiepanelen ook nog eens extra informatie over het gebied waar je wandelt. Hierdoor is een wandeling niet alleen ontspannend, maar kan deze ook nog eens heel leerzaam zijn.

Daarnaast is er ook nog eens een verschil tussen zogenaamde Langeafstandspaden (LAW’s) en Streekpaden. Beiden worden duidelijk gekaderd weergegeven op de routes, die overigens ook zijn te plannen via de routeplanner van Wandelnet. Dus heb je nu zin om eens een flinke wandeling te maken? Lees dan ook nog eens onze tips hieronder goed door, voor je op pad gaat!

Goed om te weten

  1. Een LAW wordt aangegeven met een wit-rode markering. Een streekpad met een geel-rode markering.
  2. Gebruik de wandelrouteplanner van Wandelnet. Hiermee kun je zelf je route bepalen over één van de regionale wandelnetwerken, of vrij over alle wandelpaden. Maar ook voor alle soorten wandelingen kan je bij ze terecht. Meer weten? Start je routeplanner dan hier:

    Routeplanner

  3. Oriënteer je goed voordat je op pad gaat. Het is aan te raden om je vooraf in te lezen in het wandelnetwerk, door bijvoorbeeld de bovengenoemde routeplanner te gebruiken. Maar ook door stil te staan bij hoe de knooppunten worden aangegeven op de kaart en onderweg. Kijk goed naar welke markeringen er worden gebruikt (bijvoorbeeld: een LAW of een Streekpad), op de betreffende wandelroute en van waar je het best kunt starten. Zo ga je voorbereid op pad en kan je meer genieten van de wandeling zelf.

Veel wandelplezier!