Werken vanaf jouw favoriete vakantiebestemming: de ‘workation’

We hebben er allemaal weleens behoefte aan, vakantie. Even rustig terugtrekken in de natuur, een nieuwe stad verkennen, of lekker op het strand liggen. Vooral zodra het weer in Nederland weer koud en nat wordt, kijken veel mensen uit naar hun volgende tripje naar de zon. Door de dagelijkse sleur te doorbreken voel je je vaak energieker of zelfs avontuurlijker waardoor je tot nieuwe inzichten komt. Maar wat nou als je geen vakantiedagen meer hebt? Of in een bepaalde periode liever geen vrij neemt, zodat je geen achterstand oploopt? Het afgelopen jaar hebben we gezien dat veel Nederlanders hun werk tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen uitvoeren. Niet meer vijf dagen per week aansluiten in de file, maar een nieuwe manier van werken waarbij medewerkers die op afstand kúnnen werken, dat ook regelmatig doen. En als je dan toch op afstand kunt werken… waarom zou je dat dan alleen maar thuis doen?!

De ‘workation’

Ken jij de term workation al? Misschien klinkt ‘workation’ (work + vacation) een beetje tegenstrijdig: werk en vakantie, dat zijn toch twee tegenovergestelde dingen? Hoe kun je die nou combineren? Tijdens een workation neem je afstand van de werkplek, maar niet van het werk zelf. Als je voor je werk alleen een laptop en een internetverbinding nodig hebt, heb je veel vrijheid in de locatie waar je je werk uitvoert. Door een andere omgeving op te zoeken en tijd te maken voor leuke activiteiten, kun je het ontspannen en fijne vakantiegevoel toepassen in je werk. Het maakt je productiever, gemotiveerder en creatiever, waar ook je collega’s en werkgever van profiteren. En grote kans dat je op een mooi vakantieadres in een beter humeur bent, wat de werkdag toch een stuk prettiger maakt.

Balans bewaren

Natuurlijk klinkt het mooi op papier. Maar het is toch zonde om een vakantie te boeken om vervolgens non-stop aan het werk te zijn? Of juist het omgekeerde: er zijn zoveel interessante dingen in je omgeving dat je je net iets te makkelijk laat afleiden. Toch zijn er steeds meer mensen die regelmatig een ‘workation’ nemen of zelfs voortdurend op reis zijn terwijl ze werken: de zogenaamde digital nomads. Voor een succesvolle workation moet je rekening houden met het volgende:

  • Plan je werkdagen goed in en zorg dat je enigszins structuur bewaart in je tijd
  • Neem buiten je geplande werkuren ook echt afstand van het werk
  • Zorg er tijdens je werkuren voor dat er zo min mogelijk afleidingen zijn
  • Creëer of zoek een echte werkplek zodat je comfortabel kan werken
  • Wees er zeker van dat je toegang hebt tot alle middelen (fysiek of digitaal) die je nodig hebt vanaf je vakantieadres
  • Houd rekening met tijdzones
  • Ga ergens heen waar je een stabiele en snelle WiFi-verbinding hebt
  • Ontspan en maak genoeg plezier, want dat hoort nou eenmaal bij de vakantie!

Het beste van twee werelden?

Natuurlijk zijn er ook genoeg nadelen te bedenken voor een workation. Zo vervaagt de grens tussen werk en privé nog meer als je ook tijdens je vakantie aan het werk bent. Toch zien steeds meer werkenden een workation wel zitten. Hybride werken als de norm versterkt deze trend alleen maar meer. Je hoeft voor je eerste workation uiteraard ook niet direct je backpack klaar te maken voor 3 maanden Thailand. In Nederland zijn er meer dan genoeg vakantiehuisjes en mooie plekken om even weg te komen uit je dagelijkse sleur. Misschien heb je wel familie of vrienden in het buitenland die je al tijden wilt opzoeken en waar je een paar dagen kunt verblijven. Of plak bijvoorbeeld een extra week aan de eerstvolgende gezinsvakantie; jij gaat alvast weer aan het werk terwijl de kids nog een paar dagen in het zwembad kunnen duiken.

Of je een workation nu ziet zitten of niet, het is zeker weten een trend om in de gaten te houden nu hybride werken steeds normaler wordt in onze samenleving. Ben jij wel eens op een workation geweest of lijkt het jou helemaal niks? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Instagram!