Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel, ook wel Capelle genoemd, ligt aan de Hollandse IJssel en telt ongeveer 67.000 inwoners. De gemeente wordt omringd door Zuidplas, Krimpen aan den IJssel en Rotterdam.

Infrastructuur

De belangrijkste wegen van Capelle aan den IJssel zijn de A16 (afrit 25) en de A20 (afrit 16). In Capelle begint ook de N219 die naar de A12 leidt. Daarnaast begint ook de N210 in Capelle, wat een oeververbinding is, over de Hollandse IJssel.

Openbaar vervoer

Capelle aan den IJssel heeft een NS-station, namelijk Capelle Schollevaar. Hier stoppen echter alleen sprinters. Wanneer je een Intercity-verbinding nodig hebt, kun je terecht op Rotterdam Alexander. De sprinters die stoppen in Capelle Schollevaar zijn: Sprinter Uitgeest – Rotterdam Centraal, Sprinter Rotterdam Centraal – Gouda Goverwelle (rijdt alleen in de spits) en de Sprinter Utrecht Centraal – Rotterdam Centraal (deze rijdt alleen ‘s ochtends en alleen richting Rotterdam).

Capelle is ook aangesloten op het metronetwerk van Rotterdam. De haltes Slotlaan, Capelle Centrum en De Terp maken deel uit van metrolijn C, tussen De Terp en De Akkers.

Bijzonder is dat in Capelle aan den IJssel al sinds 1999 de ParkShuttle (van Connexxion) rijdt, Nederlands eerste autonome voertuig. De ParkShuttle verbindt bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel met metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam

RET

Bus Route
30 Schollevaar – Station Alexander
607 Schollevaar – Capelsebrug
B5 / BOB-bus Rotterdam Centraal – Schollevaar
31 Station Alexander – Oostgaarde
37 Station Alexander – Capelsebrug

Arriva

Bus Route
Qliners 383 Den Haag – Capelsebrug

Fietsen

Via de F20, de fietssnelroute tussen Gouda en Rotterdam, kom je ook langs Capelle aan den IJssel.

Fietsen

Sinds 2012 rijden er elektrische tuktuks rond in Capelle aan den IJssel. Dit is een samenwerking van gemeente Capelle aan den IJssel, stichting Flex Capelle en stichting CapelleWerkt. Daarnaast kun je gebruik maken van de deelauto’s van Amber en Greenwheels.