Wil je met me lopen?
Auteur
Bio

Vrij, snel en bewust reis ik door de stad. Hoe ik dat doe? Door lekker te fietsen, of te wandelen.

Leestijd
3 min.
Publicatiedatum
14-02-2020

‘’Wil je met me lopen?’’, de kans is groot dat je de uitdrukking wel eens hebt gehoord. Gemeente Rotterdam wil namelijk weten waar jij graag loopt en waar net niet.

Wil je met me lopen?

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk hoe jij lopen in Rotterdam ervaart en wil dit graag in kaart brengen. Waar wandel je prettig en waar wandel je minder prettig in Rotterdam? Op de speciale kaart kun je met twee hartjes aangeven waar je graag loopt en met twee gebroken hartjes aangeven waar verbetering mogelijk is. Bij elke locatie die je kiest, krijg je een paar korte vragen over wat die plek speciaal maakt of waarom het beter kan.

Tot en met vrijdag 6 maart kun jij je mening laten horen en hartjes uitdelen. Alle meningen worden verzameld en meegenomen in het actieplan Rotterdam Loopt.

Waar loop jij graag of net minder graag?

Naar de digitale kaart

 

Rotterdam als loopstad

De komende jaren groeit Rotterdam nog veel en naar verwachting zijn er in 2035 zo’n 65.000 meer Rotterdammers dan nu. We willen natuurlijk dat de stad goed bereikbaar blijft en lopen is een belangrijke vorm van transport. Lopen is gezond, goed voor schone lucht in de stad omdat er geen CO2-uitstoot aan verbonden is, en het is een gemakkelijke manier van transport.

 

Wat is jouw loopverhaal?

Maar waar komt die uitdrukking nou eigenlijk vandaan, ”Wil je met me lopen?”? Vroeger was het gebruikelijk dat jongens en meisjes op zaterdagavond tegenover elkaar liepen op de hoofdstraat van de wijk. Als een jongen interesse had in een meisje, vroeg hij haar of ze mee wilde lopen. Als het meisje het aanbod aannam, vertrokken ze te voet, hielden ze misschien elkaars hand vast en werd er stiekem nog wel eens een kus uitgewisseld.

Bron: onderzoek OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam ,‘Wil je met me lopen’ van Judith van den Dool en Roos Ferrero

Heb jij ook een bijzonder verhaal over lopen dat je wil delen met Gemeente Rotterdam? Dat kan! Stuur dan een mail naar rotterdamloopt@rotterdam.nl.