“Haagse fietsburgemeester kijkt met een fietsersbril rond”

Veilige infrastructuur en veilige schoolomgevingen: daar gaat de Fietsburgemeester van Den Haag, Remco de Rijk, graag mee aan de slag. In het dagelijks leven werkt hij bij de reclassering in Dordrecht maar in zijn vrije tijd zet hij zich in om het fietsklimaat in Den Haag te verbeteren. In maart van dit jaar kreeg De Rijk de “fietsburgemeestersketting” van de ‘andere’ Haagse burgemeester, Van Zanen, omgehangen. De Rijk gaat niet alleen aan het werk, hij krijgt hulp van een Junior Fietsburgemeester: Aya Achaboun. Beiden zijn onderdeel van het netwerk van ngo BYCS waar meer dan 150 Fietsburgemeesters wereldwijd bij horen.

De Rijk: “Mijn werkzaamheden kan ik eigenlijk zelf invullen. Het helpt als je als fietsburgmeester ergens binnenkomt, het is een titel die toch uitmaakt. Dat merk je op de scholen als ik een les verzorg, dat merk je ook bij de gemeente. In plaats van de spreekwoordelijke stok kan ik fungeren als de wortel en zaken voor elkaar krijgen. Ik fiets zelf graag en als je dat doet dan zie hoe het beleid in de praktijk uitpakt. En ik doe het niet alleen. Er is een groep vrijwilligers met verschillende expertise waarmee ik samen bekijk waar de energie zit. Zo is het plan om in november een Fietslichtjesparade te organiseren om op een leuke manier het fietsen bij kinderen te promoten.”

Veilige omleidingen
Ook wil hij graag aan de slag met veilige infrastructuur zoals het verbeteren van de omleidingen bij werkzaamheden. “Met de medewerkers van Den Haag Fietst is het goed samenwerken. Dat zijn mijn vrienden, mijn gelijkgestemden. Zij kijken ook met een fietsersbril. De contacten met bijvoorbeeld de medewerkers die de omleidingen verzorgen heb ik moeten opbouwen. Zij zijn al drie jaar met een omleidingsplan in de stad bezig waarbij ze rekening moeten houden met alle soorten verkeer, de hulpdiensten, logistiek, etc. Dan doorkruisen mijn wensen voor de fiets die plannen wel eens. Op papier ziet het er toch anders uit dan de fietser in de praktijk ervaart. Wanneer je om de tafel gaat en ieder zijn belangen helder maakt, merk je dat onze wensen eigenlijk niet zo ver uit elkaar liggen. Daarom is het goed dat die samenwerking tot stand is gekomen. Het is heel fijn dat zij bereid zijn geweest tussentijds, terwijl de omleiding er al lag, wijzigingen aan te brengen. Dat vergt flexibiliteit. De volgende stap is te komen tot preventie, dus vooraf meekijken met de inrichting van de omleidingen.

Veilige schoolomgeving
“Samen met de junior fietsburgmeester Aya Achahboun richten we ons op een veilige schoolomgeving en het leren fietsen van leerlingen. Een belangrijk onderwerp. Ik zou alle Haagse scholen willen oproepen om te zorgen voor een veilige buitenomgeving. We zijn van plan daar een scholenverkiezing over te organiseren. Welke school gaat actief aan de slag en wie zet de meeste stappen om veiliger te worden. Van belang daarbij is om leerkrachten, leerlingen en natuurlijk ook de ouders te betrekken. Het gaat om gedragsverandering, om intrinsieke motivatie. Met alleen een verkeersdrempel aanleggen ben je er niet. Als alle partijen wat willen, dan kan je enorm veel bereiken. Dat is ook in Parijs gebeurd. Een stad die altijd bekend stond om het vele autoverkeer. Rondom de scholen mag je nu binnen een straal van 500 meter tijdens de breng- en haaltijden een half uur lang niet met de auto rijden. Ik roep de gemeente Den Haag op dat lef hier ook te tonen. Niet alleen intenties uitspreken maar daadwerkelijk actie te ondernemen.”

Fietsongevallen
“Den Haag heeft de meeste fietsongevallen van het land. Een eerste plek waar je als stad niet trots op bent. Er wordt vaak gekeken naar de drukte op het fietspad maar de rekensom is simpel: massa x snelheid. Als een auto tegen een fietser botst, gaat het goed mis. De remweg van een auto is te lang. Dat voorkom je door in woonwijken al het verkeer even hard te laten rijden: maximaal 15 kilometer per uur. Je kunt daar woonerven van maken waar de auto te gast is. Ook daar wil ik voor pleiten.”

Heb je vragen aan de fietsburgmeester? Of wil je samenwerken in projecten? Neem contact op: Social media; “fietsburgemeester070” twitter: fietsburgemees1 of e-mail: fietsburgemeesterdenhaag@gmail.com