Rotterdam en omgeving

Tot het gebied Rotterdam en omgeving behoort niet alleen de stad Rotterdam maar ook de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan den IJsel en de BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Het is een heel groot bedrijvig gebied waar veel mensen wonen en werken.

Infrastructuur
Het gebied Rotterdam heeft een ringweg, ook wel Ring Rotterdam of Rotterdamse Ruit genoemd, bestaande uit A4, A15, A16 en A20. Daarnaast zijn ook de A13 en A29 belangrijke verkeersaders.

Openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer kan op verschillende manieren. Het busverkeer wordt geregeld door de NS, de RET, de Watertaxi Rotterdam. en de Waterbus.

Bijzonder is dat in Capelle aan den IJssel al sinds 1999 de ParkShuttle rijdt, Nederlands eerste autonome voertuig. De ParkShuttle verbindt bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel met metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam.

Fietsen
Hoewel het een groot gebied is, kan er prima worden gefietst. Rotterdam is druk bezig met het aanpassen van de fietsinfrastructuur waardoor fietsen in de binnen- en buitenstad steeds comfortabeler wordt. Ook in de andere gemeenten en tussen de gemeenten onderling zijn er meestal goede voorzieningen en hoogstwaarschijnlijk ben je op de fiets sneller dan met de auto. Meer dan de helft van de autoritten in het woon-werkverkeer is korter dan 7,5 kilometer. En een groot deel van alle werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. Daarom zijn de fiets en e-bike ideale vervoermiddelen voor deze korte reisafstanden. En voor de langere afstanden? Dan is een e-bike, maar zeker ook een speed pedelec of een elektrische scooter ideaal!

Er zijn veel mooie en snelle fietsroutes. We noemen er een aantal:
De Snelfietsroute F15 IJsselmonde en de F16, tussen Rotterdam – Dordrecht. Bekijk de routeplanner van de Fietsersbond. De F15 IJsselmonde verbindt Ridderkerk met Barendrecht, Albrandswaard en Rotterdam.

In en rondom Albrandswaard liggen diverse fietsroutes, zoals de Forum Hadriani, een fietsroute van 140 kilometer lang door Zuid-Holland.

De LF2 Stedenroute loopt grotendeels door de gemeente Ridderkerk heen, daarnaast kun je over een deel van de Rijnfietsroute (onderdeel van EuroVelo 15) fietsen.

Je kunt vanuit Schiedam zowel over de LF12 Maas- en Vestingroute, als de grotere LF Maasroute fietsen. Daarnaast kun je ook over een stuk van de Rijnfietsroute (onderdeel van de EuroVelo 15) fietsen.

Bekijk acties in Rotterdam en omgeving

Ways2go_voor_de_thuiswerkers_actie

Waar werk jij?

Hoe scoort jouw werkgever op hybride werken?

Wat is jouw fietsverhaal?

Deel jouw fietsverhaal