F3 - Alternatieve brandstoffen

Van groengas tot waterstof, van batterij elektrisch tot HVO, alternatieve brandstoffen zijn niet meer weg te denken als het gaat om verduurzaming van mobiliteit. Deze factsheet laat zien welke alternatieven geschikt zijn in welke situatie waar reizen onvermijdelijk is, zodat u goed weet welke CO₂ reducerende opties u heeft.

Waarom alternatieve brandstoffen?
De reductie van de CO₂ uitstoot van het wagenpark en deze en van de overige mobiliteit kan natuurlijk gerealiseerd worden door minder te reizen. Maar soms blijft reizen onvermijdelijk. Hiervoor zijn uiteraard CO₂ vriendelijke opties beschikbaar als de fiets en het ov, maar ook een elektrische auto of de groengas bestelbus. Is de overstap daar naartoe - nog niet - mogelijk, dan kan ook worden gekozen voor een CO₂ vriendelijke brandstof. Voor een alternatieve brandstof kiest u dus als reizen onvermijdelijk is, overstap op een groen vervoermiddel nog niet aan de orde, maar u wel uw CO₂  uitstoot wilt reduceren.

Dat is mogelijk als het gaat om alternatieve brandstoffen?
De mogelijkheden zijn afhankelijk van het type voertuig waar het om gaat. Voor elektrische auto’s is een laadpas of een vergelijkbaar item noodzakelijk om een voertuig in de publieke ruime te kunnen laden. Van de functie en omstandigheden van een medewerker kan afhangen of het laden thuis, op het werk of ook onderweg moet gebeuren. Als werkgever kunt u faciliteiten bieden om dat mogelijk te maken door het plaatsen van laadpalen bij de eigen parkeervoorzieningen. Als laden op eigen terrein niet mogelijk is dan kan een laadvoorziening worden aangevraagd bij de gemeente waar u bent gevestigd. In de meeste gevallen is dat kosteloos. U moet er rekening mee houden dat lang niet elke medewerker thuis een laadvoorziening kan realiseren, bijvoorbeeld omdat deze in een appartementencomplex woont.

Overigens is het zo dat niet overal voldoende netcapaciteit beschikbaar is voor extra zonnepanelen, laadpalen e.d. Verderop in deze factsheet is een link opgenomen naar de kaart van Nederland waarop terug is te vinden waar die capaciteit wel of juist geen knelpunt is (zie laatste bullit bij het kopje Batterij elektrische voertuigen (BEV)).

In deze factsheet komen hierna twee typen voertuigen aan de orde: de personenauto en de bestelbus.

De personenauto
Voor de personenauto ligt het in de huidige marktomstandigheden (najaar 2021) voor de hand om allereerst de opties van batterij elektrische voertuigen (BEV’s) te verkennen. Het marktaanbod aan voertuigen is behoorlijk en snel groeiend en ook het laden wordt steeds eenvoudiger. Bedrijven die hier succesvol op inzetten maken het voor hun medewerkers mogelijk om thuis, op de zaak en onderweg te laden en besparen bovendien op hun kosten ten opzichte van benzine en dieselauto’s.

Rijdt u op groene stroom, dan is uw CO₂  reductie well-to-wheel zo goed als 100%.

Mocht u of uw werknemer gevestigd zijn of wonen in de buurt van een waterstoftankstation en vaak meer dan 400 kilometer op een dag moeten reizen, dan is een waterstofauto te overwegen.

Rijdt u op groene waterstof, dan is uw CO₂  reductie ‘well-to-wheel’ zo goed als 100%. Rijdt u op grijze waterstof, dan is deze slechts rond de 50%. Er zijn op dit moment nog weinig waterstoftankstations, dus is het niet voor iedereen een optie hiervoor te kiezen. Toyota en Hyundai hebben hun waterstofauto’s per 2021 aanzienlijk goedkoper gemaakt, waardoor de drempel om in te stappen is verlaagd.

Mocht een waterstofauto nog een stap te ver zijn, maar mocht de actieradius van een batterij elektrische auto u te beperkend lijken, dan is een groengas auto te overwegen. Er kan namelijk op voldoende plekken groengas getankt worden.

Rijdt u op groengas, dan is uw CO₂  reductie ‘well-to-wheel’ tussen de 70-90%.

De bestelbus

Voor de bestelbus is de meest laagdrempelige manier om CO₂  vriendelijk te rijden een groengasuitvoering. Deze voertuigen hebben voldoende laadvermogen en door het landelijk dekkende netwerk is het altijd mogelijk om in de buurt te tanken.

In de komende tijd zullen de opties voor batterij en waterstof elektrische bestelbussen steeds beter worden. Op dit moment zijn er meer batterij elektrische bestelbussen beschikbaar dan waterstof elektrische bestelbussen.

Voor uw huidige bestelbussen kunt u overwegen om met HVO te rijden. HVO is een schoon en op basis van reststromen geproduceerde en schoon verbrandende biologische diesel. Het kent niet de nadelen van bacteriegroei zoals biodiesel in het verleden kende.

Rijdt u zich op HVO, dan is uw CO₂  reductie ‘well-to-wheel’ rond de 90%.

Meer informatie?

Waar kunt u zoal terecht voor meer informatie over alternatieve brandstoffen?

Batterij elektrische voertuigen (BEV):

Waterstof elektrische voertuigen:

Groengas voertuigen:

HVO: