Wat zijn fietsroutes?
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
6 min.
Publicatiedatum
26-08-2020

Fietsroutes. Het spreekt een beetje voor zich natuurlijk, maar wist je dat Nederland een gigantisch netwerk aan fietsroutes heeft die met elkaar in verbinding staan? Deze routes brengen je langs prachtige natuurgebieden en culturele bezienswaardigheden.

Maar wie maakt deze routes? Waar kan je ze vinden en hoe volg je deze fietsroutes? Dat leggen we je hieronder even uit, Nederland heet namelijk niet voor niets ‘fietsland’.

Verspreid over ons kleine landje is ongeveer 33.000 km aan bewegwijzerde fietsroutes uitgezet. Fietsroutes worden opgesplitst in knooppuntroutes en LF-routes, oftewel Lange afstand Fietsroutes. De knooppuntroutes zijn perfect voor een dagje weg maar kunnen ook aansluiten op een meerdaagse langeafstandsroute.

Fietsknooppunten

In 1987 werd er door Groene Fietsje samen met ANWB, Stichting Fiets!, Fietsersbond enfb en Nivon de Stichting Landelijk Fietsplatform opgericht om bestaande fietsroutes te verzamelen en aan elkaar te verbinden.

Een fietsknooppunt is meestal een kruising of splitsing waar verschillende fietsroutes samenkomen. De knooppunten zijn altijd genummerd.

Het eerste bewegwijzerde fietsroutenetwerk werd in 1995 geopend in het noordoosten van Limburg. Vervolgens zijn de fietsroutes zijn in een rap tempo vermenigvuldigd. Doordat Zuid-Holland in de top drie staat van de meeste aantal kilometers fietspad, zijn er talloze fietsroute te vinden. Wat dacht je van fietsroutes door de prachtige natuur van het Groene Hart, of de Bollenstreek en langs de mooie kust?

Fietsroutenetwerken

In Nederland tellen we inmiddels 48 regionale fietsroutenetwerken. Het ontwikkelen en het onderhoud van de verschillende routes wordt regionaal opgepakt. Vaak ligt deze opgave bij de gemeente waarin de route zich bevindt, vrijwilligers of eigen personeel onderhoudt de route bewegwijzering en controleert de kwaliteit van de route. Knooppunten zijn te herkennen aan de rechthoekige bordjes met groene iconen en belettering.

Ways2go_Knooppunten_Fietsen

LF-routes

Lange afstand fietsroutes zijn perfect voor de meerdaagse fietstochten en fietsvakanties. Veel van deze routes hebben een eigen thema en naam. De LF9 NAP-route bijvoorbeeld, die dwars door 9 provincies loopt. Deze route geeft de kustlijn aan die zou ontstaan als alle dijken en duinen zouden wegvallen. De route begint helemaal in het zuiden van het land en eindigt in het noorden aan de grens met Duitsland ter hoogte van Groningen. Ook heb je de LF1 Noordzeeroute langs de kust van Zuid-Holland en Noord-Holland.

Deze LF-routes worden wederom door gemeenten en regionale overheden en vrijwilligers onderhouden. De verschillende LF-routes zijn ook met elkaar te combineren. Zo krijg je bijvoorbeeld de Ronde van Nederland route van 1.300 km lang. Lukt het je om de gehele route af te leggen? Dan ontvang je een oorkonde en komt je in de eregalerij van Nederland fietsland. De oorkonde verdien je door op aangewezen plekken een foto te maken als bewijs.

De LF-route bewegwijzering is als volgt te herkennen:

Ways2go_LF_Route_Fietsroutes

Maar hoe werken de knooppunten dan?

De verschillende, uit knooppunten bestaande routes, worden beschreven in gidsen en online routeplanners. Zo heeft de website: nederlandfietsland.nl een uitgebreid database aan fietsroutes, inclusief routebeschrijving en beschrijving van bezienswaardigheden.
Ook de ANWB en de Fietsersbond bieden routebeschrijvingen aan voor verschillende knooppuntenroutes.

De knooppunten volgen gaat heel gemakkelijk. Op de bordjes staat aangegeven op welk knooppunt je fietst, vaak wordt er onderweg ook aangegeven welk knooppunt je gaat naderen. Je fiets als het waren van knooppunt naar knooppunt. Vaak worden bordjes op wegsplitsingen of afslagen geplaatst en zijn ze goed te herkennen.

De verschillende routes zijn van tevoren te printen via een van de bovengenoemde websites, je kunt boekjes bestellen van LF-routes maar je kunt ook de app Fietsknoop downloaden op je smartphone. Deze app is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Na het installeren van de app selecteer je op de kaart welke knooppunten je na elkaar wilt fietsen en de app maakt de route voor je klaar en fungeert als navigatie onderweg. Je kunt er dus voor kiezen om specifieke knooppunten aan elkaar te koppelen die een route met een thema vormen of je eigen route maken.

Welke route zou jij weleens willen fietsen?

 

Bronnen:
nederlandfietsland.nl
fietsplatform.nl