"Zoek naar een ritme dat je vol kan houden"

Gingen de gesprekken en plannen tot anderhalve maand geleden nog over hoe om te gaan met de drukte in het openbaar vervoer; nu vervoert het ov nog maar vijftien procent van de eerdere groep reizigers. Het is een turbulente tijd voor Christel Mourik, manager openbaar vervoer bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Ondanks alle reuring in het werk start deze manager iedere werkdag met een positieve whatsapp naar haar team. “Ik probeer iedereen de dag op een zo leuk mogelijke manier te laten beginnen,” aldus Christel.

Christel Mourik over:

…thuiswerken

“Ik vind er eigenlijk weinig voordelen aan zitten, aan dat fulltime thuiswerken. Ik merk juist nu dat ik mijn werk zo leuk vind door de interactie met anderen. Digitale overleggen zijn ook veel zakelijker. Dat is wel efficiënter, maar het is ook zoveel saaier. Daarnaast merk ik dat ik op kantoor behoorlijk wat informatie mee kreeg in de wandelgangen. Dat mis je nu. Wat ik al langer vermoedde, maar nu zeker weet: die wandelgangen en even snel bijpraten of overleggen is echt allemaal nuttig.”

…manager zijn tijdens corona

“Momenteel ben ik veel tijd kwijt met overleggen met andere regio’s en de ministeries over het ov en hoe daarmee om te gaan. Dat maakt dat ik niet met alle 25 mensen uit mijn team iedere week één op één even kan bijpraten en vragen hoe het gaat. Dat lukt mij gewoon niet. Ik voel mij daar wel schuldig over, want sommige mensen moeten nu echt heel hard werken en anderen hebben dan weer ingewikkelde thuissituaties. We doen het zo goed als het gaat, ik ook. Dus elke week teamoverleggen en op die manier bijpraten! Maar een beetje lastig is het wel dat je als manager meer op afstand staat.”

…positieve updates en leuke links

Iedere dag start Christel de dag met een whatsapp bericht aan haar team. Ze deelt deze updates ook op social media en oogst daar veel lof mee, zowel in haar organisatie als daarbuiten. Zo krijgen lezers allerlei originele tips die variëren van hoe om te gaan met thuiswerken, digitaal ergens op bezoek gaan, bak- en knutseltips tot websites waarop je kunt onderzoeken hoe burgerlijk je bent. Als Christel gevraagd wordt naar de aanleiding van deze updates, begint ze heel hard te lachen: “Ik had daar natuurlijk nooit mee moeten beginnen. Ik dacht in het begin dat dit twee weken ging duren, maar inmiddels moet ik de tips en leuke links echt overal vandaan halen. De reden dat ik ermee begonnen ben is om het team de werkdag op een leuke manier te laten beginnen. Een beetje een knipoog naar het praatje pot bij de koffieautomaat. Het is het belangrijkste dat mensen goed in hun vel zitten.”

…..digitaal vergaderen

“Ik ga, denk ik, in de toekomst wel meer videobellen. Dat scheelt met sommige vergaderingen toch een hoop reistijd. Ik vind dat ik inmiddels een talent heb ontwikkeld voor Zoom. Dat gaat echt helemaal goed. Maar, wat ik zei, echt niet altijd en overal. Ik kom er toch vooral achter dat ik helemaal niet gemaakt ben om te werken zonder collega’s om mij heen.”

…ontspanning
“Ik loopt iedere dag om kwart over 6 ‘s ochtends 10 kilometer. En ik probeer tussen de middag even een stuk te lopen. Even mijn ogen van het scherm en de wind door mijn haar. Dat is ook wel mijn tip: zoek naar een ritme dat je vol kan houden.”