Zuid-Hollandse eilanden en Rotterdamse haven

De Zuid-Hollandse eilanden (Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard) en de Rotterdamse haven vormen een waterrijk gebied dat met elkaar wordt verbonden door bruggen en wegen. Tot de Zuid-Hollandse eilanden behoren de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Voorne aan Zee en  Nissewaard. Ook het eiland en gelijknamige dorp Rozenburg, onderdeel van gemeente Rotterdam, bevindt zich in dit gebied.

Deze regio kent op het gebied van bereikbaarheid de nodige uitdagingen:

  • Er is niet zoveel openbaar vervoer voorhanden;
  • De verbindingen tussen de eilanden en het vasteland zijn beperkt;
  • Veel bruggen, tunnels en wegen stammen uit de jaren ’50/’60 en zijn toe aan renovatie. Dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid;
  • Bedrijven willen steeds meer hun duurzaamheidsdoelen behalen en daar hoort ander vervoer bij.

Naast de uitdagingen zijn er ook kansen. Hoewel de afstanden in de haven lang kunnen zijn, geldt dat natuurlijk niet voor iedereen. Meer dan de helft van de autoritten in het woon-werkverkeer is korter dan 7,5 kilometer. En een groot deel van alle werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. De fiets en e-bike zijn ideale vervoermiddelen voor deze korte reisafstanden. En voor de langere afstanden? Dan is een e-bike, maar zeker ook een speed pedelec of een elektrische scooter ideaal!

Het gebied kent heel veel mooie fietsroutes waarvan de lange afstandsroute: LFMaasroute er een is. Ook Voorne-Putten is een prachtig gebied om op de fiets te ontdekken. Natuurliefhebbers kunnen op de fiets het prachtige landschap in de Hoeksche Waard en op Goeree-Overflakkee in alle rust verkennen.

Hoewel er niet heel veel openbaar vervoer is, is het er wel. Daarnaast wordt in het gebied steeds meer gebruik gemaakt van maatwerkvervoer om toch passende alternatieven voor de auto aan te bieden. Kijk voor informatie bij de RET, EBS, Connexxion, en de Watertaxi Rotterdam,

Alternatieven
Op Ways2go houden we je op de hoogte van de alternatieven die jij kunt proberen tijdens de drukte op de weg. Kijk onder het kopje acties of er acties tussen zitten die voor jou geschikt zijn. Kijk voor informatie ook op www.reizennaarjewerk.nl Daarop staat onder andere alle informatie over wegwerkzaamheden en het vervoersaanbod in dit gebied.

Bekijk de acties 

Ways2go_voor_de_thuiswerkers_actie

Waar werk jij?

Hoe scoort jouw werkgever op hybride werken?

Wat is jouw fietsverhaal?

Deel jouw fietsverhaal