Wandelen met app schot in de roos
Auteur
Bio

Er komen steeds meer manieren van reizen. Waarom zou je dan vasthouden aan een vervoermiddel? Ik probeer ze gewoon allemaal uit. Zo zoek ik naar de slimste manier van reizen.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
13-07-2021

Vitaliteit en fitheid staan steeds vaker hoog op de agenda bij werkgevers, mede ingegeven door het thuiswerken. Maar hoe geef je daar vorm aan? Bereikbaar Haaglanden en Rijnland heeft de Ommetje-app van de Hersenstichting ingezet voor een competitie tussen groepen medewerkers. Dat bleek een schot in de roos! Maar liefst 2.481 medewerkers gingen met hun collega’s de competitie aan. In totaal liepen zij 199.231 ommetjes. Tweederde van de deelnemers is door de app meer gaan lopen. En de waardering is hoog: 60% geeft aan dat de app positief heeft bijgedragen aan het volhouden van het thuiswerken.

Vitaliteit en fitheid van medewerkers wordt steeds belangrijker. Een van de manieren om fit te blijven is wandelen. Omdat er de afgelopen maanden heel veel is thuisgewerkt en medewerkers daardoor vaak minder aan beweging deden, heeft Bereikbaar Haaglanden en Rijnland de Ommetje-app van de Hersenstichting ingezet om groepen medewerkers tegen elkaar te laten strijden. Een ommetje is een wandeling van minimaal 20 minuten. Hoe hard je loopt maakt niet uit wel krijg je iets meer punten als je ’s morgens voor 9 uur loopt omdat het gezonder is de dag met beweging te starten. Overigens deden ook organisaties mee waarvan de medewerkers wel op het werk moesten komen, daar was het lopen een moment van herstel, het hoofd leegmaken, even weg uit de ratrace.

Tweederde is meer gaan lopen

Maar liefst 2.481 medewerkers van 14 (grote) werkgevers in Haaglanden en Rijnland gingen met elkaar de strijd aan, dat waren: Brouwer Company, evofenedex, Langerak de Jong, onder de vlag van het vitaliteitsprogramma ‘Sterk in je Werk’ (gemeenten Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest + regio Holland-Rijnland en Servicepunt71), gemeente Leidschendam-Voorburg, gemeente Zoetermeer, gemeente Pijnacker-Nootdorp, HagaZiekenhuis, RDW, TeekensKarstens, DZB Leiden, MN, Mobycon en het vitaliteitprogramma Healthy University (LUMC en Universiteit Leiden). In totaal werden 199.231 ommetjes gelopen.
Uit de enquête blijkt dat veel medewerkers overdag tussen het werk door een ommetje maakten (50%), in privé tijd om naar de winkel te gaan (33%) of juist als vervanging van het woon-werk vereer aan het begin of einde van de werkdag (15%). Tweederde van de deelnemers geeft aan dat zij door de app en de competitie meer zijn gaan lopen. Eenvierde geeft aan in de toekomst meer te gaan lopen tijdens de woon-werkreis, dus van of naar het ov of vanaf de parkeergarage. De waardering voor de competitie en de app is hoog: bijna 60% meldt dat de Ommetje-app positief heeft bijgedragen aan het volhouden van het thuiswerken.

Wandelen zorgt voor focus

Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, is een fervent voorstander van wandelen en is mede ontwikkelaar van de Ommetje-app: “Wandelen is goed voor je, het vermindert somberheid, stimuleert creativiteit én zorgt voor focus. Ik ben erg blij dat Bereikbaar Haaglanden en Rijnland de app hebben ingezet. Inmiddels participeren landelijk al 1.000 werkgevers en dat aantal is stijgende. Met je collega’s de strijd aangaan wie het meeste wandelt, is een schot in de roos.”

Ook de deelnemende werkgevers zijn enthousiast. “Door het wedstrijdelement werden onze mensen getriggerd om dat extra “ommetje” per dag te doen. Wij vinden het belangrijk beweging te stimuleren en deze tool was voor iedereen beschikbaar zonder dat je een topsportconditie nodig hebt,” zegt Arianne de Vreugd van Brouwer Company. Cathalijne van de gemeente Oegstgeest verwoordt het als volgt: “Het wedstrijdelement zorgde ervoor dat ik geen dag over sloeg en voor de hoogste score wilde gaan.”