‘Een racefiets is voor mensen die houden van fietsen, maar net wat sneller willen zijn’

Naam: Lutske Lindeman
Afstand: dagelijks van Delft naar Rotterdam
Type fiets: de racefiets

Lutske pakt regelmatig haar racefiets om van Delft naar haar werk in Rotterdam te reizen. Waarom dit type fiets? “Een racefiets is een stuk sneller dan een stadsfiets, het kost mij van deur tot deur ongeveer een uur van mijn tijd en ik heb gelijk gesport. Lekker efficiënt! Het komt wel eens voor dat ik de fiets een nachtje op mijn werk laat staan, dan pak ik als alternatief het OV.”

Online aanschaf
Onlangs schafte Lutske nog een nieuwe racefiets aan. “Ik heb dit voorjaar een nieuwe racefiets gekocht, maar mijn vorige stamt nog uit de guldentijd. Ergens in 2000 denk ik. Daar heb ik dus wel een tijd mee gedaan. Bij het kopen van de nieuwe racefiets heb ik vooral gelet op het frame. Ik ben 1.65 en er zijn weinig merken die op mijn lengte een goed frame aan kunnen bieden. Daarnaast is een goede groepset belangrijk, zodat je fijn kunt schakelen. Mijn nieuwe racefiets heb ik in coronatijd gekocht, in de winkels was veel uitverkocht wegens een tekort aan materialen. Van een medefietser uit mijn fietsgroep, mocht ik een rondje rijden op haar fiets. Dat was fijn omdat ik gelijk wist welke fiets ik online moest bestellen.”

Voor wie is een racefiets?
“Een racefiets is denk ik vooral voor mensen die van fietsen houden, maar graag wat sneller willen zijn. Je hoeft er niet altijd hard mee te rijden, maar doordat een racefiets minder rolweerstand heeft dan een mountainbike of stadsfiets en de dunne banden trapt het veel makkelijker. Als je grote afstanden wilt fietsen, recreatief of voor je woon- werkrit, dan is het prettig om op een fiets te zitten die goed doortrapt.” Aldus Lindeman.

Onderhoud
Als je zoveel fietst dan zal het onderhoud vast wel duur zijn? “Dat valt wel mee. Mijn man is handig en ik heb een vaste fietsenmaker voor groot onderhoud, dan worden ook de lagers enz. vervangen. Dat kost ongeveer € 100,- per jaar. Soms heb je een uitschieter als er nieuwe banden of kransjes nodig zijn. Wat ik wel minder vind, is dat ze na een bepaalde tijd stoppen met het produceren van onderdelen voor bepaalde typen fietsen. Daarom had ik ook een nieuwe fiets nodig.”

Meerdere fietsen
Naast de racefiets heeft Lutske ook nog een stadsfiets, vouwfiets en mountainbike in haar bezit. “De stadsfiets gebruik ik voor afspraken in Rotterdam. Mijn vouwfiets gebruik ik als ik met het OV reis. Ik vind het leuk om in een onbekende stad te fietsen. Daarnaast kun je uit de trein gelijk op de fiets stappen en is het een stuk goedkoper dan elke keer een OV-fiets te gebruiken. Mijn mountainbike gebruik ik voor mountainbike tracks om lekker je hoofd mee leeg te fietsen. Soms spreek ik met mijn vriend af bij het parcour in Vlaardingen, knallen we een paar rondjes en praten gezellig bij. Maar mijn meeste kilometer maak ik toch echt op mijn racefiets.”