'E-bikepool maakt medewerkers enthousiast'

Als je wilt dat medewerkers duurzamer reizen en op de fiets naar het werk komen loop je als werkgever soms tegen wat vooroordelen aan. ‘Je komt bezweet op het werk, het regent en waait vaak in Nederland’, zijn veelgehoorde redenen om niet te fietsen. Wanneer medewerkers eenmaal een e-bike hebben ervaren naar het werk, hoor je heel andere geluiden. Dan zijn de reacties zelfs positief!

Exact heeft een duurzaamheidsvisie om in 2030 de helft van de CO2 uitstoot te verminderen ten opzichte van 2019. “Dat doen wij onder andere door onze panden te verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen en in deze tijd de temperatuur een graad lager te zetten, maar de meeste winst is te behalen door onze mobiliteit te verduurzamen,” zegt Timon Oosterveer, Facility Management bij Exact. “Om te komen tot duurzame mobiliteit hebben we in ons beleid al diverse stappen gezet. Zo is besloten dat alle leaseauto’s bij vernieuwing worden vervangen door elektrische auto’s en wordt per keer nagedacht of een zakenreis wel noodzakelijk is. Voor buitenlandse reizen en dan met name vliegreizen is eerst het akkoord van de directie nodig. We proberen bij elke aangevraagde reis te kijken naar de mogelijkheden om de afspraak virtueel plaats te laten vinden om zo de uitstoot te verlagen.”

Exact maakt bedrijfssoftware en specifieke financiële oplossingen voor onder meer accountants, productiebedrijven, groothandels en dienstverleners. Het gaat dan om circa 550.000 MKB-klanten voornamelijk in Nederland en België. Exact heeft 27 locaties wereldwijd, de hoofdlocatie is gevestigd aan de A13 in Delft. Er werken in totaal 1850 medewerkers.

Inzicht door mobiliteitsscan
“Als je op de A13 langs ons pand rijdt, lijkt het goed bereikbaar, maar op drukke dagen kan het met de auto soms wat langer duren voordat je op de N470 en de A13 rijdt. Vanaf Station Delft Campus is het zo’n 30 minuten lopen, maar gaat er ook een bus.” Door Zuid-Holland Bereikbaar is een (anonieme) postcode scan uitgevoerd onder de medewerkers om te zien op welke afstand zij wonen van het werk en welke mobiliteitspotentie er is. Eén van de uitkomsten was dat veel medewerkers dichtbij en dus op fietsafstand van het werk wonen.

E-bike probeerpool
Oosterveer: “Om het fietsen bij onze collega’s die op fietsafstand wonen te stimuleren is door Zuid-Holland Bereikbaar een fietsprobeerpool neergezet. Medewerkers konden vanaf september een week lang, van maandag tot en met vrijdag, uitproberen en ervaren hoe het is om met de e-bike naar het werk te komen. Daar zijn heel positieve en enthousiaste reacties op gekomen. Medewerkers ervaren nu dat je met een e-bike wel beweegt, maar niet bezweet op het werk aankomt. Dat was een van de obstakels om niet te fietsen. Tegelijkertijd merkten ze dat het niet altijd regent en waait in Nederland, dus ook dat vooroordeel is weggenomen. Van het uitproberen wordt veel gebruikt gemaakt. De e-bikes zijn eigenlijk altijd gereserveerd. We zijn blij met deze actie. De e-bikeprobeerpool is heel goed ontvangen en die laat zien dat dit een goed alternatief is voor de auto.”

Hoe nu verder?
“Op dit moment zitten we in de onderzoeksfase om te bekijken hoe we het beleid verder kunnen aanscherpen om fietsen te stimuleren. Daarin trekken we natuurlijk samen op met HR. Tot het nieuwe mobiliteitsbeleid van kracht is heeft Exact met een leverancier van e-bikes de afspraak gemaakt dat onze medewerkers met korting een e-bike kunnen aanschaffen voor iedereen die nu al wil overstappen.”