Wat kost een stilstaande auto?

We werken allemaal steeds meer thuis, mits je werksector dat toelaat natuurlijk. Daardoor is het woonwerk-verkeer ook tot stilstand gekomen of in elk geval drastisch verminderd. We hebben zo’n 8,7 miljoen auto’s in Nederland, waarvan er veel stil zullen staan op het moment. Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel dat kost? 

Welke kosten zijn er?

Een auto is een handig vervoermiddel, maar kan maandelijks erg duur uitpakken. Voor het gemak van het blog gaan we uit van een nieuwe auto met een gemiddeld aantal kilometers op jaarbasis. Houd er rekening mee dat oudere auto’s vaak duurder uitvallen, omdat ze minder zuinig rijden en vaker een beurt nodig zullen hebben. 

Afschrijving

Afschrijving houdt in dat je auto minder waard wordt, naarmate je er meer mee rijdt en de auto ouder wordt. Bijvoorbeeld: Je nieuwe auto, waar je € 20.000 voor hebt betaald, is na twee jaar nog maar € 13.000 waard. Dan is de afschrijving dus € 7.000. De kosten qua afschrijving lopen per maand gigantisch uit elkaar, afhankelijk van de leeftijd en staat van je auto. Dit kan verschillen van € 50 tot meer dan € 200 per maand. 

Afschrijving kost gemiddeld € 125 per maand. 

Verzekering

Er zijn verschillende opties qua verzekering, maar het minimale dat verplicht is, is wettelijke aansprakelijkheid (WA). Afhankelijk van je auto moet je denken aan zo’n € 40 tot € 100 per maand. 

Een verzekering kost gemiddeld € 75 per maand. 

Belasting

Naast een verzekering, betaal je ook motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit geldt voor elk voertuig met een kenteken dat op jouw naam staat. De motorrijtuigenbelasting betaal je dan ook niet meer wanneer je je auto verkoopt. Qua kosten ligt dit tussen de € 22 en € 68,50 per maand. 

Motorrijtuigenbelasting kost gemiddeld € 50 per maand. 

Reparaties

Of je vaak met je auto naar de garage moet, hangt af van de leeftijd en kwaliteit van je auto. Meestal wordt geadviseerd elke 30.000 kilometer een goede onderhoudsbeurt te laten doen. Omdat de kosten van een onderhoudsbeurt drastisch verschillen, nemen we dat bedrag niet mee in het maandelijks overzicht. 

Andere kosten

Naast de eerder genoemde kosten, zijn er ook nog zaken zoals onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van je auto. Of je dit zelf doet of je auto mee naar de wasstraat neemt, verschilt per persoon.

Extra andere kosten zijn gemiddeld € 21 per maand.

Totaal

Wanneer we al deze kosten optellen, komen we op een totaal van € 271 per maand. Dat is een aardige kostenpost per maand, vooral wanneer we weinig de deur uitgaan. 

Autodelen 

Zo’n 25% van de huidige thuiswerkers geeft aan ook in de toekomst (grotendeels) vanuit huis te willen blijven werken. Voor steeds meer mensen wordt het daarom aantrekkelijk om de auto te verkopen, wanneer deze de meeste dagen stil blijkt te staan, nu het woonwerk-verkeer wegvalt. 

Je auto verkopen betekent niet dat je alles op de fiets moet doen of afhankelijk bent van het openbaar vervoer. Autodelen, en alle soorten deelvervoer in het algemeen, is een ontzettend handige optie. Niet alleen duurzaam, maar ook nog eens een stuk voordeliger voor de meeste mensen. 

Meer weten over deelvervoer? Lees onze longread! 

Overweeg jij ook om je auto te verkopen?

Bronnen: Nibud, ANWB, TNO