Willems Vastgoedonderhoud licht verschillende duurzame projecten uit

Willems Vastgoedonderhoud is een multidisciplinair familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het onderhoud van vastgoed. In grote lijnen bestaat hun werk uit planmatig onderhoud van de buitenkant van gebouwen, bouwkundige werkzaamheden binnen en buiten en energetische verbeteringen. Dat laatste houdt in dat ze de isolatie verbeteren en energielabels terugbrengen van F naar bijvoorbeeld A+. Het bedrijf is EPA-gecertificeerd en mag daarom ook energielabels uitrekenen. In feite lijkt hun werk op dat van een aannemer, maar het gaat verder omdat ze ook een eigen ontwerpafdeling hebben. Oftewel: ze adviseren, maken het plan én voeren het uit in bewoonde toestand.

Belangrijkste opdrachtgevers zijn woningbouwverenigingen. Dat betekent dat vrijwel elk project van Willems een groot en langlopend project is. Denk bijvoorbeeld aan de renovatie van een flatgebouw of van 100 woningen in een wijk. Er zijn dus altijd veel mensen voor langere tijd op een project of locatie werkzaam. En daar komt logistiek heel wat bij kijken. Willems heeft zelf 135 vaste medewerkers in dienst. Verder werken ze veel samen met partners.

Jaren geleden kwam het bedrijf in contact met Paul van den Hurk van De Verkeersonderneming, die hen benaderde voor deelname aan Ecostars. Dit was een goede match omdat Willems zelf al volop actief was in spits- en ritmijdingen en het terugdringen van hun CO2-uitstoot. De Verkeersonderneming ontwikkelde in die periode een tool voor de gemeente Rotterdam om een wagenpark om te rekenen naar elektrische auto’s. Willems was één van de bedrijven die deelnam aan de pilot. Een aantal van hun lopende projecten op het gebied van spits- en ritmijdingen bleek bovendien mooie input voor een samenwerkingsovereenkomst met De Verkeersonderneming.

Samen rijden, ritten combineren

De eerste casus betrof de actieve vermindering van het aantal auto’s op de weg, met name in de spits. Om die reden kocht Willems een bus voor zijn medewerkers. Gezamenlijk rijden heeft meerderde voordelen. Allereerst minder auto’s op de weg en minder CO2-uitstoot. Een ander groot voordeel is dat het de parkeerproblematiek in de stad vermindert. Ook scheelt het in brandstof- en parkeerkosten. Dit project liep super totdat de coronamaatregelen helaas werden ingevoerd. Momenteel rijdt de bus met minder inzittenden, zodra het weer kan zal deze weer volop worden ingezet.

Een andere casus was hun magazijnlocatie. Oorspronkelijk zat deze bij hun kantoor en reden dagelijks vele vaklieden af en aan om hun materialen op te halen. Dit was verre van duurzaam en efficiënt. Willems besloot de samenwerking te zoeken met een partner die al dagelijks hun routes reed om goederen op hun projecten uit te leveren. Uiteindelijk is hun volledige magazijnbeheer naar deze partner overgegaan. Vaklieden kunnen nu rechtstreeks bij de partner bestellen en zij leveren het mee tijdens hun bestaande rondes. Dit scheelt heel veel kilometers, omdat de vaklieden kunnen nu dagelijks vanuit hun huis rechtstreeks naar het project rijden.

De derde casus betrof het project ‘Tap-up’ van Shell. Wekelijks moeten de hoogwerkers bij projecten worden afgetankt, het aftanken gebeurde normaal handmatig door middel van jerrycans die de medewerker vooraf op het kantoor van Willems moest vullen met diesel. Shell kwam met de oplossing van een mobiele tankinstallatie waarmee men de verschillende locaties af ging. Helaas stopte Shell weer met dit initiatief, echter was het idee geboren en Willems besloot om zelf een mobiele dieseltank aan te schaffen. Wekelijks rijdt nu één van de medewerkers met een tank GTL op een aanhanger langs alle locaties. GTL is bovendien schoner dan diesel waardoor er minder uitstoot en rook ontstaat.

Ten slotte stimuleert Willems medewerkers met een personenauto actief om te kiezen voor een elektrische auto, mede door het verhogen van het budget. Momenteel kiest ongeveer 60% van de medewerkers voor een elektrische auto. Als de elektrische uitvoeringen van de bedrijfswagens waar Willems mee rijdt beschikbaar worden, zal Willems tevens starten met het vervangen van de huidige bestelauto’s op diesel voor elektrische bestelauto’s.

Bovengenoemde projecten zijn enkele voorbeelden, waar mogelijk grijpt Willems haar kans. En steeds opnieuw blijkt dat er kansen te over zijn om te zorgen voor minder auto’s op de weg, een schonere lucht en minder kosten.